Perasan Dia Anak Bangsawan # bab 10-12

*** Untuk menCARI  lain-lain PenCERAHan sila KLIK pada bulan di bawah ARCHIVES di kanan SKRIN, kemudian SKROL

(Pengguna smartphone ( SP ) sila SEARCH di sudut atas-kanan skrin SP anda)

 

Perasan Dia Anak Bangsawan

 

Bersambung darihttps://4uni2c.com/2015/10/05/perasan-dia-anak-bangsawan-bab-07-09/

 

Bab 10 -Tertipu Oleh Gelaran

Pak Jat dan Makcik On mula rasa tertipu apabila menyedari bahawa gelaran yang dipakaikan di pangkal nama *MP* tersebut adalah kurang tulen. Maksud Pak Jat ialah, gelaran tersebut hanya layak dipakai jika bapanya benar-benar berketurunan bangsawan. Gelaran pada nama seseorang ibu tidak layak diwarithkan kepada anak-anak.

Seorang adik lelaki Pak Jat pun berkahwin dengan seorang wanita berketurunan bangsawan juga. Atas desakan bapa mertuanya agaknya, maka anak pertama dan keduanya pun dipakaikan juga gelaran berkenaan pada pangkal nama masing-masing. Tetapi setelah bapa mertuanya itu meninggal, anaknya yang ketiga tidak lagi diberi pakai gelaran tersebut.

Kalau tidak ada apa-apa tujuan tertentu, mengapa harus diletakkan apa-apa gelaran di pangkal nama anaknya ? Ini yang menjadi soalan panas dalam minda Pak Jat akhir-akhir ini. Jika kita dari keturunan bangsawan sekali pun apa hinanya jika tidak meletakkan gelaran keturunan di pangkal nama anak kita.

Zaman sekarang bukan lagi macam dahulu. Orang dahulu memang percaya bahawa orang akan hormat jika kita dari keturunan bangsawan. Tetapi zaman meritokarasi sekarang belum tentu begitu. Malah mungkin ada yang merasa meluat dan menyampah. Lagi pun kata Orang Putih, “respect is to be earned, but not by coercion”. Maksudnya kita mesti berusaha untuk membuat orang hormat kepada kita, tetapi bukan dengan cara paksaan.

Itu kalau anak kita memang benar-benar layak memakai gelaran bangsawan berdasarkan adat atau peraturan tertentu yang difahami dan masih lagi dihormati oleh masyarakat semasa. Bagaimana pula dengan mereka yang tak layak, tak rasa malukah ketika hendak mendaftarkan nama anak tersebut di Jabatan Pendaftaran Negara ?

Orang lain sudah boleh tahu bahawa anak kita itu tak layak memakai gelaran berkenaan dengan hanya melihat pada “bin” atau “binti”nya sahaja. Contohnya, jika nama seseorang individu itu “Nik Aminah binti Mohd Amin” tentu orang tahu bahawa gelaran “Nik” tersebut adalah tidak tulen ataupun Nik palsu.

Pak Jat sangat bersetuju jika Jabatan Pendaftaran Negara lebih prihatin dengan gelaran-gelaran yang nak di letakkan di pangkal nama setiap bayi baru lahir. Ia tidak harus diluluskan dengan sewenang-wenang sahaja.

Contohnya, bagi bapa yang bukan Nik janganlah dibenarkan meletakkan gelaran “Nik” di pangkal nama bayinya, walaupun ibu bayi tersebut memang seorang Nik. Begitulah juga dengan gelaran “Puteri” kepada bayi yang bapanya bukan seorang “Megat”, sekalipun ibu kepada bayi tersebut seorang yang berstatus “Puteri”..

 

Bab 11Apa Tujuan Gelaran

Tak dapat dinafikan bahawa setiap yang tersurat itu akan ada maksud tersiratnya. Begitulah juga dengan memberi gelaran bangsawan pada nama seseorang bayi. Sekurang-kurangnya ia menggambarkan hasrat si bapa atau si ibu bayi berkenaan untuk melihat anak mereka mendapat munafaat dari gelaran tersebut. Sekurang-kurangnya untuk menarik perhatian atau layanan yang lebih baik berbanding dengan orang lain.

Malangnya si ibu dan bapa kepada bayi berkenaan mungkin tidak sedar bahawa tindakan mereka itu adalah satu bentuk penipuan. Yang sedihnya ialah, yang menjadi mangsa pertama penipuan mereka itu adalah si anak itu sendiri. Kemudian barulah ahli-ahli masyarakat umum yang di sekelilingnya.

Bagi si anak, mungkin kerana gelaran yang dipakai di pangkal namanya itu, maka beliau merasa “siok sendiri” sebagai seorang individu yang ada kelas berbanding dengan orang lain. Perasaan ini akan bertambah mantap dari masa ke semasa dan akhirnya bertukar kepada “perasan dia anak bangsawan”. Sedangkan pada hakikatnya beliau bukan dari keturunan bangsawan, walaupun taklah pula dari keturunan yang tak ketahuan.

Ada juga yang berlaku di mana seorang isteri yang memakai gelaran bangsawan berkenaan memandang hina kepada suami sendiri dan keluarga si suami. Mungkin semata-mata kerana mereka bukan dari keturunan bangsawan saperti dirinya. Ini yang Pak Jat percaya sedang berlaku kepada *AL*nya itu. Kemudian melarat pula kepada Makcik On dan Pak Jat sendiri.

Memang bukan senang nak buktikan bahawa kepercayaan Pak Jat itu tidak ada langsung kebenarannya. Tapi nak kata ianya salah pun kenalah ada bukti konkret yang meyakinkan bagi menafikan kebenarannya itu. Pak Jat percaya demikian, tentulah ada asas yang menyokongnya. Cuma ianya boleh diterima atau pun tidak, terpulanglah kepada kepercayaan dan kefahaman masing-masing terhadap isu yang dibentangkan Pak Jat dalam blog ini.

 

Bab 12Akibat Tiada Gelaran Kut 

Beberapa bulan yang lalu, *MP* mereka itu menguruskan perkahwinan adik perempuan beliau yang bekerja di kompeni “milik” beliau itu. Pak Jat dan Makcik On memang kenal sangat dengan adik *MP* mereka itu. Macam mana tak kenal, kalau *AL* merekalah yang banyak membantu adik iparnya itu ketika beliau sedang menuntut di kolej dan kemudian di universiti. Ketika itu *MP* mereka itu masih suri rumah tangga 100 %.

Adakah patut, tak dijemputnya Pak Jat dan Makcik On ke majlis perkahwinan adiknya itu. Agaknya takut kalau dijemput, Pak Jat dan Makcik On akan menuntut pula tiket penerbangan ke Sarawak bagi menghaziri majlis tersebut. Jika itulah sangkaan *MP* itu terhadap Pak Jat dan Makcik On, tolonglah habaq sat kat dia bahawa sangkaannya itu tersangat jauh dari sasaran kebenarannya ! Tolonglah sat Che oi ……… !

Apalah salahnya kalau menjemput kedua orang tua suaminya itu ke majlis tersebut walaupun sekadar “ajak-ajak ayam” ?   Inilah yang membuat Pak Jat dan Makcik On merasa seolah-olah mereka tak layak menghadiri majlis *MP* mereka itu kerana mereka tidak ada apa-apa gelaran bangsawan di pangkal nama masing-masing. Yang ada pun hanyalah gelaran “Tuan Haji” dan “Puan Hajjah” saja di pangkal nama masing-masing.

Kalau dijemput pun belum tentu Pak Jat dan Makcik On akan hadir ke majlis tersebut. Kalau nak hadir sekali pun tak terlintas langsung pun di hati mereka hajat nak minta tiket percuma dari anak menantu mereka itu. Bukan mereka tak tahu bahawa *AL* mereka itu kini sedang menanggung hutang ratusan ribu untuk tujuan bisnesnya. Malah hutang peribadinya dengan Makcik On yang tak sampai RM 10k pun belum berbayar.

Bagi Makcik On, sekadar tambang kapal terbang ke Sarawak (pergi balik) untuk beliau dan Pak Jat, insya Allah ada saja ongkosnya. Cuma yang menjadi pertimbangan mereka ialah, wajar atau pun tidak mengutamakan majlis perkahwinan yang jauh itu, berbanding dengan kepentingan-kepentingan lain yang lebih mendesak. Jadi kewangan bukanlah alasan yang munasabah bagi *MP* untuk tidak menjemput mertuanya itu ke majlis perkahwinan adiknya itu.

Apa pun, memang tak patut sangat jika *MP* tersebut dengan sengaja tidak menjemput langsung mertuanya itu ke majlis perkahwian adik kandungnya itu. Namun begitu Pak Jat tetap menyembunyi rasa kecil hatinya hingga masih sanggup membantu *MP* nya di mana yang perlu selagi beliau mampu. Bila *MP* itu serta adik beradiknya nak berlepas pulang ke Sarawak, Pak Jatlah yang telah menjadi pemandu sukarela untuk menghantar mereka ke KLIA2.

Ingat kut dengan begitu sekali bersikap merendah diri kepada *MP* itu maka akan bertambah bahagialah hidup *AL* nya itu disamping beliau. Rupa-rupa bertambah tinggi pula hidungnya. Bukan kepada *AL* Pak Jat dan Makcik On saja, malah kini dah melarat pula kepada mertuanya. Apa tidaknya, kalau suami melawat bapa kandungnya yang sakit pun dianggapnya suami telah melakukan satu kesalahan besar. Itu baru yang Pak Jat dan Makcik On dapat tahu. Bagaimana dengan yang lain-lain yang berjaya disembunyikan oleh *AL* mereka itu selama ini ?

Bersambung  di :

https://4uni2c.com/2016/04/25/perasan-dia-anak-bangsawan-bab-12a-15/

 d a u l a t    r a k y a t   !

 

Lain-lain PenCERAHan yang relevan :

 

Perasan Dia Anak Bangsawan # Index    https://4uni2c.com/2015/10/05/perasan-dia-anak-bangsawan-index/

Hudud # 02Manifestasi atau Penyebab ?  https://4uni2c.wordpress.com/2014/12/15/hudud-02-manifestasi-atau-penyebab/

Rupa buruk, Cermin Dipersalahkan:   https://4uni2c.com/2014/09/23/4uni2c-14923-dont-blame-the-mirror-for-our-bad-image-terjemahan/

.

*** Untuk ke menu UTAMA sila KLIK:   www.4uni2c.com

.

Latar belakang pemilik blog ini :   https://4uni2c.com/2015/07/12/2250/

@ OPajar (# 16421)

 

 

 

Advertisements

~ by OPajar on 2016/04/21.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: