CEREKANA # 13914 Strategi Abu Nawas

*** Untuk men CARI  lain-lain PenCERAHan sila KLIK pada bulan di bawah ARCHIVES di kanan SKRIN, kemudian SKROL.

(Pengguna smartphone (SP) sila SEARCH di sudut atas-kanan skrin SP anda)

Strategi Abu Nawas

Kononnya, di zaman pemerintahan Amirul Rashid di Kota Baghdad dahulu ada seorang yang sangat pintar akhalnya. Beliau digelar Abu Nawas. Namun bila nak dilantik menjadi khadi beliau menolak. Alasan yang diberi beliau ialah beliau tak layak. Oleh sebab Raja yakin bahawa beliau sebenarnya sangat layak maka Raja pun berkata, “Jangan kau dusta. Beta tahu engkau sangat layak menjadi seorang Khadi !”  Maka jawab Abu Nawas, “Oleh sebab patik seorang pendustalah maka patik tak layak menjadi seorang Khadi”

Pada suatu hari Abu Nawas membuat dakwaan bahawa beliau tahu di mana lokasi pusat bumi. Maka gemparlah pakar-pakar ilmuan pada masa itu mempertikaikan dakwaan Abu Nawas itu. Persatuan Ilmuan ketika itu pun memanggil Abu Nawas supaya membuktikan bahawa dakwaan beliau itu benar. Dengan syarat yang ditetapkan oleh Abu Nawas maka berhimpunlah para-para ilmuan semua di pinggir sebuah padang pasir yang terbentang luas.

Setibanya Abu Nawas ke lokasi yang dijanjikan itu, maka sunyi senyap jadinya suasana. Agaknya masing-masing bengung melihat ketibaan Abu Nawas sebab pada sangkaan mereka beliau tidak akan berani menghazirkan diri. Dengan selambanya Abu Nawas pun turun dari kaldai kenderaannya, lalu bersalaman dengan ketua-ketua kumpulan yang menanti beliau itu. Lebih menakjubkan ialah wajah beliau begitu tenang sekali, tiada ada tanda-tanda kebimbangan apa-apa pun.

Selepas berehat sejurus maka sampailah masanya bagi Abu Nawas menunjukkan lokasi yang dikatakan sebagai pusat bumi itu. Maka Abu Nawas pun mengambil sebatang tongkat lalu berjalan kearah matahari jatuh (Barat).  Kira-kira 100 meter dari tempat beliau mula melangkah itu, beliau pun memacak tungkatnya itu lalu memekik, “ di sinilah pusat bumi. Jika ada sesiapa yang kurang yakin, silalah ukur dan buktikan kepadaku bahawa dakwaan aku ini salah !

Bayangkanlah, siapakah yang mampu membuktikan bahawa dakwaan Abu Nawas itu salah. Abu Nawas pun sedar tentang hakikat ini. Itu sebabnya maka beliau berani menbuat dakwaan tersebut.

Nilai Moral dari CEREKANA di atas

Rakyat adalah dianggap oleh kebanyakan pemimpin sebagai orang bodoh. Oleh sebab itu pelbagai helah digunakan untuk menipu rakyat. Strategi ampuh yang sering digunakan ialah memberi justifikasi yang susah untuk dibuktikan yang ianya salah atau tak relevan. Ini dilakukan kerana mereka (pemimpin) tahu rakyat tidak mampu untuk mencabar justifikasi yang mereka gunakan bagi meng”halal”kan tindakan mereka. Malah mereka yakin bahwa rakyat tak akan berani mencabar justifikasi mereka kerana takut kepada kuasa yang pada mereka. Akibatnya hubungan rakyat dengan penguasa kekal seperti “durian dengan mentimun, dilanggar pun luka, melanggar pun luka”.

 

d  a  u  l  a  t       r  a  k  y  a  t   !

** Untuk ke menu UTAMA sila KLIK:   http://www.4uni2c.com

~ by OPajar on 2013-09-14.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: