Adam Adli’s SAGA #101 Apakah Yang Adam Adli Mahu ?

*** Untuk men CARI lain-lain TAJUK sila KLIK nama bulan di bawah ARCHIVES di kanan SKRIN, kemudian SKROL

(Pengguna smartphone (SP) sila SEARCH di sudut atas-kanan skrin SP anda)

Apakah Yang Adam Adli Mahu ?

Baru-baru ini, dunia remaja dan anak-anak muda jadi gempar angkara seorang anak muda yang bernama Adam Adli. Nama penuh beliau ialah Adam Adli bin Halim Hamid dari Pulau Pinang, mengikut kata anak Acik (Ayah/Abang+cik). Tak salah Acik, Adam nilah juga anak muda yang suatu ketika dulu membuat kecoh dengan menurunkan potret Perdana Menteri Malaysia yang amat diagungkan itu dari puncak sebatang tiang. Akibat insiden itu beliau digantung tanpa tali oleh UPSI.

Kalau ikut fikiran Acik yang agak sempit ini, apa perlunya menggantungkan pengajian beliau itu. Sekalipun beliau melakukan perbuatan “bodoh” seumpama itu, bukannya sampai beliau membunuh atau mencederakan sesiapa pun. Lebih munasabah jika sekiranya beliau digantung kerana gagal untuk lulus mana-mana matapelajaran yang wajib lulus.

Sebenarnya Acik tak bercadang mencerita panjang lebar tentang latar belakang adik Adam Adli. Nak cerita apa jika yang Acik tahu tentang beliau adalah apa yang terbaca dalam media-media saja. Jadi apa yang nak Acik komen adalah dari beberapa aspek lain saja.

Samada anda yang membaca ini setuju ataupun tidak, ia adalah hak masing-masing. Ia lebih merupakan persepsi peribadi Acik. Boleh jadi ia serasi dengan hakikat, boleh jadi juga ia bercanggah. Acik percaya dalam negara yang mengamalkan prinsip demokrasi, setiap individu bebas membuat apa juga komen berdasarkan persepsi. Jika persepsinya bercanggah dengan reality sekali pun, beliau tak patut didakwa di mana-mana mahkamah.

Contohnya, jika beliau kata daun itu biru (bukan hijau) berdasarkan persepsinya, bolehkah sesiapa nak mendakwa beliau di mahkamah atas persepsi salahnya itu. Acik kira begitu juga dengan persepsi beliau terhadap sesuatu agensi kerajaan atau sesuatu tindakan agensi tersebut. Jika persepsinya ialah SPR itu tak adil maka hak dialah nak berpersepsi demikian.

Mungkin kerana beliau nampak beberapa insiden dimana penipuan pilihan raya berlaku di hadapan mata kepalanya. Tetapi tidak ada apa-apa inisiatif dari pihak SPR untuk membendungnya. Maka kerana itu beliau lalu membuat persepsi negatif itu tehadap SPR.

SPR pula kenalah menerima realiti bahawa pelanggannya adalah umpama cermin. Jika imej nya dalam cermin itu buruk maka itulah imej sebenar dirinya yang dilihat oleh pelanggannya. Janganlah pula imej buruk cermin nak dipersalahkan. Jika diusahalah untuk memperbaiki dirinya, imejnya pasti akan turut menjadi baik secara otomatik.

Apa yang dilakukan oleh adik Adam Adli bukanlah satu masaalah yang signifiken sebenarnya. Sebaliknya, ia adalah satu simtom kepada masalah lain yang lebih besar yang sedang dihadapi negara kita. Ia adalah satu manifestasi bahawa negara ini tidak diurus dengan baik. Tidak diurus dengan cara yang boleh ditoleransi oleh rata-rata rakyat.

Bila ia telah melampau ke tahap tidak lagi boleh ditoleransi oleh mana-mana pihak, bukan kata manusia yang berakal akan menzahirkan protes, malah kera dan monyet pun akan membantah. Ini pernah dibuktikan oleh satu kajian yang telah dibuat terhadap dua ekor monyet. Dengan memberi layanan yang berbeza di antara kedua-duanya, monyet yang tidak puashati telah menunjukkan protesnya dengan cara melempar objek yang diberi kepadanya.

Jika monyet pun pandai protes terhadap “double standard” yang dilakukan terhadap dirinya, apatah lagi seorang siswa seperti Adam Adli. Layanan “double standard” seolah-olah tidak dianggap penting lagi untuk diberi perhatian di negara kita ini. Mungkin kerana terlalu biasa berlaku insiden “double standard” ini maka ia dianggap seperti suatu fenomena yang terpaksa diterima oleh semua rakyat.

Contohnya, layanan yang diberi terhadap seorang anak VIP tidak sama dengan seorang anak rakyat biasa. Jika bapanya menteri, lebih-lebih lagi menteri perdana, peluangnya untuk berjaya amat cerah dalam bidang apa jua yang diceburi, Peluang yang sama tidak pula diberi kepada anak-anak rakyat biasa.

Faktor kecerdikan, ketinggian kelulusan akedemik, kepandaian berfikir dan lain-lain masih tidak mampu bersaing dengan seorang yang statusnya adalah anak VIP. Adakalanya logik akal pun tak boleh terima. Misalnya, bolehkah dalam usia yang tersangat muda seseorang itu menjadi “billionair” jika bapanya bukan seorang VIP ?

Khususnya dalam PRU13 yang baru lalu, berbagai-bagai insiden “double standard” telah terdedah kepada umum. Tak payah Acik nak terangkan lagi di sini kerana ia adalah umpama sudah terang lagi bersuluh. Jika BN menggunakan segala media milik awam (radio, tv, akhbar dan lain-lain) untuk berkempen kenapakah parti-parti politik lain tidak dibenarkan,

Sebaik parlimen dan DUN dibubarkan, BN bukan lagi pemerintah. Status BN sama saja dengan PR iaitu sebagai sebuah parti politik yang sah. Oleh itu penggunaan sebarang harta awam untuk berkempen memenangkan mana-mana parti politik adalah sebenarnya suatu tindakan pecah amanah atau jenayah. Ia umpama seorang pemandu yang bangang yang menganggap kereta kompeni seperti kereta miliknya. Sila baca dalam CEREKANA berikut: www.4uni2c.com/2012/10/21/kisah-pemandu-yang-bangang-the-confused-driver/

Rakyat yang masih jahil dan bodoh, terutama di luar-luar bandar tidak akan nampak “double standard” yang dipraktikkan BN itu. Jika sekiranya mereka turut nampak pun, mereka tidak anggap ia sebagai satu pengkhiatan terhadap amanah rakyat. Sebaliknya mereka seolah-olah mengiktiraf ianya sebagai hak bagi parti yang memerintah iaitu BN. Malah bagi mereka, parti apa pun bila sudah berkuasa akan tetap melakukan perkara yang sama.

Anggapan tersebut adalah seperti seorang yang berkata kepada kawannya, “engkau pun kalau jadi polis akan sama saja (makan rasuah)”. Seolah-olah orang yang berkata demikian itu sendiri merestui rasuah dan menganggap polis dan rasuah adalah saudara kembar siam yang agak mustahil nak dipisahkan.

Sepatutnya kita tidak wajar mensinomimkan polis dengan amalan rasuah. Bukan semua polis terlibat dengan rasuah. Tentu ada yang bersih sepertimana beberapa orang polis yang Acik kenal. Mengutuk sesiapa juga yang rasuah adalah wajar. Perasuah tidak semestinya polis saja. Tidak semestinya kastam atau penguatkuasa yang lain saja.

Tak mustahil seorang pengetua sekolah pun ada yang terlibat dengan rasuah. Hatta hakim pun boleh terperangkap dengan rasuah di peringkat profail tinggi. Tidak ketinggalan yang bekemungkinan terpaksa rasuah ialah pegawai-pegawai SPR yang menguruskan PRU13 baru-baru ini.

Rasuah tak semestinya melibatkan wang. Menghalang seseorang petugas dari melaksanakan tugasnya adalah juga dikira sebagai rasuah. Ia adalah suatu penyalahgunaan kuasa yang hukumnya sebagai rasuah. DSAI kena hukuman penjara enam tahun dahulu adalah kerana disabitkan dengan kesalahan rasuah kategori ini.

Jadi jika ada pegawai SPR yang menghalang wakil-wakil parti yang telah diberi tauliah dari menjalankan tugasnya bagi memastikan tidak berlaku apa-apa kesilapan teknikal (lebih-lebih lagi yang berunsur penipuan) sepanjang proses perjalanan PRU13, bukankah itu juga suatu rasuah ?

Acik percaya apa yang Acik timbulkan ini juga nampak dilihat oleh anak-anak muda seperti adik Adam Adli. Mereka tidak lagi dapat bertoleransi dengan segala perlakuan buruk dan penipuan yang dipamirkan oleh pihak-pihak tertentu sejak menjelang PRU13 hinggalah selepas BN mengistiharkan dirinya menang dan berhak memerintah.

Malah bukan sekadar itu saja. Mereka sebenarnya telah pun membuat penilaian terhadap kualiti pemerintahan yang dihidangkan BN kepada rakyat sejak sekian lama. Bila membandingkannya dengan potensi yang mereka nampak ada pada PR untuk menghidangkan pemerintahan yang jauh lebih baik, sudah tentu mereka mahu melakukan suatu anjakan paradigma.

Rata-rata anak-anak muda seperti adik Adam Adli inginkan suatu pemerintahan yang lebih menjamin masa hadapan mereka. Manifesto pilihanraya yang digubal dan diwar-warkan oleh PR amat serasi bagi anak-anak Malaysia yang cerdik dan berwawasan seperti beliau. Serasi dengan mereka yang ingin membebaskan diri dari perangkap kebodohan dan kejahilan.

Rata-rata anak-anak muda merasakan bahawa mendapat pendidikan percuma bukan lagi satu kemujuran, sebaliknya satu hak yang wajib disediakan oleh sesiapa juga yang menjadi pemerintah. Demi mencapai apa yang dihasratkan itu, mereka turut berusaha untuk memenangkan PR dalam PRU13 dulu. Mereka berusaha mengikut cara yang dibenarkan oleh perlembagaan dan undang-undang yang berprinsipkan demokrasi.

Malangnya apa yang mereka perjuangkan hampa. Hampa bukan kerana mereka tidak cukup berusaha. Hampa bukan kerana tidak dapat menambahkan sokongan rakyat kepada PR. Bagi penilaian mereka sendiri terhadap usaha mereka, mereka sebenarnya telah melakukan yang terdaya dan terbaik untuk memenangkan PR.

Mereka penuh yakin majoriti rakyat kini telah berhijrah dari menyokong BN kepada PR. Walaupun ianya berdasarkan persepsi, tetapi persepsi yang sama juga dikongsi oleh majoriti rakyat. Ini dapat dilihat di mana-mana ceramah yang diadakan oleh PR. Oleh itu mereka penuh yakin bahawa PR akan menang dalam PRU13. Dan seluruh rakyat akan berjaya menikmati perubahan positif selepas PRU13 hasil dari PR memerintah Malaysia.

Acik percaya Adam Adli dan rakan-rakan mudanya yang lain, masih mampu bersabar dan menerima kekalahan parti yang mereka sokong itu sekiranya ia adalah kekalahan yang tulen. Tetapi, apa yang menyebabkan mereka tidak boleh terima ialah kerana mereka tidak boleh percaya bahawa keputusan tersebut adalah tulen.

Dengan kata lain, kemenangan BN adalah kemenangan palsu berdasarkan persepsi dan kepercayaan mereka. Kemenangan BN adalah hasil dari pelbagai penipuan yang didalangi pelbagai agensi awam amnya dan SPR khususnya dengan disubahati oleh JPN.

Pengundi-pengundi HANTU turut mengundi menangkan BN

http://www.youtube.com/watch?v=evSD8SjsV-0&feature=youtu.be

Berdasarkan persepsi mereka, SPR telah tidak berlaku adil semata-mata demi untuk memberi kemenangan kepada BN. Sedangkan tanggungjawab SPR ialah untuk berlaku adil, tidak memihak kepada mana-mana parti yang bertanding dalam mana-mana pilihanraya yang dikendalikannya. Kata peribahasa Melayu, harapkan pagar, pagar makan padi.

Yang lebih menyakitkan hati kebanyakan anak-anak muda seperti adik Adam Adli serta seluruh rakyat termasuk Acik ialah sikap pihak SPR. Dengan begitu angkuh SPR menafikan segala kerja kotor mereka itu. Kata peribahasa Melayu yang lain “tak mengaku berak atas jalan” walaupun semua mata anak-anak muda seperti adik Adam Adli dan rakan-rakannya telah nampak bahawa yang melakukannya (berak atas jalan) adalah SPR. Kini SPR menggunakan strategi penafian dan cuba menegakkan benang basah bagi membebaskan diri dari segala kesalahan yang nyata dilakukannya.

Sekiranya peluang dan kaedah untuk melakukan perubahan dengan cara yang dilunaskan oleh undang-undang telah dikhianati oleh pihak yang dipertanggungjawabkan, masih adakah cara lain selain dari cara yang diharamkan undang-undang ? Itulah agaknya soalan mudah yang tercetus dari fikiran adik Adam Adli dan rakan-rakannya. Akibat berlakunya pelbagai penipuan dengan amat ketara dalam perjalanan PRU13 baru-baru ini, banyak pihak berpendapat bahawa pilihan raya bukan lagi kaedah yang boleh dipercayai untuk melakukan perubahan.

Pendek kata, dengan sikap “double standard” yang dipraktikkan oleh SPR dan segala ketidak jujuran pelbagai agesi kerajaan dalam melaksanakan PRU, sampai bila-bila pun BN tak akan kalah dan PR tak akan menang. Inilah agaknya persepsi adik Adam Adli serta rakan-rakannya.

Maka itu agaknya kenapa adik Adam Adli dan anak-anak muda yang berani seperti beliau telah muncul di tengah-tengah khalayak bagi menzahirkan bantahan terhadap penipuan yang ditaja oleh BN dan dilaksanakan oleh barua-baruanya seperti yang dijelaskan oleh aktivis veteran, Saudara Hishamudin Rais dalam tulisannya: https://4uni2c.com/2013/03/23/4uni2c-13323-barua-dan-jentera-daulah-hishamuddin-rais/

Ini menjawab soalan “Apakah yang Adam Adli mahu ?” di atas. Bukan adik Adam Adli dan rakan-rakannya saja yang menzahirkan bantahan, malah semua rakyat Malaysia yang inginkan PR menang dalam PRU13 lepas kini sedang menzahirkan bantahan masing-masing. Itu sebabnya maka ramai yang sanggup menghazirkan diri di perhimpunan “Blackout 505” yang telah diadakan di beberapa bandar utama Malaysia. Acik percaya, perhimpunan yang telah terbukti aman itu adalah hasil kerjasama polis yang mulai faham prinsip demokrasi dan semangat “mesra rakyat” yang telah menjadi slogan perkhidmatan mereka sejak sekian lama itu .

Adalah amat dikesali jika sekiranya perhimpunan aman yang dijadualkan esok 25 Mei 2013 di Amcort Mall, Petaling Jaya, dinodai oleh mana-mana pihak terutamanya oleh anggota keselamatan sendiri. Anggota keselamatan memanglah tugasnya menjamin keamanan terhadap rakyat. Manakala perlembagaan Malaysia pula memberi peruntukan hak kepada rakyat jelata untuk berhimpun secara aman.

Jika keamanan perhimpunan esok dinodai sesiapa, rakyat dengan sendirinya akan dapat meneka siapakah yang empunya angkara tersebut. Jiika bukan angkara Menteri baru yang menguasai pasukan keselamatan sekarang ini siapa lagi ? Semoga di perhimpunan aman esok tidaklah berlaku apa provokasi dari mana-mana anggota keselamatan, yang boleh diumpamakan sebagai, “harapkan pagar, pagar makan padi”

Wallahualam.

d a u l a t r a k y a t !

Lain-lain TAJUK yang RELEVAN :

https://4uni2c.com/2013/05/05/4uni2c-13505-spr-penipu-atau-tertipu/

https://4uni2c.com/2013/05/12/4uni2c-13512-pelbagai-penipuan-dalam-pru13/

Analisis keputsan PRU: Sila KLIK para berikut:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=643284375700211&set=a.510432918985358.125792.506985305996786&type=1&theater.

SELINGAN:

Nazri : “Mahathir is FATHER of RACISM and Dia Yang Serang Tunku”
Sila KLIK para berikut:

https://www.facebook.com/photo.php?v=346023522186800&set=vb.162138223914613&type=2&theater

** Untuk ke menu UTAMA sila KLIK: http://www.4uni2c.com

~ by OPajar on 2013-05-24.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: