Ibarat sokong bawa rebah

C & P dari kumpulan WA Muslimin 69er #170323


Ishak Hamid:

 

Lebai Bukan Berjuang IslamLuahan Hati Seorang Ayah
 Trending Gargantua – 21 Mar 17 

View 51 : 51

 

1. SBP (sekolah berasrama penuh) yang anak aku belajar kenakan yuran PIBG RM450 setahun. Kata pengetua, kadar itu paling rendah berbanding SBP yang lain. Ada SBP kenakan yuran PIBG RM1200 setahun. Aku ada tiga anak yang sedang belajar di SBP. Itu yuran PIBG, belum bayaran lain lagi.

2. Diberitahu, wang yang biasa kerajaan bagi untuk sekolah sebelum ini, pada tahun ini semuanya ditarik balik. Kertas A4 pun ibu bapa belikan untuk sekolah. Meja guru pun ibu bapa tolong balutkan atas nama Sarana Ibu Bapa. Banyak aktiviti pelajar batal kerana sekolah tiada wang.

3. Aku bukan tentang usaha baik itu dan aku tidak salahkan guru. Aku tahu guru telah bekerja sampai ke siling untuk penuhkan harapan ibu bapa. Guru keluarkan duit poket mereka untuk pelbagai aktiviti pelajar. Guru telah buat semuanya demi anak muridnya yang dia ambil menjadi anaknya sendiri di sekolah. Pendek kata, guru dah buat semuanya demi amanah yang mereka pikul.


Advertisement

4. Aku cuma nak sedarkan orang politik yang masih tak tahu keutamaan dalam kerja politik mereka. Masalah negara sekarang bukan hukuman mahkamah syariah yang rendah tapi masalah pemimpin Umno / BN yang khianat. Bukan macam mana nak sebat penzina, tapi mcm mana nak keluarkan rakyat daripada kemiskinan.

5. Jika hukuman mahkamah syariah dinaikkan sampai 100 tahun penjara pun, tapi kalau pemimpin Umno /BN yang ada kekal menerajui kerajaan, nasib rakyat tak berubah. Umno / BN mesti dikalahkan demi perubahan. Keutamaannya ialah, tumbangkan Umno / BN, bukan tingkatkan jumlah sebatan.

6. Sempit dan hodohnya Islam jika hanya hukuman berat saja yang ditonjolkan. Pendidikan percuma, sekolah bagus, universiti cemerlang, adalah tuntutan Islam. Inilah keutamaannya. Dalam keadaan rakyat tercekik begini pun, pemimpin masih bercakap soal nak tingkatkan hukuman ke atas rakyat. Ini gila namanya…!

7. Para nabi berjuang untuk membebaskan rakyat daripada belenggu kesusahan hidup. Pemimpin gila pada hari ini berjuang untuk heret rakyat supaya disebat. Biarlah rakyat miskin, susah, bodoh, merempat asalkan mereka boleh disebat dan dipotong tangan. Inikah perjuangan Islam, inikah usaha tegakkan hukum Tuhan? Ini bukan perjuangan, tapi gila tahap gaban…!

8. Islam tidak pernah merelakan kesusahan dan mahu semua manusia bahagia dan senang. Islam tidak suka menghukum, menyebat atau memotong tangan. Sebab itu, ayat hukum potong tangan dan sebat orang hanya satu saja. Tapi ayat suruh bela orang tertindas sangat banyak. Ayat sebegitu wujud hatta dalam surah yg pendek. Lebai tak baca ke?

9. Tapi bagi kelompok yang kononnya berjuang Islam, ayat hukuman yang satu itulah yang ditonjol dan dilaung. Ini hukum Allah, katanya. Bela orang miskin, bukan hukum Allah? Inilah kebaikan, katanya. Pendidikan percuma bukan kebaikan? Mengapa hukuman yg diutamakan sedangkan banyak lagi perkara lain yg patut menjadi keutamaan?

10. Kepada lebai, walaunta, walaunti, tak payahlah nak berlagak pejuang Islam dengan ketayap dan serban yang hangpa pakai, tak payahlah mengaku ulama, kalau keutamaan dalam realiti yang ada ini pun hangpa tersalah pilih. Hangpa bukan berjuang untuk daulatkan Islam, tapi hangpa berjuang untuk kekalkan kerajaan yg  zalim


Zolkharnain Abidin.

Selingan :

Ucapan KP SPRM.

Lain-lain PenCERAHan yg relevan :

🇲🇾 Hudud: metafizik atau dailektik ? 

https://4uni2c.com/?s=dailektik&submit=Search

Semoga Allah beri kita hidayah

Wallahualam 💊
********************S**E**L**I**N**G**A**N********************
SUDUT   Pembuka   mata


🇲🇾 Crimea, Rusia : Tak kenal maka tak cinta 💕

~ by OPajar on 2017-03-22.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: