PRU14: Ciri-ciri pejuang PAS

.

Di “Cut & Paste” dari status Facebook Sdr Mohd Hatta Saadon seorang aktivis muda PAS, Kuantan:

Syukur ada kepimpinan Ulama’ yg memimpin PAS..Mengajak kpd bermunajat memohon pertolongan dari Allah utk kemenangan Islam. Semoga Allah memilihku dan zuriat keturunanku utk kekal istiqamah dlm perjuangan bsama PAS..

Sedikit catatan dr Kuliah Maghrib Ust Mokhtar Senik..

1) Kena ada haraki dan tasawuf. Gabung jalinkan antara penyucian hati dan jiwa dengan gerakan Islam. Agar menjadi pejuang yg ikhlas kerana Allah.

2) Kena cari cinta Allah. Kena pergi majlis ilmu walau dimana peringkat sekalipun. Jangan sombopng dengan ilmu walaupun siapa yg menyampaikan.

Sufian As Sauri berkata, “siapa yg dlm hidupnya mencintai apa yg Allah cinta, nescaya dia akan dicintai Allah, dan siapa yg benci apa yg Allah benci, nescaya dia dicintai Allah.” Kena bentuk diri kita utk ditarbiyyah.

3) Azillatin alal mukminin – bina akhlak yg betul shgga cinta kasih dengan orang2 yg beriman kpd Allah. Kena kursus utk pandai menyesuaikan diri dengan masy. Jangan berkasar dengan org2 yg beriman.

– Zaman sibuk dengan FB dan Wasup, shgga kawan sebelah tak tegur. Jangan hanyut. Kena dampingi masy. Kalau mereka sakit kita hadir, kenduri mereka kita hadir, jumpa mereka kita tegur.

4) Aiizatin alal Kafirin – bertegas dengan orang kafir. Dakwah perlu di sampaikan kpd org bukan Islam. Imam Ghazali, “siapa yg ada sifat takabbur, Allah akan benci kpdnya krn Takabbur sifat Allah. Yang ketiga, hina diri. Tak boleh juga. Maka ambil sifat tengah2 iaitu merendah diri”

5) Kerangka fikir kita janganlah tercelup dlm fikiran kuffar dan musuh Allah. Biar kita bersama dengan acuan Allah. Sibghatullah. Allah ajar Nabi seru manusia kpd Islam. Islam For All. “Andai mereka berpaling dr kamu (ya Muhammad), katakanlah aku tetap seorang muslim krn Allah.”

6) Jika mereka nak berdamai dgn kamu ya Muhammad, maka berdamailah dengan mereka. Tetapi andainya mereka menentang Islam, janganlah bersama2 dengan mereka.

7) Yujahidu Fisabilillah. – Berjihad di jalan Allah. Nescaya Allah akan beri kemenangan. Susah payah, ada jawatan, tiada jawatan tetap bersama.

8) Jangan ada keinginan yg sulit dan tersembunyi kerana walaupun org lain x tahu, Allah tetap tahu. Sifat ihsan. Sucikan perjuangan dengan jihad yg berterusan.

9) Walayakhafunalaumatalaim – janganlah kamu takut dan ambil kasih dengan mereka yg mencela. Andai Nabi berhenti dakwah kalau musuh Islam mencela, tak sampai Islam pd kita. TGNA disuperimposekan dengan gambar yg hina. Jangan takut dengan hinaan. Teruskan perjuangan. Kita ada kerangka fikrah kita sendiri, jangan berhenti dr perjuangan walaupun mcm2 tohmahan. PAS akan kalah kalau putus dengan DAP dan mcm2 lagi. Intansurullah yansurkum. Jangan lemah semangat. “Berjuang sorang2. Kalahlah kamu”.. jangan kita lemah dan mengiyakan. Bahkan kita semakin kuat. Allah tambah kpd mereka keimanan. Dan keimanan itulah mereka kuat. Hasbunallah wanikmal wakil wanikmal maula wanikman nasir.

10) Sifat2 di atas, takkan dapat percuma dan dengan usaha kita, kerana sifat2 ini adalah kurniaan Allah. Bukan kerana kita istiqamah kerana kita anak ulamak dan TG. Bahkan Allah lah yg mengurniakan sifat2 itu.

11) Pemimpin Parti Islam, ialah yg taat pd Allah dan Rasul dan menjadikan org2 yg beriman sebg pemimpin, maka itulah ciri2 parti Allah. Kena berwalikan Allah, Rasul dan org2 yg beriman. Ketahuilah parti Allah pasti akan mencapai kemenangan.

12) Kena bermunajat dan bekerja. Dan hubungkan diri kita dengan Allah. Tanpa iman dan ilmu, tanpa kita mendidik utk mendapat cinta Allah, tidak mustahil kita akan terpelanting dr mendapat cinta Allah.

Jazakallah..

.

💎💎💎

.

Lain-lain PenCERAHan yang relevan:

https://4uni2c.com/2018/04/15/pru14-pencerahan2-yg-relevan/

.

Kutuk mengutuk bukan budaya Melayu Islam.

https://4uni2c.com/?s=kutuk&submit=Search

.

https://4uni2c.com/2016/10/07/4uni2c-16×08-pas-dulu-bukan-yang-sekarang/

.

Utk ke PenCERAHan terkini sila tap alamat ⬇️ :

http://www.4uni2c.com

.

.

~ by OPajar on 2017-09-23.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: