Dialog Ba dan Bi # 13z17: Imam Solat

Dialog Imam Ba dan Imam Bi

(Catitan:  Ba = huruf ke-2 dalam tulisan Jawi; Bi = huruf ke-2 dalam tulisan Rumi)

Imam Ba :  Ana lebih suka baca surah-surah yang panjang semasa mengimami solat di masjid

Imam Bi : Ana pula lebih suka baca surah-surah lazim saja.

Imam Ba : Bukan apa, ana cuma nak mempederaskan hafalan ana supaya hafalan ana sebanyak 30 juzuk ini bertambah mantap.

Imam Bi : Ana tak bolehlah baca surah-surah panjang macam anta sebab yang ana hafal hanya surah-surah lazim saja.

 Imam Ba : Jika baca surah selain dari surah-surah lazim, makmum tak perasan jika kita tersilap baca. Malulah kita jika tersilap baca, bukan begitu ?

Imam Bi : Bagi Ana lebih baik makmum perasan kesilapan ana sebab mereka boleh tolong betulkan. Ramai dari makmum kita yang turut hafal surah-surah lazim. Jadi tidak ada masalah jika kita tersilap baca.

 Imam Ba : Bagi ana, makmum yang benar-benar ikhlas akan lebih khusuk jika Imam membaca surah-surah panjang. Makna kata mereka akan tetap redha dengan segala perbuatan imam.

 Imam Bi : Ana pula rasa sebaliknya. Makmum akan rasa gelisah jika imam membaca surah-surah panjang. Malah mungkin ada makmum yang rasa menyampah dan tuduh imam nak menunjuk-nunjuk mentang-mentanglah dia HAFIZ.  Kemudian langsung tak datang-datang lagi berjemaah di masjid.Bagi makmum yang tua, faham-faham sajalah, ada yang kerap nak ke tandas dan ada pula yang tak tahan berdiri lama. Bagi makmum yang muda pula masing-masing nak kejar masa untuk meneruskan urusan hidup mereka. Mencari rezeki yang halal pun wajib juga kan ?

Imam Ba : Eh anta sindir ana ya ….

Imam Bi : Bukan niat ana begitu. Itu hanya pandangan seorang yang belum hafiz macam anta. Jika ana pun HAFIZ juga, mungkin ana pun suka baca surah-surah panjang macam anta juga malah mungkin yang lebih panjang lagi.

Nilai moral yang dapat diceduk dari dialog di atas

#1. Walaupun dua individu itu mempunyai status dan tanggungjawab yang sama, namun cara masing-masing melaksanakan tanggungjawabnya itu mungkin agak berbeza.

#2. Sikap Imam sikit sebanyak akan menyumbang ke arah menambahkan bilangan jemaah di masjidnya ataupun sebaliknya.

#3. Demi menarik lebih ramai orang datang berjemaah di masjid, wajar diwujudkan suatu panduan supaya imam solat tidak menjadi faktor yang menyebabkan ramai orang tidak berminat datang berjemaah di masjid, lebih-lebih lagi solat SUBUH.

@OPajar

#13z17

~ by OPajar on 2013-12-17.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: