PRU14: Penjawat awam dikurangkan bilangannya, wajarkah ?

C & P dari status rakan-rakan FB Acik, utk renungan kita bersama

πŸ‡²πŸ‡Ύ dari status FB Zuraida Zainal #170218
Berhentikan penjawat awam sekarang atau jadi seperti Greece
BEKAS Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Mohd Sheriff Mohd Kassim dipetik sebagai berkata adalah berbaloi untuk kerajaan memberhentikan kakitangan awam sekarang daripada menunggu sehingga negara terjerumus ke dalam krisis kewangan seperti yang berlaku di Greece.
“Walaupun perbelanjaan kerajaan untuk memberhentikan (kakitangan awam) adalah besar, adalah berbaloi untuk melakukannya sekarang selagi termampu, daripada menunggu sehingga kita terjerumus ke dalam krisis kewangan seperti yang berlaku di Greece,” katanya.
Dakwanya lagi, pemberhentian kakitangan awam pada masa ini juga merupakan satu pendekatan yang positif bagi membolehkan mereka diberi pampasan yang adil.
Beliau dilaporkan berkata demikian pada forum tadbir urus ekonomi yang diadakan di Sasana Kijang, Bank Negara semalam. β€” Malaysiakini
The Star turut memetik kenyataan beliau sebagai berkata:
“Birokrasi kerajaan sudah menjadi begitu besar, ia bukan sahaja mengambil terlalu banyak sumber, tapi juga mewujudkan banyak kegagalan di dalam ekonomi kewangan kita,”
Mohd Sheriff turut mengambil contoh kepada tindakan penstrukturan semula Malaysia Airlines baru-baru ini di mana 6,000 orang telah diberhentikan.
Dakwanya, adalah baik untuk memberhentikan pekerja sekarang dan memberikan mereka pampasan dengan pakej pemberhentian sementara kerajaan masih mampu melakukannya.
Pandangan beliau ini nampaknya begitu senada dengan isu yang ditimbulkan oleh Nazir Razak, adik kepada perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum ini.
Menulis di instagram miliknya, Nazir sebelum ini membayangkan bahawa penjawat awam Malaysia yang terlalu ramai akan membebankan negara.
Beliau menggesa masaalah itu segera ditangani bagi mengelakkan generasi masa depan terpaksa mananggung beban.
………………………………………………….
Jika nak lakukan.. harus dimulakan dgn Kabinet Kjaan itu dahulu..Menteri Menteri yang diberi gaji lumayan tapi sekadar Penasihat semata, WAJIB ditamatkan serta merta, ada 9 org semuanya.. Menteri penjilat dan pembodek mcm Rahman Dahalan, Saleh Keruak dlm senarai yang wajib dihentikan kerana langsung tidak boleh menjalankan tugas berkualiti sebagai menteri.. Menteri syok sendiri, mcm Ahmad Maslan.. Nazri Aziz dan Nor Omar pun dihentikan juga… Menteri kontroversi dan penuh skandal… wajib dan tidak boleh diwajarkan dgn ambil keputusan BERKECUALI… Selepas itu gabungkan kementerian dan agensi bertindih, PERMATA yang diasaskan Rosmah… hanya membazir wang rakyat sedangkan telah ada KEMAS, jika negara mampu menjana pendapatan, tak jadi masalah, tapi income pun dari rakyat iatu GST….kena ingatlah. sikit wahai pak menteri..

πŸ“πŸ“
Dari status FB Sdr Zofran Ang pula

Greece muflis bukan disebabkan ramai penjawat awam tetapi disebabkan hutang luar yang tinggi..
Buang penjawat awam di sektor mana ni wahai ksu?
Langkah pertama cadangan saya untuk kerajaan berjimat potong pencen bekas KSU yang agak tinggi ni…
Langkah kedua buat potongan gaji bagi pegawai peringkat atasan kerajaan terutama lantikan politik serta pekerja atasan dalam semua GLC…
Langkah ketiga perkenalkan cukai progresif spt cgt, monopoli, cukai harta pusaka dan lain2 lagi..
Jangan aniaya pekerja bawahan yang menerima gaji yang agak kecil.

Wallahualam.

.

Apa pula pandangan anda ?

.

Utk ke PenCERAHan terkini sila tap alamat berikut ⬇️ :

http://www.4uni2c.com

.

~ by OPajar on 2017-02-18.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: