Agama: Sukan Berisko Tinggi

Apa hukumnya di sisi agama Islam terhadap sukan yang berisko tinggi ? 🌷

2020 Mei 08 (Jumaat)

🇲🇾 Acik percaya video di atas sangat menarik bagi ramai netizen. Bagi yang menontonya buat pertama kali, aksi pelakun pasti membuat ia kurus semangat. Merasa seriau, seolah-olah menyaksikan seorang individu sedang jatuh daripada bangunan pencakar langit.

Tiba-tiba terasa lega apabila tidak berlaku pula kematian sepertimana yang dijangkakan. Sebaliknya ia bertukar menjadi satu persembahan sukan yang sangat mengkagumkan.

Demonstrasi sukan tersebut mencetus soalan di minda Acik tentang hukum agama terhadap sukan tersebut. Apakah ianya harus ataupun haram mengamalkan sukan seumpama itu ? Walaupun kejayaannya mengkagumkan semua pihak namun riskonya adalah tersangat tinggi.

Sebelum ini Acik pernah terfikir tentang hukum melakukan sukan lumba motorsikal di atas jalanraya oleh Mat Mat rempit. Dari segi undang-undang kita semua setuju bahawa ianya haram (illegal). Tapi dari aspek agama apa pula hukumnya.

Jika dilihat dari aspek keselamatan, risko terlibat dengan kemalangan maut oleh pelumba-pelumba motor itu sendiri adalah tinggi. Dalam masa yang sama ia mengancam keselamatan pengguna2 jalanraya yang lain. Atas sebab itu maka hukum yang paling sesuai bagi aktiviti perlumbaan atas jalan adalah haram.

Namun, jika berlumba diatas kitar lumba (racing circuit) yang dibina khas untuk perlumbaan motorsikal, maka hukumnya Acik kurang pasti. Mungkin ia juga haram atas dasar keselamatan fisikal dan nyawa pelumba. Cuma kurang sikit saja tahap keharamannya berbanding dengan berlumba di atas jalanraya.
.

Hukum disisi agama boleh berubah mengikut keadaan dan keperluan. Yang wajib pun boleh menjadi haram, apa lagi yang harus. Contohnya solat Jumaat adalah wajib. Namun demi menyelamatkan umat Islam dari bahaya Covid19 maka ianya diharamkan. Kini dah berapa minggu umat Islam tidak bersolat Jumaat.

Jika bahaya sukan-sukan berisko tinggi dikiaskan dengan bahaya bersolat Jumaat itu, maka Acik rasa sukan-sukan tersebut juga wajar diistiharkan haram bagi umat Islam. Tambahan lagi tidak ada nas yang membenarkan perlumbaan motorsikal dan sukan-sukan berisko tinggi yang lain.

Risko lumba unta dan lumba kuda jauh lebih rendah dari risko lumba motorsikal. Kedua-dua jenis binatang tersebut berkaki empat, susah terbalik dan larinya tak laju sangat. Sedangkan motorsikal sangat laju dan mudah terbalik.

Apabila perlumbaan motorsikal di atas litar lumba pun diharamkan, mungkin ia dapat menurunkan kadar aktiviti lumba haram di atas jalanraya. Ini kerana Mat Mat Rempit yang majoritinya beragama Islam tidaklah lagi berangan untuk melayakkan diri ke perlumbaan motorsikal di Litar Lumba Nasional.
.

B e r s a m b u n g. ….

PenCERAHan yg relevan ⬇️

Covid19: Patuhilah ulul amri https://4uni2c.com/2020/04/14/covid19-patuhilah-ulul-amri-%e2%9d%97/

PenCERAHan terbaru ⬇️ http://www.4uni2c.com

~ by OPajar on 2020-05-08.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: