Perasan Dia Anak Bangsawan # Bab 04 – 06

*** Untuk men CARI  lain-lain PenCERAHan sila KLIK pada bulan di bawah ARCHIVES di kanan SKRIN, kemudian SKROL.

(Pengguna smartphone (SP) sila SEARCH di sudut atas-kanan skrin SP anda)

Perasan Dia Anak Bangsawan

Sambungan dari : https://4uni2c.com/2015/09/27/perasan-dia-anak-bangsawan-bab-01-03/

Bab 04Tak Sayangkan Barang

Sebagai seorang ayah yang pernah kaya dengan kemiskinan, Pak Jat sangat pantang melihat sesuatu yang dalam keadaan baik tiba-tiba dirosakkan dengan sengaja. Bagi Pak Jat, bukan senang nak mendapatkan sesuatu. Oleh sebab itu beliau sangat marah jika dengan senang-senang saja ianya dirosakkan oleh sesiapa juga.

Kalau tangki tandas tersebut jatuh ke lantai akibat gempa bumi atau lain-lain sebab yang munasabah, Pak Jat boleh redha. Tapi jika ia adalah akibat sikap “destructive” seseorang, maka itu Pak Jat tak boleh bertoleransi sama sekali. Lebih-lebih lagi jika yang merosakkannya ialah seorang wanita Muslim yang sepatutnya bersifat lemah lembut. Ini kan pula menantu sendiri.

Mulalah Pak Jat mensyaki bermacam-macam terhadap *MP* nya itu. Mungkin dah banyak harta benda belian *AL*nya yang telah dirosakkan selama ini. Tak mustahil juga bahawa “i-pad” cucu mereka yang retak cerminnya itu pun adalah mangsa sikap “destructive” *MP* nya itu. Mujur Pak Jat tak bertanya kepada *AL*nya itu sebab apa skrin “i-pad” itu pecah. Kalau ditanya, sudah tentu *AL* itu terpaksa berbohong (sunat) demi menjaga keharmonian rumah tangganya.

Pak Jat pernah berkata bahawa tindakan seseorang individu itu sebenarya adalah manifestasi bagi sifat semulajadi individu tersebut. Sifat negatif seseorang insan itu susah nak dikesan dalam keadaan biasa atau semasa beliau tidak menghadapi apa-apa masalah atau ujian. Akan tetapi, bila berlakunya sesuatu musibah terhadap dirinya, barulah kita dapat menilai siapa diri individu itu sebenarnya.

*MP* Pak Jat dan Makcik On itu pun tidak terkecuali dari ciri-ciri tersebut di atas. Selagi kehendak hatinya dilayani sepenuhnya oleh *AL* Pak Jat dan Makcik On, selagi itulah segala sifat buruk semulajadinya tidak timbul di permukaan air. Lebih-lebih lagi jika ianya ditolong sembunyikan pula oleh *AL* Pak Jat dan Makcik On itu sendiri yang takutkan bini..

Bab 05Rumah Tangga Ibarat Bahtera

Rumah tangga bolehlah diibaratkan sebuah bahtera yang sedang melayari lautan kehidupan yang tiada sempadan. Semua kita pun tahu hakikat bahawa tiada ada lautan yang tak bergelora. Lebih lama atau jauh bahtera mengharungi lautan, sudah tentu gelora yang bakal ditempuhi lebih hebat dan merbahaya. Lebih-lebih lagi ketika bahtera sudah berada di tengah samudera yang tersangat jauh dari pulau atau tanah daratan.

Ketika berada nun jauh dari daratan, maka kekuatan fisikal dan mental, keazaman dan kesabaran seluruh anak kapal bahatera berkenaan akan menerima ujian demi ujian getir yang pelbagai. Ketika itu barulah akan terkenalpasti siapa sebenarnya di kalangan anak-anak kapal tersebut yang berstatuskan penyumbang. Maka amat keciwalah bagi si nakhoda seandainya beliau mendapati bahawa anak kapal yang menjadi tangan kanan beliau rupa-rupanya lebih kepada bersifat penumpang dari penyumbang.

Pada persepsi Pak Jat demikianlah situasi yang sedang diharungi oleh *AL*nya itu dalam melayari bahtera hidupnya sekeluarga. Ketika bahtera masih baru memulakan pelayaran, semuanya mudah dan indah. Tetapi bila hidup sekeluarga semakin susah, hakikat sebenar mulalah terserlah. Anak-anak yang masih kanak-kanak memanglah tak dapat diharapkan apa-apa kerana memang statusnya masih sebagai penumpang. Tapi bagaimana dengan si isteri, masih nak jadi penumpang jugakah ketika bahtera sedang terancam ?

Pak Jat dan Makcik On taklah mendakwa *AL* mereka itu baik seperti malaikat. Tidak juga mereka menuduh bahawa *MP* mereka itu jahat seperti syaitan. Yang Pak Jat dan Makcik On dakwa ialah, mereka kenal anak lelaki mereka itu lebih dari apa yang dikenali oleh *MP* mereka itu. Rasionalnya ialah, mereka yang membesarkan anak itu dari tapak kakinya sebesar dua jari sampailah beliau pandai berdikari dan beristeri.

Sedangkan *MP* mereka itu baru saja kenal dengan *AL* mereka itu bila sama-sama belajar di universiti. Itu pun bila masing-masing dah hampir tamat pengajian. Pak Jat dan Makcik On pun tahu bahawa *AL* mereka itu telah pun ada awek sebelum masuk ke universiti berkenaan. Oleh sebab itu beliau dah tak memberi perhatian istimewa kepada mana-mana wanita lain di dalam universti berkenaan ketika mula menuntut di situ.

Pak Jat dan Makcik On difahamkan bahawa awek *AL* mereka itu ialah anak kepada seorang jutawan. Jawatan beliau itu sangat tinggi di salah sebuah institusi kewangan dalam Negara. Bagi melayakkan dirinya menjadi ahli keluarga aweknya nanti, maka *AL* Pak Jat dan Makcik On pun bercita-cita untuk menjadi seorang jutawan.

Bab 06Putus Hubungan Cinta

Walaubagaimana pun, panas yang disangka hingga ke petang, rupa-rupanya hujan di tengah hari. Setelah *AL* Pak Jat dan Makcik On itu sedari bahawa si awek itu sangat kurang disiplin diri, maka beliau pun mula tawar hati. Makcik On pun pernah menegor *AL*nya itu kerana tak senang melihat beliau mempedulikan kebajikan aweknya itu secara keterlaluan. Hinggakan hampir setiap pagi *AL*nya itu menelefon aweknya itu bagi memastikan beliau tidak ponteng sekolah.

Lega sungguh hati Pak Jat dan Makcik On bila *AL* mereka itu memutuskan hubungan cintanya dengan aweknya itu. Takut juga mereka kalau-kalau *AL* itu tak mampu nak menyara hidup anak jutawan itu selepas berkahwin nanti. Agaknya ketika dalam tempoh menghadapi suasana kekosongan hati dan jiwa akibat putus hubungan cinta dengan awek tulah kut, maka wanita yang menjadi isteri beliau sekarang berjaya memikat hatinya.

Malah belum tamat pengajian pun mereka dah nak kahwin. Maka terpaksalah Pak Jat dan Makcik On bersusah payah mencari modal bagi mengahwinkan mereka berdua. Buruk-buruk pun tak kurang sepuluh ribu ringgit terpaksa dikorbankan oleh Pak Jat dan Makcik On. Pada hal waktu tu mereka bukannya banyak duit sangat. Tapi tak apalah, asalkan anak lelaki mereka bahagia bersama bakal isterinya yang tercinta itu.

Bersambung  di. https://4uni2c.com/2015/10/05/perasan-dia-anak-bangsawan-bab-07-09/

 d a u l a t    r a k y a t   !

Lain-lain PenCERAHan yang relevan :

 

Perasan Dia Anak Bangsawan # Index    https://4uni2c.com/2015/10/05/perasan-dia-anak-bangsawan-index/

Hudud # 02Manifestasi atau Penyebab ?   https://4uni2c.wordpress.com/2014/12/15/hudud-02-manifestasi-atau-penyebab/

Rupa Buruk, Cermin Dipersalahkan:   https://4uni2c.com/2014/09/23/4uni2c-14923-dont-blame-the-mirror-for-our-bad-image-terjemahan/

.

*** Untuk ke menu UTAMA sila KLIK:   www.4uni2c.com

Latar belakang pemilik blog ini :   https://4uni2c.com/2015/07/12/2250/

@ OPajar (# 15929)

Advertisements

~ by OPajar on 2015/09/29.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: