Perasan Dia Anak Bangsawan # Bab 04 – 06

*** Untuk men CARI lain-lain PenCERAHan sila KLIK pada bulan di bawah ARCHIVES di kanan SKRIN, kemudian SKROL.

(Pengguna smartphone (SP) sila SEARCH di sudut atas-kanan skrin SP anda)

Dinyahkan sebahgian cerpen ini atas permintaan khas.

Sambungan dari : https://4uni2c.com/2015/09/27/perasan-dia-anak-bangsawan-bab-01-03/

Bab 04Tak Sayangkan Barang

Bab 05Rumah Tangga Ibarat Bahtera

Rumah tangga bolehlah diibaratkan sebuah bahtera yang sedang melayari lautan kehidupan yang tiada sempadan. Semua kita pun tahu hakikat bahawa tiada ada lautan yang tak bergelora. Lebih lama atau jauh bahtera mengharungi lautan, sudah tentu gelora yang bakal ditempuhi lebih hebat dan merbahaya. Lebih-lebih lagi ketika bahtera sudah berada di tengah samudera yang tersangat jauh dari pulau atau tanah daratan.

Ketika berada nun jauh dari daratan, maka kekuatan fisikal dan mental, keazaman dan kesabaran seluruh anak kapal bahatera berkenaan akan menerima ujian demi ujian getir yang pelbagai. Ketika itu barulah akan terkenalpasti siapa sebenarnya di kalangan anak-anak kapal tersebut yang berstatuskan penyumbang. Maka amat keciwalah bagi si nakhoda seandainya beliau mendapati bahawa anak kapal yang menjadi tangan kanan beliau rupa-rupanya lebih kepada bersifat penumpang dari penyumbang.

Pada persepsi Pak Jat demikianlah situasi yang sedang diharungi oleh *AL*nya itu dalam melayari bahtera hidupnya sekeluarga. Ketika bahtera masih baru memulakan pelayaran, semuanya mudah dan indah. Tetapi bila hidup sekeluarga semakin susah, hakikat sebenar mulalah terserlah. Anak-anak yang masih kanak-kanak memanglah tak dapat diharapkan apa-apa kerana memang statusnya masih sebagai penumpang. Tapi bagaimana dengan si isteri, masih nak jadi penumpang jugakah ketika bahtera sedang terancam ?

Pak Jat dan Makcik On taklah mendakwa *AL* mereka itu baik seperti malaikat. Tidak juga mereka menuduh bahawa *MP* mereka itu jahat seperti syaitan. Yang Pak Jat dan Makcik On dakwa ialah, mereka kenal anak lelaki mereka itu lebih dari apa yang dikenali oleh *MP* mereka itu. Rasionalnya ialah, mereka yang membesarkan anak itu dari tapak kakinya sebesar dua jari sampailah beliau pandai berdikari dan beristeri.

Sedangkan *MP* mereka itu baru saja kenal dengan *AL* mereka itu bila sama-sama belajar di universiti. Itu pun bila masing-masing dah hampir tamat pengajian. Pak Jat dan Makcik On pun tahu bahawa *AL* mereka itu telah pun ada awek sebelum masuk ke universiti berkenaan. Oleh sebab itu beliau dah tak memberi perhatian istimewa kepada mana-mana wanita lain di dalam universti berkenaan ketika mula menuntut di situ.

Bab 06Putus Hubungan Cinta

Bersambung di. https://4uni2c.com/2015/10/05/perasan-dia-anak-bangsawan-bab-07-09/

d a u l a t r a k y a t !

Lain-lain PenCERAHan yang relevan :

Perasan Dia Anak Bangsawan # Index https://4uni2c.com/2015/10/05/perasan-dia-anak-bangsawan-index/

Hudud # 02Manifestasi atau Penyebab ? https://4uni2c.wordpress.com/2014/12/15/hudud-02-manifestasi-atau-penyebab/

Rupa Buruk, Cermin Dipersalahkan: https://4uni2c.com/2014/09/23/4uni2c-14923-dont-blame-the-mirror-for-our-bad-image-terjemahan/

.

*** Untuk ke menu UTAMA sila KLIK: www.4uni2c.com

Latar belakang pemilik blog ini : https://4uni2c.com/2015/07/12/2250/

@ OPajar (# 15929)

Advertisements

~ by OPajar on 2015/09/29.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: