PRU14 : 1MDB bankrapkan Msia ?

.

.

.

C & P dari Eric See-To 2018 April 13

.๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ 1MDB :

Soalan saya ini masih tidak dijawab oleh pembangkang walapun telah disiarkan secara meluas dari minggu lepas.

Mengapa tak jawab?

Saya mempunyai satu soalan kepada pembangkang.

Sebelum 2013, pembangkang membuat kenyataan setiap beberapa bulan yang menyerang kerajaan dengan mendakwa perjanjian penjana tenaga bebas (IPP) yang berat sebelah menyebabkan Malaysia kerugian RM30 bilion setiap tahun kepada kroni.

Individu yang lazim membuat kenyataan ini adalah Lim Guan Eng, Lim Kit Siang, Tony Pua, Wong Chen dan lain-lain.

Kerugian antara RM20 bilion hingga RM30 bilion setiap tahun.

Selepas 2013, pembangkang tidak lagi membuat kenyataan itu. Mengapa?

Ia kerana perjanjian berat sebelah IPP itu adalah masalah legasi yang dicipta Tun Dr Mahathir Mohamad sudah berjaya diselesaikan.

Berikut adalah bagaimana ia diselesaikan:

1MDB membeli kebanyakan IPP ini pada 2010 hingga 2012 bagi menyertai industri janaan tenaga persendirian dan menjadi syarikat IPP kedua terbesar di Malaysia.

Kemudian pada September 2012, kerajaan mengendalikan tender terbuka buat pertama kalinya dalam sejarah bagi Perjanjian Pembelian Tenaga IPP. 1MDB adalah pembida terendah bagi setiap pembaharuan IPP, menyebabkan pembida lain untuk mengikut langkah, sekaligus menyelesaikan perjanjian berat sebelah buat selamanya.

1MDB bekerjasama dengan kerajaan turut menyelamatkan wang negara antara RM20 bilion hingga RM30 bilion setiap tahun (berdasarkan angka Pakatan), atau antara RM400 bilion hingga RM600 bilion bagi tempoh 20 tahun akan datang.

Bukti bahawa masalah perjanjian berat sebelah ini berjaya diselesaikan dapat dilihat pada pengurangan subsidi gas dari Petronas kepada IPP melalui laporan tahunan mereka selain keuntungan dianggap โ€˜pecah rekodโ€™ Tenaga Nasional Berhad setiap tahun sejak 2012.

Faktanya, pembangkang tidak lagi membuat bising terhadap isu ini sekaligus ia boleh diterima sebagai bukti namun anda tidak akan menerima sebarang pujian terhadap kejayaan 1MDB mahupun kerajaan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak yang menyelesaikan masalah ini.

Sekarang, soalan saya adalah:

Jumlah hutang 1MDB ketika ini ialah RM30 bilion, dengan sandaran kepada aset yang meningkat nilai serta hutang itu adalah tempoh panjang di mana bayaran terakhir adalah pada tahun 2039.

Maka, bagaimana agaknya Malaysia tidak bankrap ketika kita kerugian RM20 bilion hingga RM30 bilion setiap tahun (ekoran perjanjian berat sebelah IPP zaman Dr Mahathir) tetapi kita akan bankrap ekoran hutang 1MDB berjumlah RM30 bilion sebagaimana didakwa pembangkang?

Saya juga nak tanya, mengapa Malaysia tidak bankrap apabila RM33 billion LESAP begitu sahaja dari skandal FOREX BNM dibawah pimpinan Tun Mahathir pada tahun 1994 apabila saiz ekonomi kita hanya RM194 bilion tetapi Malaysia bakal bankrap kerana HUTANG 1MDB (yang ada aset yang bernilai lebih dari hutang) sekarang RM30 bilion pada masa saiz ekonomi kita jauh lebih besar pada nilai RM1.3 trilion?

Mengapa negara tidak bankrap apabila Tun Mahathir menaikkan nisbah hutang kepada Keluaran dalam negara kasar (KDNK) dari 40% kepada 103.4% tahun 1986 tetapi Malaysia bakal bankrap pada nisbah yang jauh lebih rendah sekarang pada tahap 50.9 %?

Saya menanti pembangkang untuk menjawab soalan-soalan ini.

https://www.malaysiakini.com/news/419714

๐Ÿ’Ž๐Ÿ’Ž๐Ÿ’Ž

Lain-lain PenCERAHan yg relevan :

https://4uni2c.com/2018/04/15/pru14-pencerahan2-yg-relevan/

.

Ke PenCERAHan terkini sila tap alamat โฌ‡๏ธ

http://www.4uni2c.com

.

~ by OPajar on 2018-04-18.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: