Untung nasib penjawat awam

C & P dari kumpulan WA Alumni MTIB (Sdr Nor Azman)

‘Sediakan pinjaman khas bantu k’tangan awam berdepan muflis

Hassan Karim

4 Mei 2017
ULASAN l Saya mengambil maklummereka menguruskan hutang pinjaman.

Memetik kenyataan Presiden Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Datuk Azih Muda, penjawat awam terbabit didapati melakukan pinjaman peribadi daripada institusi kewangan yang melebihi kemampuan gaji mereka.

Bagi saya, keadaan ini berlaku kerana mereka kekurangan kewangan untuk menampung keperluan asas serta kos sara hidup rakyat yang semakin meningkat dan terbeban, ditambah pula dengan pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Oleh itu, saya minta kerajaan mencari alternatif baru bagi membantu penjawat awam ini dengan mengatur beberapa pinjaman khas yang kemudiannya bayaran pinjaman balik itu dilakukan dengan pemotongan melalui pencen atau bonus mereka.

Keadaan ini akan lebih memudahkan mereka membuat sebarang pinjaman tanpa perlu memotong gaji bulanan mereka.

Dalam trend ekonomi yang makin meruncing kini, rakyat sedang bergelut dengan kos sara hidup yang semakin tinggi dan memaksa mereka melakukan kerja-kerja tambahan untuk memenuhi keperluan hidup masing-masing.

Dalam kalangan penjawat awam pun ramai yang membuat dua kerja dalam satu masa. Ada yang berniaga makanan, kerja di restoran makanan segera, malah ada yang menjadi pemandu Uber dan Grab Car sebagai sumber pendapatan sampingan mereka.

Dengan mengambil kira jumlah penjawat awam yang melebihi 49,000 orang berdepan muflis, saya mendesak agar kerajaan mengkaji semula gaji kakitangan awam ini supaya setanding dengan pekerja di sektor swasta.

Kerajaan juga perlu melaksanakan sistem sepertimana yang dilaksanakan Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia iaitu Sistem Pelaporan Kredit (Spekar) yang mempunyai rekod penjawat awam seperti yang dicadangkan Cuepacs sebelum ini.

Selain itu, kerajaan juga perlu mengadakan program berbentuk perancangan kewangan untuk mereka serta memantau perbelanjaan mewah mereka yang melebihi daripada pendapatan bulanan.

Di amping itu, kerajaan perlu menyediakan pinjaman mudah kepada mereka untuk mengatasi krisis dalam jangka pendek dan panjang dengan adanya dasar yang ketat untuk kakitangan kerajaan membuat pinjaman pembelian seperti rumah dan kereta.

Ini kerana laporan Khazanah Research Institute (KRI) memberi amaran bahawa hutang isi rumah sebanyak hampir 90 peratus dari KNK negara adalah pada tahap membimbangkan.
Komponen terbesar daripada hutang isi rumah pula ialah hutang perumahan iaitu lebih daripada 40 peratus. Oleh sebab itulah Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengenakan beberapa peraturan untuk mengawal pertumbuhan hutang dalam komponen ini.

Malaysiakini

***P*E*N*G*E*T*A*H*U*A*N**DI**L*U*A*R**K*O*T*A*K**

πŸ‡²πŸ‡Ύ *Crimea, Rusia : Tak kenal maka tak cinta* πŸ’•

https://m.youtube.com/watch?v=HLH6TQCmBwE

~ by OPajar on 2017-05-05.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: