Dalam kepahitan ada khasiatnya

C & P dari Status rakan FB (Asiah Abd Jalil)

Malam ini saya agak sentimental. Saya benar-benar rindukan seseorang. Memori lama saya bersamanya terimbas satu demi satu.

Beberapa bulan selepas saya graduated from law school, saya diterima bekerja di sebuah firma guaman. Boss saya seorang criminal lawyer otai di Kuantan.

Ketika saya memohon bekerja, boss saya sebenarnya tidak perlukan pekerja. Lebih-lebih lagi saya sangat junior dan langsung tiada pengalaman. Boss suruh saya cuba nasib di tempat lain. Tapi saya pujuk dan merayu, tetap tidak berganjak untuk memohon bekerja di bawahnya.

Boss tanya saya, jika beliau menerima saya, apa balasan yang saya akan beri? Saya katakan pada boss, suatu hari nanti jika saya sudah jadi peguam ternama, saya akan sebut nama boss sebagai antara insan yang menyumbang kepada kejayaan saya.

Saya diterima bekerja. Tetapi boss tidak melayan saya dengan lembut. Dua hari sekali saya akan dimarahi. Macam-macam perkara serba tidak kena. 
Mendengar suara bernada tinggi dan melihat wajah amarah boss adalah rutin biasa yang saya hadap. Kadang-kadang bila bercakap dengan boss di telefon, saya terpaksa jauhkan gagang dari telinga.

Namun boss mengajar saya macam-macam perkara. Minggu pertama bekerja, saya sudah dibawa ke mahkamah untuk mendengar keputusan gantung sampai mati dalam kes bunuh berprofil tinggi. Boss ajar saya bagaimana menyantuni ahli keluarga penjenayah, tetapi dalam masa sama menghormati mangsa dan ahli keluarga mangsa.

Boss paksa saya berurusan dengan kedutaan negara lain untuk membela warga asing yang dituduh mengedar dadah. Boss bawa saya ke penjara maximum security untuk berjumpa anakguam. Boss ajar saya teknik-teknik penting sebelum, semasa dan selepas perbicaraan. Boss ajar saya bagaimana untuk deal dengan pihak pendakwaan, pihak mahkamah, polis, kastam, dan lain-lain.

Boss beri saya akses tanpa had kepada fail-fail di legal firm tersebut. Kes bunuh, cubaan bunuh, rogol, cabul, edar dadah, hisap dadah, senjata api, merusuh, rompak, samun, curi, pukul, rasuah, tipu, pecah amanah, elak cukai, kesalahan trafik, you name it. Boss ajar saya kemahiran meneliti exhibit and evidence. Boss ajar saya cara membuat legal research dan menyediakan hujah.

Hinggalah pada suatu hari, boss memarahi saya dengan teruk tanpa sebab munasabah. Boss kata pada saya, dia akan terus memarahi saya hingga saya menangis di hadapannya. Tetapi saya langsung tidak menangis. Berjam-jam saya dimarahi, hingga tamat waktu pejabat. Namun tidak setitik pun air mata saya keluar.

Tetapi saya nekad untuk menunjukkan kepada boss, bahawa saya bukanlah budak mentah yang boleh dibuli. Keesokan harinya saya terus tak datang kerja. Saya hanya hantar satu SMS kepada boss, memaklumkan bahawa saya sudah tidak berminat lagi untuk bekerja dengannya. Sejak saat itu saya terus putuskan semua hubungan dengan boss.

Hinggalah dua tahun berlalu, secara tak sengaja beberapa bulan lepas, saya terserempak dengan boss di kafeteria mahkamah. Kali ini kami berbual dari hati ke hati. Saya minta maaf kepada boss, saya akui perbuatan saya berhenti kerja secara mengejut adalah sangat tidak beretika.

Boss juga minta maaf kerana bersikap keras terhadap saya dulu. Sungguh saya terdiam bila  boss jelaskan, “Sebenarnya dulu saya berpurapura menjadi garang dan bengis terhadap awak. Sebab awak kata, awak teringin nak jadi criminal lawyer. Seorang criminal lawyer mesti miliki hati dan jiwa yang kental. Kalau kita seorang peguam sivil, bila kita buat salah, anakguam kita hanya hilang duit. Tapi kalau kita seorang peguam jenayah, bila kita buat salah, anakguam kita akan hilang kebebasan, bahkan mungkin anakguam kita akan hilang nyawa 

Selepas pertemuan itu, saya betul-betul rasa terkilan. Kenapa saya mengambil masa dua tahun untuk memahami niat baik boss saya. Boss ajak saya bekerja kembali dengannya, tetapi saya mohon masa untuk memikirkan tentang hal tersebut. Sebetulnya saya rasa saya masih belum layak.

Pagi Sabtu lepas, saya mendapat perkhabaran, boss saya meninggal dunia secara mengejut kerana sakit jantung. Jiwa dan semangat saya disentap hebat. Saya masih mencari kekuatan untuk terus mengejar impian saya menjadi seorang criminal lawyer yang hebat.

Halia tanam-tanaman

Ke barat jua bakal condongnya

Dunia tumpang-tumpangan

Akhiratlah jua kekal kampongnya


Alfatihah

~ by OPajar on 2017-02-05.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: