4uni2c#13109 HKR: HAK Rakyat Wajib DiSAMPAIkan

*** Untuk men CARI lain-lain TAJUK sila KLIK pada nama bulan di bawah ARCHIVES di kanan SKRIN kemudian SKROL

(Pengguna smartphone (SP) sila SEARCH di sudut atas-kanan skrin SP anda)

HAK Rakyat Wajib DiSAMPAIkan

Berdasarkan peruntukan (Perkara 10 [1] [b])yang sedia wujud dalam perlembagaan negara Malaysia  sejak ia mencapai kemerdekaan dahulu, perhimpunan aman adalah salah satu dari HAK-hak rakyat yang wajib diSAMPAIkan (deliver) kepada rakyat oleh kerajaan yang memerintah.

Supaya  hak rakyat untuk mendapat jaminan keselamatan diri, harta dan maruah berjaya diSAMPAIkan oleh kerajaan kepada rakyatnya, maka ia mestilah ada MAKANISMAnya.  Itulah sebabnya maka ditubuhkan institusi keselamatan seperti ASKAR dan POLIS.

Selingan 1 :

Perhimpunan Aman Membantah GST 1hb Mei, 2014: Polis akan mengHORMATI hak rakyat.

Tugas askar ialah menolak ancaman musuh dari luar, yang berniat merosakkan keamanan negara hatta menakluki negara. Sebelum perjuangan menegakkan ideologi komunis di dalam negara kita duhulu berjaya ditammatkan, ramai anggota askar kita yang terpaksa berkorban jiwa dan raga demi menghapuskan pejuang-pejuang ideologi tersebut.

Hasil dari permuafakatan dan keazaman majoriti rakyat menolak ideoalogi komunis ketika itu, maka pejuang-pejuang komunis akhirnya terpaksa meletak senjata. Namun begitu ideologi komunis tidak turut berkubur sepenuhnya.

Pejuang ideologi yang merupakan musuh dalam selimut negara ketika itu memang sukar dibenteras 100 peratus. Bagi memerangi musuh dalam selimut ini, maka polis terpaksa merekacipta makanisma tertentu.

Bagi membantu polis menjayakan ajendanya yang maha penting itu, maka rakyat dengan sendirinya merasa wajar untuk mengorbankan hak-hak mereka yang tertentu dengan sukarela dan penuh tanggungjawab. Antaranya ialah HAK perhimpunam aman.

Oleh itu, memang ada rasionalnya ketika itu untuk menghalang sesuatu perhimpunan (walaupun aman) kerana pasukan polis belum cukup kuat bagi menghadapi angkara yang mungkin dicetuskan oleh musuh dalam selimut negara (ketika itu) semasa perhimpunan aman diadakan.

Tetapi selepas negara telah sekian lama bebas dari ancaman komunis dan kini telah mencapai tahap kesedaran poliktik demokrasi yang agak tinggi, rakyat kini mulai bangun menuntut HAK-hak mereka sepertimana yang temaktub dalam perlembagaan negara.HAK PERHIMPUNAN AMAN yang dimaksudkan ini belum diSAMPAIkan (delivered) kepada mereka oleh kerajaan sejak sekian lama.

Walaupun selama ini Rakyat Malaysia tidak mempertikaikan rasional mewujudkan apa-apa akta, undang-undang ataupun peraturan yang tidak selari dengan semangat perlembagaan atas maslahah (kepentingan) umum, namun fenomina ini kini dianggap telah berubah

Khususnya Akta Polis, ia seolah-olah memberi kuasa mutlak kepada institusi keselamatan itu samada membenarkan sesuatu perhimpunan aman ataupun sebaliknya. Akta tersebut memang tidak  selari malah BERCANGGAH dengan semangat perlembagaan negara.

Oleh sebab ia bercanggah dengan mana-mana peruntukan dalam perlembagaan samada secara langsung maupun tidak langsung (implied), maka pada hakikatnya ia adalah tidak SAH. Namun ia hanya diterimapakai berdasarkan keperluan sementara yang begitu mendesak.

Oleh sebab ianya tidak SAH (ataupun batal), maka logiknya ia taklah memerlukan apa-apa tindakan pembatalan lagi (kerana telah batal secara otomatik) bila iaya tidak diperlukan lagi.

Rakyat 1Msia tidak pernah menafi malah sebaliknya YAKIN bahawa Polis tetap berKUASA untuk mengGAGALkan setiap perhimpunan aman termasuklah HKR Jan 12 nanti. Jika rakyat kata Polis tak berkuasa, maka rakyat adalah seolah-olah mengatakan PDRM (Polis Diraja Malaysia) kita masih lagi lemah macam dulu atau “masih belum ada telor”. Ini samalah seperti mengHINA dan meMALUkan institusi keselamatan negaranya yang sangat penting lagi dihormati itu.

Begitu juga, rakyat penuh YAKIN bahawa PDRM kini telah memiliki kuasa serta kemampuan yang cukup untuk menJAYAkan perhimpunan aman tersebut. Ya, mereka kini telah mempunyai kekuatan keanggotaan dan peralatan yang cukup canggih untuk memberi perlindungan yang berkesan kepada perhimpunan aman tersebut hinggakan NYAMUK pun tak berani KETIT mana-mana individu yang menyertainya. Bukan perhimpunan Januari 12 itu saja, malah dalam mana-mana perhimpunan aman lain yang akan diadakan lagi selepasnya.

Perhimpunan aman adalah semata-mata bagi tujuan menzahirkan hasrat yang ingin disampaikan kepada pihak yang disasarkan. Selagi mana ia tidak bercanggah dengan semangat perlembagaan, maka tiada sebab mengapa ianya wajar dihalang. Tak timbul pun niat bahawa perhimpunan aman adalah untuk menjatuhkan kerajaan yang berdaulat dengan cara yang bercanggah dengan semangat perlembagaan.

Rakyat sekarang ini rata-rata ingin melihat satu ANJAKAN PARADIGMA berlaku di dalam kerajaan demi menikmati satu sistem pentadbiran  negara yang lebih adil, rasional, cemerlang dan gemilang. Mudah-mudahan fenomina ini akan mula ternampak di dalam institusi keselamatan awam negara, khususnya PDRM menjelang PRU ke-13 nanti, insyaAllah

Di sini Acik (Ayah/Abang+chik) ingin bertanya.  Dengan kehebatan kuasa yang ada dengannya, apakah Polis akan memilih untuk meNYAMPAIkan HAK Rakyat sebagaimana yang diperuntukkan secara jelas dalam perlembagaan negara ?  Jika sekiranya inilah pilihan mereka, Acik pasti mereka akan menggunakan pendekatan MESRA RAKYAT bagi menangani perhimpunan tersebut. Inilah ciri-ciri negara demokrasi yang diimpi-impikan oleh kita rakyat 1Malaysia sejak sekian lama.

Bayangkan lah betapa besarnya nikmat yang akan dapat dialami oleh seluruh peserta perhimpunan. Pengusaha-pengusaha pengangkutan serta peniaga-peniaga di seluruh Lembah Kelang juga akan turut mendapat rahmat dari perhimpunan itu nanti.

Ataupun sebaliknya, PDRM akan mengkianati saja HAK Rakyat tersebut dengan menyalahgunakan “kuasa” yang ada dengannya sepertimana yang dilakukan terhadap Perhimpunan BERSIH 3.0 dahulu ?   Sama-samalah kita saksikan jawapannya pada Januari 12 nanti.

Selingan 2 :

Court acquits PKR rep, rules not a crime to assemble peacefully

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/court-acquits-pkr-rep-rules-10-day-notice-in-public-assembly-act-unconstitu

 

d   a   u   l   a   t       r   a   k   y   a   t    !

 

Lain-lain PenCERAHan yang relevan:

4uni2c # 13726 POLIS: Fahami Akta Perhimpunan Aman

https://4uni2c.com/2013/07/26/4uni2c-13726-polis-fahami-akta-perhimpunan-aman/?preview=true&preview_id=642&preview_nonce=7bcec63d1b

** Untuk ke menu UTAMA sila KLIK :   www.4uni2c.com

@OPajar

#13109

~ by OPajar on 2013-01-09.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: