4uni2c #13505 SPR: Penipu atau Tertipu ?

*** Untuk menCARI  lain-lain TAJUK sila KLIK nama bulan di bawah ARCHIVES di  kanan SKRIN, kemudian SKROL.

(Pengguna smartphone (SP) sila SEARCH di sudut atas-kanan skrin SP anda)

SELINGAN:

Kenapa Najib tak layak jadi PM ?

SPR: Penipu atau Tertipu ?

 

Acik (Ayah/Abang+cik) pulang ke kampung semalam (2013 Mei 05) semata-mata untuk membuang undi di Tasek Gelugor (P42 & N4). Jika nak ikutkan masalah kewangan, rasanya tak berbaloi untuk pulang begitu jauh semata-mata untuk membuang undi. Namun perasaan tersebut mudah-mudahan akan bertukar menjadi berbaloi sekiranya calon yang Acik undi itu menang. Inilah sumbangan yang Acik mampu beri sebagai warga negara demokrasi di hujung hayat.

Namun Acik rasa amat terkilan dengan apa yang dialami selepas membuang undi. Dakwat “kekal” yang dicalit pada jari telunjuk kiri Acik rupa-rupanya indah khabar dari rupa. Apa tidaknya, balik basuh guna sabun basuh pakaian saja pun dah boleh tanggal. Di mana letaknya status “kekal”nya pada dakwat tersebut yang kononnya boleh kekal hingga 5 hari ?

Mungkin bagi seluruh rakyat, ini bukanlah satu isu atau perkara yang layak dijadikan isu. Mungkin ada dua sebab mengapa ia tak dianggap mereka  isu atau layak dijadikan isu. Pertama kerana masing-masing dah agak awal-awal lagi bahawa dakwat kekal hanya gimik politik SPR semata-mata, bukan perkara yang serius.

Kedua kerana masing-masing tak nampak akan implikasi buruk jika dakwat yang sepatutnya “kekal” itu berubah menjadi “tanggal”. Malah mungkin masing-masing rasa lega bila dakwat tersebut dapat dibersihkan dari jarinya sebaik sahaja pulang dari membuang undi. Pendek kata, mungkin masing-masing tidak rasa sensitif langsung terhadap status dakwat yang dicalit pada jari telunjuk kiri masing-masing itu.

Yang agak sensitif hanyalah aktivis-aktivis parti bukan BN. Merekalah sebenarnya yang menuntut supaya dakwat kekal diperkenalkan dalam proses pilihan raya. Tujuannya ialah supaya seseorang yang telah membuang undi tidak lagi boleh membuang undi bagi kali kedua dan seterusnya.

Dengan adanya “dakwat kekal” di jari seseorang pemilih, maka susahlah beliau untuk  membuang undi di tempat lain selepas itu. Ia akan dapat dikesan dengan mudah oleh pihak yang bertugas di tempat-tempat pembuangan undi yang lain.

Dengan kata mudah, “dakwat kekal” ini sebenarnya membantu pihak SPR untuk melaksanakan tanggungjawabnya dengan jujur, telus, adil, mudah lagi berkesan. Walaupun kaedah ini nampaknya agak kuno, namun jika ia diuruskan dengan jujur tentu ada hasil positif yang boleh diraih. Kalaupun penipuan tak dapat dihapuskan 100%, sekurang-kurangnya ia mampu mengurangkannya dengan agak signifikan.

Contohnya, jika ada diantara ribuan pengundi awal yang cuba membuang undi pada hari pengundian umum 5Mei 2013 yang lepas,  pihak yang bertugas di tempat membuang undi akan mudah mengesan mereka berdasarkan dakwat kekal di jari telunjuk kiri mereka. Namun sangat malang kerana dakwat yang digunakan tidak mampu berfungsi sebagaimana yang diwar-warkan.

Hakikat ini tak perlu Acik buktikan lagi sebab sudah cerah lagi bersuluh.  Setiap kita yang telah membuang undi mengakui bahawa ianya tanggal bila dibasuh dengan sabun sebaik saja pulang dari tempat mengundi.  Oleh itu tidak mustahil bahawa ada pengundi-pengundi awal yang turut sama mengundi untuk kali kedua, malah kali ketiga atau ke empat.

Kemungkinan seseorang pengundi membuang undi lebih dari sekali memang tidak dapat dinafikan. Ini kerana telah dapat dibuktikan oleh pihak PR bahawa agak ramai pengundi yang nama dan butir-butir peribadinya wujud lebih dari sekali dalam senarai pendaftaran pemilih.  Sekalipun mereka ini tidak datang sendiri ke tempat pembuangan undi, namun undi mereka masih boleh dimunafaatkan oleh pihak-pihak tertentu.

Inikan pula jika mereka datang sendiri  untuk membuang undi bagi kali kedua dan seterusnya. Dalam keadaan dimana senarai pendaftaran pemilih masih bercelaru atau tidak bersih, maka “dakwat kekal” sangatlah diperlukan. Ini tak perlu dipertikaikan lagi oleh mana-mana pihak. Kecualilah oleh mereka yang nawaitunya ialah untuk menang secara menipu, “by hook or by crook”.

Sepatutnya perlaksanaan penggunaan dakwat kekal bukan dicadangkan oleh pihak parti-parti pembangkang. Sebaliknya inisiatifnya harus datang dari pihak SPR sendiri jika ia benar-benar ingin menjalankan tugasnya bukan saja dengan adil malah dilihat adil dan berkecuali. Tapi apakan daya, keadaannya adalah sebaliknya.

SPR seolah-olah tidak berapa berminat untuk melaksanakan kaedah keselamatan yang dicadang atau dituntut oleh pihak pembangkang. Agaknya, itu sebabnya perlaksanaan dakwat kekal dibatalkan di saat-saat akhir menjelang PRU12 dahulu. Walhal, beberapa juta ringgit wang negara telah pun dibelanjakan untuk membeli dakwat kekal yang diperlukan untuk PRU12 tersebut.

Sikap kurang berminat SPR terhadap “dakwat kekal” juga nampaknya terdedah dalam PRU13 ini. Jika SPR berminat terhadap “dakwat kekal”, maka tak mungkin akan berlaku sepertimana yang Acik timbulkan di sini. Sebaliknya dakwat yang digunakan bagi PRU13 itu sudah pasti yang benar-benar bersifat kekal.

Bukan saja kekal sekadar 5 hari sepertimana yang diwar-warkan, malah lebih lama dari itu. Malangnya, realitinya ialah dakwat tersebut bukan kata nak kekal hingga 5 hari, 5 jam pun tak mampu ia. Apa maksudnya ini ?

Acik  tak kata pun SPR menipu pengundi dengan mencalit dakwat kekal yang hakikatnya tak kekal.  Tetapi kalau masih ramai pengundi yang kata SPR menipu mereka, apa boleh Acik buat. Itu hak masing-masinglah nak menilai sendiri tahap profesionalisma dan kejujuran SPR.

Jadi janganlah pula nak salahkan Acik jika majoriti rakyat menuding jari ke arah SPR sambil mulut mereka berkata, “SPR penipu !”. Malah jangan marah jika ada yang melabelkan  SPR sebagai “Suruhanjaya Penipu Rakyat”. Kata orang, berani buat beranilah tanggung.

Namun bagi Acik, melabelkan  SPR sebagai penipu semata-mata kerana dakwat kekal yang tak kekal itu, adalah amat keterlaluan. Acik lebih suka memberi “benefit of doubt”,  kata orang putih, dalam isu dakwat kekal ini. Siapa boleh nafi akan kemungkinan bahawa SPR sebenarnya tak tahupun bahawa dakwat yang dibekalkan kepadanya itu sifatnya tidak kekal.

Biasanya orang yang sifatnya jujur, susah nak ada prasangka buruk terhadap pihak lain. Dia sangka semua orang lain pun jujur macam dirinya juga. Kalau dirinya baik, maka orang lain pun disangkanya baik macam dirinya juga. Mungkin inilah sifat mulia pihak SPR yang harus Acik puji.

Malangnya, wajar Acik nyatakan juga bahawa bukan semua pihak akan jujur terhadap kita walaupun kita jujur terhadap mereka. SPR tak sepatutnya “take for granted” bahawa dakwat kekal yang dibekalkan kepadanya adalah tulen. SPR kena buat ujian terlebih dulu di makmal SIRIM sebelum mengagihkannya ke tempat-tempat pembuangan undi.

Lebih-lebih lagi jika pembekalnya adalah kroni kepada pihak-pihak yang mahukan partinya menang selesa dalam PRU13 ini. Kroni berkenaan sudah pasti mahukan pihak berkenaan menang. Kalau tak boleh “by hook”, “by crook” pun tak apa, asalkan menang.

Pendek kata, penipu sebenarnya bukanlah SPR tetapi pembekal dakwat kekal yang tak kekal. Rupa-rupanya nasib SPR adalah sama saja dengan nasib pengundi iaitu sama-sama telah menjadi mangsa penipuan oleh pembekal “dakwat kekal” yang tak kekal itu. Acik harap pihak berkuasa yang berkenaan akan mengambil tindakan wajar terhadap pembekal dakwat tersebut sebaik saja menubuh kerajaan nanti. Kalau boleh buatlah siasatan supaya implikasi dari kegagalan dakwat kekal itu berfungsi dapat diketahui.

Maksud Acik ialah mencadangkan agar kerajaan menyiasat untuk mengetahui betul atau tidak, ada dikalangan mereka yang telah mengundi awal turut sama membuang undi untuk kali kedua atau pun ketiga pada 5Mei lepas. Acik percaya, ramai rakyat terutama dari pihak pembangkang akan menyokong dan mengalu-alukan cadangan Acik ini. Mungkin ini adalah satu cara untuk membuktikan kepada seluruh pengundi bahawa SPR tak berniat langsung menipu mereka dengan mencalitkan “dakwat kekal” yang hakikatnya “dakwat tanggal”.

Tanpa berbuat sesuatu, rakyat akan tetap membuat presumption atau tanggapan bahawa kemenangan yang diraih oleh BN dalam PRU13 adalah kemenangan yang tidak tulen.  Ini kerana, rakyat rata-rata nampak dengan mata kepala sendiri betapa ketaranya sokongan rakyat terhadap parti pembangkang menjelang PRU13.

Ia jauh melebihi sambutan yang diberi rakyat kepada pembangkang menjelang PRU-PRU yang sebelumnya. Keputusan yang dijangkakan bagi pihak mereka tentulah akan jauh lebih baik dari PRU12. Tiba-tiba keputusan yang menjelma itu adalah sebaliknya. Amat mengecewakan mereka, malah menghairankan banyak pihak.

Dakwat kekal yang tidak kekal itu mungkin tidak penting bagi setengah pihak. Namun bagi pihak lain ianya adalah satu simtom atau manifestasi wujudnya penipuan-penipuan lain. Bagi mereka, jika perkara yang nyata di hadapan mata kepala mereka sendiri pun  ditipu oleh SPR, apakan pula dengan perkara-perkara yang tidak nampak.

Wallahualam.

 

d a u l a t    r a k y a t   !

 

 

Lain-lain PenCERAHan  yang relevan:

https://4uni2c.com/2014/10/18/major-p-zaidi-01-icon-pru-13/

https://4uni2c.com/2013/05/24/adam-adlis-saga-101-apakah-yang-adam-adli-mahu/

https://4uni2c.com/2013/05/12/4uni2c-13512-pelbagai-penipuan-dalam-pru13/

Untuk ke menu UTAMA sila KLIK  http://www.4uni2c.com

 

Analisis keputsan PRU:  Sila KLIK para berikut:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=643284375700211&set=a.510432918985358.125792.506985305996786&type=1&theater.

~ by OPajar on 2013-05-05.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: