Skim cepat kaya atau cepat papa ?

 C & P dari status seorang rakan FB Acik #170228

Mangsa terpengaruh skim cepat kaya dirasmi TMB Kelantan

27 Februari 2017 | KHAULAH MUHAMMAD

1 Comment

Peguam Mohd Ridzuan Muhammad hadir memberi penerangan kepada mangsa penipuan skim cepat kaya

Beratus-ratus mangsa skim cepat kaya yang mendakwa mereka tertipu dan kehilangan wang mencecah jutaan ringgit berkumpul malam tadi untuk mendengar pandangan dan mendapat nasihat pihak peguam.

Peguam Mohd Ridzuan Muhammad yang hadir dan meneliti aduan mangsa-mangsa berkenaan berkata perkara utama yang perlu diberi fokus ialah usaha mendapatkan semula wang yang telah mereka laburkan itu.

“Kebanyakan mangsa yang terdiri daripada golongan berpendapatan rendah dan sedang tertekan dengan kesukaran ekonomi sekarang perlu mendapat pembelaan kerana jelas mereka tertipu dengan satu kaedah perniagaan yang begini licik,” katanya selepas dialog dengan sekumpulan mangsa di Wisma Tok Guru, Salor malam tadi.

Menceritakan bagaimana mereka terpedaya dengan skim itu, seorang mangsa berkata beliau menjadi yakin kepada skim itu kerana majlis perasmian dilakukan oleh timbalan menteri besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

“Skim ini menarik kerana apa yang diberi tahu ialah program membantu orang ramai bekerja dari rumah.

“Seorang yang mahu mengikuti program ini perlu membayar RM100 untuk melayakkan peserta menjadi pekerja am,” katanya.

Menurutnya seorang pekerja am yang sudah diterima bekerja dijanjikan gaji bulanan sebanyak RM800 sebulan.

“Bagaimanapun pihak syarikat hanya membayar gaji RM200 pada bulan pertama.

“Kenaikan gaji akan berlaku setiap bulan sebanyak RM100 sehingga mencapai RM800,” katanya.

Pekerjaan yang diberi katanya, adalah membuat pembungkusan barang-barang di rumah sendiri.

“Barang-barang itu akan dihantar ke rumah dan bila siap akan diambil oleh pihak syarikat.

“Apa yang mengejutkan para pekerja am ini hanya menerima satu paket kacang tidak sampai 1 kilogram untuk dibuat pembungkusan,” katanya.

Menurutnya, mangsa menjadi curiga apabila selepas sebulan berlalu tidak ada barang baru dihantar untuk dibuat pembungkusan dan gaji yang dijanjikan juga tidak dibayar.

Seorang pekerja yang dilantik di bahagian pengurusan memberi tahu satu lagi produk syarikat ini ialah pinjaman kewangan.

“Pinjaman yang dijanjikan syarikat ini mencecah RM100 ribu.

“Syarat untuk mendapat pinjaman ini ialah mesti berdaftar sebagai pekerja am syarikat yang menjalankan kerja di rumah masing-masing.

“Bagi mereka yang ingin memohon, mereka perlu membayar 10 peratus dari jumlah pinjaman yang mereka pohon sebagai yuran pemprosesan.

“Sebagai contoh jika pekerja am ingin memohon pinjaman sebanyak RM10 ribu, mereka perlu membayar RM1 ribu,” katanya.

Kesempitan wang

Seorang mangsa wanita yang terpedaya dengan skim ini berkata beliau dalam keadaan kesempitan untuk mendapatkan wang sejumlah RM6 ribu untuk menanggung kos pembedahan anaknya yang mengalami hernia.

“Saya terpaksa berhutang dengan beberapa orang kawan untuk mendapatkan wang RM600 kerana perlukan pinjaman berjumlah RM6000 dari syarikat ini.

“Sekarang saya bukan sahaja tidak dapat menampung kos perubatan anak saya tetapi terpaksa menanggung hutang keliling pinggang,” katanya dengan nada penuh kesal.

Dalam perjumpaan itu, atas nasihat peguam satu jawatankuasa bertindak turut ditubuhkan bagi mengambil tindakan segera.

Menurut Mohd Ridzuan, jawatankuasa itu perlu segera menghubungi pihak-pihak tertentu seperti menyelaras laporan polis, mengumpul dokumen-dokumen pembayaran dan bersedia membuat tuntutan di mahkamah.

“Saya berterima kasih kepada pihak pemuda Parti Amanah Negara (Amanah) dan Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang mengambil inisiatif untuk membantu mangsa-mangsa.

“Sungguh sedih dalam keadaan orang ramai yang menghadapi kesukaran luar biasa dengan kenaikan harga barang dan kesukaran mencari sumber pendapatan, ada pihak yang tidak berperikemanusiaan seperti ini sanggup memperdayakan golongan daif dengan cara yang begitu licik dan kotor,” 

Acik pun pernah jadi mangsa “perniagaan” skim cepat kaya.

 Sepatutnya ianya telah lama diharamkan di Malaysia.

Wallahua’lam.

 

Sumber lain :

https://malaysiadateline.com/index.php/berita-list/20-headline/7326-mangsa-terpengaruh-skim-cepat-kaya-dirasmi-tmb-kelantan
 

~ by OPajar on 2017-02-28.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: