PRU14 : Senario selepasnya

Putrajaya siapa punya ?

.

Dalam minda Acik terbayang dua senario sahaja yang akan berlaku selepas PRU14 nanti. Senario pertama akan berlaku sekiranya BN menang dan terus memerintah. Manakala senario kedua pula akan berlaku sekiranya PH menang dan berjaya menubuhkan kerajaan baru bagi menggantikan kerajaan sekarang.

Kedua-dua senario tersebut tercipta dalam minda Acik berdasarkan persepsi Acik terhadap situasi politik semasa. Persepsi tidak semestinya realiti. Ianya dianggap realiti selepae proses rasionalisasi dan justifikasi.

Acik memahami aspirasi PH sebagai bakal pemerintah, berdasarkan janji-janji pemimpin-pemimpin utamanya kepada rakyat. Dalam masa yang sama Acik perhati juga apa yang BN telah dan sedang buat, sebagai pemerintah. Kemudian Acik buat spekulasi tentang senario yang akan berlaku berdasarkan yang Acik mampu fahami.

Jika BN menang PRU14

Senario sekiranya BN terus memerintah tidak akan banyak perbezaannya dengan senario sekarang. Pentadbiran negara akan berjalan seperti biasa. Projek-projek pembangunan yang sedang dilaksanakan akan terus berjalan seperti biasa malah lebih rancak lagi.

Contohnya, pembinaan ECRL akan diteruskan mengikut jadual yang telah dirancang. Dalam tempoh 4 atau 5 tahun selepas PRU14 sebahgian dari projek ECRL akan mula mempamirkan kejayaan. Rakyat negeri-negeri pantai timur akan mula teruja dengan projek tersebut. Ini akan mengukuhkan lagi keyakinan rakyat terhadap BN.

Projek penebatan banjir di Kelantan yang bernilai RM 1 bilion lebih itu akan diteruskan. Rakyat di negeri Che Siti Kembang tersebut akan menarik nafas lega kerana banjir bukan lagi menjadi fenomina tahunan. Berapa banyak harta rakyat akan terselamat dari bencana banjir setiap tahun.

Hospital-hospital kerajaan akan bertambah bilangannya di seluruh negara. Semuanya dilengkapi dengan peralatan yang canggih dan kakitangan yang mahir lagi berwibawa. Begitu juga dengan sekolah-sekolah kerajaan dan universiti-universiti awam Malaysia.

Pendek kata, negara akan membangun dengan kadar pertumbuhan yang lebih laju dari sekarang. Ini dijangkakan berlaku kerana halangan dan gangguan dari pihak pembangkang akan semakin berkurangan. Rakyat tidak lagi menghiraukan hasutan pembangkang kerana telah insaf bahawa dakwaan-dakwaan mereka menjelang PRU14 lepas adalah tidak tepat dan hanya berasaskan persepsi dan spekulasi sahaja.

Jika PH menang PRU14

Berdasarkan hujah-hujah yang Acik terima dari banyak pihak yang ingin supaya PH menang, senario yang dapat bayangkan adalah agak menceriakan. Pemimpin-pemimpin PH dan penyokong-penyokong tegarnya akan merayakan kemenangan PH semau-maunya. Maklumlah kemenangan itu adalah objektif yang menjadi idaman mereka sejak beberapa dekad yang lalu.

.

.

Bersambung ….

.

Lain-lain PenCERAHan yang relevan :

https://4uni2c.com/2018/04/15/pru14-pencerahan2-yg-relevan/

Utk PenCERAHan terkini sila tap alamat berikut ⬇️ :

http://www.4uni2c.com

.

~ by OPajar on 2018-03-19.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: