CIPLAK # 13823 Dari Brickfields (HR): Bro, goa terperanjat …

Artikel ini adalah salinan dari huruf ke huruf rencana yang ditulis oleh Sdr Hishamuddin Rais (Aktivis Vetran) dalam Suara Keadilan 135 bertarikh 20 Ogos 2013 muka surat 22 (Rencana)

***Untuk men CARI lain-lain TAJUK sila KLIK nama bulan di bawah ARCHIVE di kanan SKRIN, Kemudian SKROL

** Untuk ke menu UTAMA sila KLIK:   www.4uni2c.com

Bro, goa terperanjat bila lu terperanjat

BRO, goa terperanjat bila goa lihat ramai orang Malaysia terperanjat. Lu bukan terperanjat beruk. Lu terperanjat macam kumpulan cikah yang kena sumpit Orang Asal. Bersepah lari lintang pukang tak tentu hala. Bising tak tentu arah. Terjun kemudian memanjat. Kemudian meloncat. Kemudian menjerit ke hulu ke hilir tanpa arah. Mencikah-cikah dalam akhbar.

Cikah dan ungka menjadi bising bila dengar tembakan demi tembakan. Ada tuan empunya bank kena tembak. Ada mak cik kena tembak. Ada pak cik kena tembak. Ada yang menembak kena tembak. Dalam satu minggu tiap hari goa baca ada tembakan. Ada yang mati. Ada yang cedera. Ada yang nazak. Ini macam filem koboi. Tapi belum sampai tahap gaban seperti di Kabul atau di Baghdad.

Tembakan sepetol dan tembakan senapang setiap hari inilah yang bikin para cikah, ungka dan lotong menjadi bising.

Bro, go abaca Menteri Dalam Negeri kata bukan ratus-ratus, ada ribu-ribu penjenayah yang telah dibebaskan apabila Undang-undang Darurat dimansuhkan. Penjenayah tegar telah bebas dari penjara. Maknanya kontraktor Bumiputera yang jadi pembekal makanan untuk Penjara Simpang Renggam tutup kedai. Banyak bilik penjara kosong. Ini berita sedih untuk para kontraktor Bumiputera.

Anak Lelaki Iskandar Kutty bilang inilah harga yang wajib dibayar kalau kita semua mau kebebasan. Para politikus yang baru menang pilihan raya juga menokok tambah cereita. NGO Melayu Islam yang ahlinya tak seramai kumpulan beruk di Zoo Hulu Klang turut sama tercirit mulut. Cakap mereka penuh dengan ajinomoto. NGO Melayu Islam ini mahu ISA dan Akta Darurat diperkenalkan semula. Goa ingat mereka sedar jika banduan dan orang tahanan kurang maka kontraktor Bumiputera tak ada bisnes. Sunnah wal Rasuah susah berjalan. Susah cari makan.

Gao rasa pelik juga kenapa ramai sangat yang terperanjat. Fikir punya fikir goa mula faham. Di Malaysia ini ramai orang telah jadi bonsai. Mereka tak dapat berfikir secara rasional.  Mereka tak ada keupayaan untuk memiliki fikrah yang kritikal. Perangai Orang Bonsai suka bertanya pada ustaz untuk mencari nas dan sanad. Orang Bonsai amat malas membaca. Malas menyelidik. Suka bertanya-tanya kerana tidak ada harga diri. Berjiwa hamba dan amat suka jadi tukang ikut dari belakang.

Goa lihat kalau lalat masuk ke mulut akhirnya keluar menjadi langau. Si Mamat ini melopong mendengar jawapan dan temberang ustaz. Tapi kali ini ustaz-ustaz ini pun tak tahu apa yang nak dikelentong. Disebabkan ini kes sepetol bukan kes burung punai dan ikan sepat. Kalau hal punai dan sepat Sang Ustaz ini cukup arif. Akan berbuih-buih mulut ustaz yang baru berbini dua atau tiga.

Bro, biar goa cakap betul-betul. Hal tembak menembak ini goa tak hairan langsung. Goa langsung tak rasa pelik. Goa hanya mahu tanya kenapa baru sekarang lu nak terperanjat. Kenapa baru sekarang lu mencikah. Kenapa dulu lu tak terperanjat. Dah bertahun-tahun ada bang bang bang.

Mari goa buka cerita bagaimana Aminulrashid mati. Anak muda kiut ini mati ditembak. Tujuk belas das tembakan. Hebat bro. Macam koboi Clint Kayu Timur. Budak kiut ini anak saudara Piyan Habib, kawan gua. Siapa yang tembak ?  Budak yang ini baru bersunat ditembak oleh penembah upahan. Penembak upahan ? Biar betul bro. Betul ini bukan fitnah. Lu baca dalam akhbar Aminulrashid ini ditembak polis ? Goa bilang polis ke … mata-mata ke … mereka semua sama. Mereka ini ‘macai upahan’ – diupah oleh United Malays National Organisation.

Lu tak ingat ke macam mana Kugan mati ? Ingat tak macam mana Francis Udayapan mati ? Ingat jangan tak ingat. Jangan buat-buat lupa. Ingat tak satu keluarga India mati ditembak di Kelantan sebelum PRU 1999. Isteri orang India yang mati ini sedang sarat mengandung. Anak dalam perut pun mati sama.

Bro, lu ingat tak tiga anak muda mati ditembak di Shah Alam. Peluru masuk ke dahi mereka dari atas. Kenapa di atas ? Kerana mereka sedang ‘menyembah’ polis minta ampun jangan tembak.

Bro, lu ingat tak anak muda mati di Sepang. Ibunya menangis mereayu. Mungkin kes anak-anak muda ini lu lupa. Lu ingat ini semua kes Mat Rempit atau kes Mat Pet. Lu silap besar bro.

Ini ada satu kes lu mesti ingat. Mustahil lu lupa kes seorang minah cun. Minah slim lagi bergetah. Minah ini telah ditembak beberapa kali di Segambut. Minah ini bukan Minah Indon. Minah ini bukan penyamun. Penembak upahan United Malay National Organisation sedap-sedap main sepetol. Nasib baik Minah ini tak jadi arwah. Kerana itu goa dapat dengar kisah dari mulut Minah ini sendiri.

Bro, kalau lu lupa semua kes sepetol dan tembak menembak ini maka guo nasihatkan lu jangan suka makan kepala ikan, nanti lu cepat lupa. Lu jangan makan ajinomoto atau makan Ketaki atau Mek Dogal, semua makanan ini menjadi otak lu lembab. Bila otak lembab  lu menjadi pelupa. Goa nasihatkan lu amalkan makan petai, kerdas dan jering, untuk penyegar ingatan. Ini petua dari arwah nenek goa.

Bro, satu hal goa nak beritahu. Ini kisah lama. Goa masih ingat lagi cakap Lim Kit Siang bapa mentua Betty. Orang Tua ini cakap dalam masa sepuluh tahun yang lalu, bukan ratus-ratus mati dalam tahan polis atau mati ditembak polis malah ada ribu-ribu. Ini Orang Tua yang cakap. Bukan guo yang cakap. Orang Tua ini cakap bukal dalam warung Ah Seng tapi dalam Perlimen. Ini Parlimen tempat Datuk Nazri Aziz kencing dari atas tingkap.

Masa Orang Tua Lim bercakap para cikah Melayu dan Lotong Bumiputera dah heboh. Tak ada NGO Melayu Islam buat bising ? Angka pembunuhan yang dilakukan oleh pasukan ‘beruniform’ melonjak naik. Kenapa ketika Orang Tua Lim ini bercakap tak ada yang mencelah dan menafikan. Goa ingat  pada masa itu NGO Melayu Islam ini belum dapat bayaran bulanan dari ‘Penaja’. Moto NGO Melayu Islam ini cukup molek – kalau ada ‘fulus’ semua boleh ‘lulus’.

Bro, dengar goa cakap, lu jangan ketawa. NGO Melayu Islam ini kalau ada upah akan buat apa saja laporan polis. Mereka sanggup buat laporan mengatakan Brrack Obama ini lahir di Kuala Pilah. Barrak Obama ini anak Lebai Bidin dan anak tiri kepada Bidan Limah. Malah mereka sanggup menuduh Sophia Loren bintang filem Itali itu sebenarnya Melayu yang bernama Sopiah binti Haji Loren.

Goa tak fahamlah apa pasal lu terperanjat dengan kes tembak dan kes bunuh. Lu pergi jumpa Nazri Aziz. Sila tanya sama Nazri: anak Menteri mana terlibat kes bunuh tapi tak pernah didakwa. Lu jangan buat-buat donno. Lu jangan buat-buat lupa. Di Johor berapa banyak kes tembak dan kes pukul. Ada yang mati dan ada yang tak mati. Tapi tak ada sesiapa yang didakwa-dakwi.

Bro, lu lupa kes gaduh besar dalam kelab malam dua tahun dulu ?  Ada sepetol keluar masuk. Ada kepala kena ketok oleh sepetol. Ya ampuun, ya maulana kes ini langsung tak tahu apa sudah jadi. Apa sudah jadi goa pun tak tahu. Anak Raja Gopal mana keluar sepetol pun goa sudah lupa.

Satu  lagi goa mahu cakap kalau lu rajin lu pergi Tanya Datuk Seri Hishammuddin Hussein. Tanya sama dia semasa isteri dia shoping luar negara siapa yang bayar ?  Opps… maaf. Jangan tanya ini. Tanya masa isteri dia pergi shoping luar negara dia ada Tan Seri Ta Ta … oppps … silap lagi. Ada dia bai bai pada isteri dia atau tidak, ada tat a atau tidak.

Bro, gua dengar lu ada motosikal besar. Goa ada satu idea. Goa cadangkan lu join kelab motor besar yang patronnya Datuk Dr Zahid Hamidi. Nanti bila ada ‘outing’ lu buat baik-baik dengan Datuk Zahid. Kemudian lu tanya dia tentang kes pukul orang. Mustahil bunyinya Menteri Dalam Negeri Malaysia terlibat dalam kes pukul-memukul. Goa hanya baca dalam akhbar. Betul atau tidak goa tak tahu.

Bro, goa cakap lu jangan terperanjat. Apa nak dihairankan. Kes anak Nazri Aziz ke ?  Kes pukul Zahid Hamidi ke ?  Kes kerabat main sepetol ke ?  Kes kepala samseng ‘sponsor’ anak bini menteri ke ?  Ini Malaysialah bro. Semua boleh kautin. Ini kerajaan ketuanan Melayu. Goa harap lu faham. Kes tembak-menembak ini bukan baru. Tiap hari ada rakyat kena bedil.

Bro, lu mahu tahu apa sebab semua ini ini berlaku ?  Orang Cin cakap, ‘ikan jadi busuk mula di kepala’. Negara jadi hancur bila menteri membunuh. Bila menteri memukul. Bila anak menteri membunuh.

Lu ingat goa bohong ?

Bro lu jangan buat-buat lupa. Perdana Menteri Malaysia, Najib bin Razak ada terlibat kes bunuh. Lu jangan lupa minah cun Miss Altantuya. Minah ini mati bukan kena sepetol tapi kena bom C4. Bro… lu hairan ke ?  Lu ingat sepetol bang bang bang ini ada kerana ISA tak ada ?  Lu ingat sepetol banyak menembak ada kerana Akta Darurat dimansuh. Brader, lu jangan jadi bangang.

** Untuk ke menu UTAMA sila KLIK:   www.4uni2c.com

Polis istihar perang terhadap penjenayah:

Calls for the IPCMC grow louder after Penang shooting

http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=149191%3Acalls-for-the-ipcmc-grow-louder-after-penang-shooting&Itemid=2#ixzz2cfF37sud

~ by OPajar on 2013-08-22.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: