Ahmad’s SAGA #006 Kisah Si Kentut Busuk

*** Untuk meCARI lain-lain TAJUK, sila KLIK pada bulan di bawah ARCHIVES di kanan SKRIN kemudian SKROL.

(Pengguna smartphone (SP) sila SEARCH di sudut atas-kanan skrin SP anda)

Si Kentut Busuk

Bila Ahmad nak diarak oleh segerombolan polis (yangmana tak seorangpun memakai uniform), dari rumahnya di Damansara Damai, PJU  ke Johor Bahru, Acik (Ayah/Abang+cik) tertanya-tanya …..(Sekiranya benar pun Ahmad ada menghina mana-mana individu dalam FB nya) apakah gerangan perkataan-perkataan yang beliau gunakan ?  “Curious” juga Acik nak tau apakah perkataan yang begitu “power” sangat tu hingga mengundang kemarahan melampau oleh pihak  berkenaan.

Sebelum ini pun Acik ada juga terbaca dalam Face Book anak-anak muda lain, yang mengutuk istitusi istana berkenaan. Bagi Acik, kenyataan memaki atau menghina terhadap sesiapapun adalah tidak wajar.  Oleh itu tak satupun yang Acik berkenan.

Bila dah tak berkenan maka  apa perlunya Acik buang masa untuk perihatin terhadap kenyataan2 tersebut.  Itu perbualan anak-anak muda sesama mereka dalam laman sosial FB mereka.  Lantak merekalah dengan kebebasan mereka untuk “bermadah” kreatif asalkan tidak mengancam atau mengugut keselamatan orang lain, tak kira siapa.

Kalaulah Acik nak perihatin, lebih wajar Acik perihatin terhadap kenyataan anak muda lain yang mengutuk individu yang dimuliakan oleh Allah iaitu Tuan Guru Nik Aziz, Menteri Besar Kelantan.  Bukan saja beliau dikutuk malah pernah diugut bunuh oleh anak muda yang tak bertanggunjawab itu.

Namun tak ada pula Acik dengar ada inisiatif dari mana-mana pihak untuk memberkas dan membawa pemilik laman FB berkenaan mengadap Menteri Besar itu dan memohon maaf.  Berdasarkan kemulian Nik Aziz sebagai seorang Tuan Guru,  serta kehormatan tingginya sebagai seorang  Menteri Besar yang disayangi ramai, Acik penuh yakin bahawa andai kata sesuatu kutukan ditujukan terhadapnya, nescaya tidak ada siapa pun yang akan menyokong kutukan tersebut.

Dengan kata lain,  mungkin dalam sepuluh pendengar atau pembaca kutukan tersebut, nak dapat seorang penyokong pun susah.  Sebaliknya yang akan mempertahankan “kesucian” beliau pasti ramai.  TGNA sendiri pun tak kisah dengan kenyataan-kenyataan liar terhadap beliau kerana beliau yakin bahawa semua kenyataan tersebut  hanya palsu belaka.

Jika beliau tak makan cili api buat apa nak tunjuk kepedasannya. Dengan kata lain, jika sekiranya beliau menunjukkan sesuatu reaksi, maka ia boleh ditakrifkan sebagai menperakui bahawa memang beliau ada makan cili api.

Di sini teringat Acik tentang satu cerita popular di zaman bas mini wilayah (BMW) dulu. Satu pagi dalam sebuah BMW yang tersangat padat dengan pemumpang, tercetus suatu bau busuk yang tersangat  “power”.  Hampir setiap penumpang memicit hidung kerana tak tahan menghidunya. Baru saja lega sikit dari bahu kemian hantu itu, datang pula pukulan kali kedua dan seterusnya.

“Ini tak boleh jadi” kata kondaktor (penjual tiket) bas tersebut dalam hatinya.  Kemudian dengan suara yang agak deras dan garang beliau bertanya kepada semua penumpang, “ada siapa-siapa lagi yang belum beli tiket ?”.  Semua penumpang senyap sepi seolah-olah takut kepada individu yang berautoriti dalam bas tersebut.

Sekali lagi si kondaktor bertanya kepada penumpang. Kali ini dengan suara yang lebih nyaring dan garang dari tadi, “ada siapa-siapa lagi yang belum beli tiket ?  Jangan tipu, aku tahu yang kentut tu belum ada tiket”.  Dengan spontan seorang dari penumpang di dalam bas tersebut menunjukkan tiket di tangannya sambil menyahut, “ni saya dah ada tiketlah !”.

“Oh ye ke ! Sorilah Mat”, respon si kondaktor terhadap si penumpang tersebut sambil senyum lebar. Dalam hatinya berkata, “engkau rupanya yang ketut busuk tu. Mengaku pula engkau. Tak sempat berak kut pagi tadi”

Si kentut busuk dengan serta merta sedar bahawa semua mata yang di dalam bas itu sedang focus kepadanya. Kerana tak tahan malu kut beliau segera memicit loceng bas lalu turun walaupun belum sampai ke desinasi yang di tuju.

The Moral of The Story (MoS)

  1. Ketika kita melakukan sesuatu yang menjejaskan kepentingan ramai orang, kita tak rasa bersalah pun. Tapi bila ada pihak lain melalukan sesuatu yang menjejaskan kepentingan kita, mudah pula kita melenting.
  2. Dalam kes Ahmad khususnya, kalau sebelum ini tak ramai pun yang ambil peduli tentang “kebaikan” institusi istana berkenaan, tapi bila ada pihak yang tiba-tiba melenting maka sekarang seanterio dunia dah tahu dan nak tahu.

D a u l a t    R a k y a t   !

Lain-lain PenCERAHan yang relevan :

Ahmad’s SAGA # Index B   http://4uni2c.wordpress.com/2014/12/11/ahmads-saga-index-b/

Ali’s SAGA # 01 Ali Adalah Manifestasi Jenerasinya  https://4uni2c.com/2014/09/11/alis-saga-01-ali-adalah-manifestasi-jenerasinya/

 

*** Untuk ke menu UTAMA sila KLIK:   http://www.4uni2c.wordpress.com

@OPajar  #12Y19a

~ by OPajar on 2012-11-19.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: