Mejar (P) Zaidi # 01 : Icon PRU 13

*** Untuk menCARI  lain-lain PenCERAHan  sila KLIK pada bulan di bawah ARCHIVES di kanan SKRIN, kemudian SKROL.

(Pengguna smartphone (SP) sila SEARCH di sudut atas-kanan skrin SP anda)

mejar zaidi icon pru 13

Pada malam 13 hb Oktober yang lepas, Acik (Ayah/Abang+cik) berpeluang makan malam semeja dengan Mejar (P) Zaidi Ahmad. Acik diperkenalkan kepada Mejar (P) Zaidi oleh Ayahanda Halim (ayahanda kepada adik Adam Adli). Kami makan di Restoren Amjal yang letaknya tidak jauh dari Masjid al Rahman di luar pintu utama Universiti Malaya.

Mejar (P) Zaidi ini jika nak dikirakan, adalah berpangkat adik dengan Acik. Ini kerana berdasarkan umur, beliau jauh lebih muda dari Acik. Jika Acik juga seorang anggota TUDM macam beliau, maka Acik bolehlah dianggap sebagai “super senior” kepada beliau dalam perkhidmatan.

Apa yang Acik tahu tentang perkhidmatan sebagai seorang tentera ialah umur pencennya agak muda. Ia bergantung kepada pangkat yang disandang. Bagi yang berpangkat rendah umur pencen wajibnya tidak melebihi 45 tahun. Bagi yang berpangkat Mejar ke atas pula umur pencennya mungkin lebih dari 45 tahun. Apa pun, umur pencen bagi anggota tentera tidak sama dengan anggota Polis. Bukan semua anggota tentera statusnya tetap dan berpencen.

Walaubagaimanapun bagi seorang yang berpangkat Jeneral pula, umur pencen wajibnya adalah 60 tahun. Ini bermakna, beberapa orang rakan sebaya Acik yang berpangkat Jeneral sudah tentu telah berpencen wajib semuanya. Antaranya ialah seorang “class mate” Acik ketika di tingkatan empat dan lima dahulu. Beliau pencen sebagai seorang Jeneral 3 bintang dalam TUDM.

Mengikut Mejar (P) Zaidi, rakan sekelas Acik itu pernah menjadi boss beliau suatu ketika dahulu. Oleh itu jika ada “rezeki” bolehlah Acik korek sikit maklumat relevan dari beliau mengenai bekas anak buahnya ini. Entahlah kut-kut beliau dah lupa akan bekas anak buahnya ini. Ataupun mungkin juga beliau akan dihalang oleh Akta Rahsia Rasmi lalu enggan mendedahkan apa-apa maklumat yang relevan.

Sementara belum mendapatkan maklumat terpeinci mengenai Mejar (P) Zaidi Ahmad, Acik rasa memadailah sekirannya Acik sebut dulu apa-apa yang Acik dah tahu tentang diri beliau setakat ini. Tujuan Acik ialah bagi menjustifikasikan gelaran yang Acik beri kepada Mejar (P) Zaidi iaitu sebagai “Icon PRU 13”. Acik percaya, majoriti rakyat Malaysia yang membuang undi pada PRU 13 dulu tentu ingin tahu issu yang dicetuskan “Icon PRU 13” tersebut.

Bagi mereka yang belum tahu, Mejar (P) Zaidi ini ialah seorang anggota TUDM (Tentera Udara Diraja Malaysia). Beliau kini sedang menjalani tempoh perbicaraan di Mahkamah Tentera (Court Martial), berkaitan dengan masaalah disiplin ketenteraan. Jika disabit dengan kesalahan tersebut, maka beliau mungkin akan kehilangan kelayakan pencen beliau sebagai seorang penjawat awam. Nauzubillah, mudah-mudahan nasibnya tidaklah seburuk itu. Sama-sama kita doakan untuk beliau.

Sebenarnya yang Acik tahu, apa yang menjadi punca utama Mejar (P) Zaidi dikenakan tindakan demikian adalah PRU 13. Kerana sangat tidak berpuashati dengan PRU 13 dahulu, maka beliau telah membuat suatu laporan Polis. Perkara yang dilaporkan beliau ialah tentang dakwat yang digunakan semasa PRU 13 itu. Dakwat yang diwar-warkan SPR berstatus “dakwat kekal” sebelum PRU 13, tiba-tiba bertukar statusnya menjadi “dakwat tanggal” semasa PRU 13.

Apakah kita yang turut sama dicalit jari telunjuk kiri masing-masing dengan sejenis dakwat, sebelum membuang undi dalam PRU 13 itu tak perasan apa-apa ?   Bagi pengundi-pengundi lain entahlah. Tetapi Acik sendiri, memang Acik perasan sepertimana yang Mejar (P) Zaidi telah dapat kesan, sebaik selepas membuang undi duhulu. Cuma reaksi Acik taklah seberani Mejar (P) Zaidi yang memang berjiwa kental.

Di sini Acik ingin memberi tabik (salute) spring kepada Mejar (P) Zaidi di atas keberanian beliau menegaskan bahawa, “a spade is a spade”. Bukan sekadar berkata demikian, malah berani pula membantah terhadap pihak berkuasa yang cuba menegakkan benang basah dengan mendakwa bahawa “a spade and a hoe is the same thing”. Bantahan tersebut dirakamkan beliau dalam bentuk sebuah Laporan Polis. “Syabas !” Acik ucapkan kepada Mejar (P) Zaidi. “Anda adalah wira negara yang tulen !”

Sewajarnyalah seorang pewira itu dinilai berdasarkan keberanian yang dimilikinya. Keberanian yang bernilai itu bukanlah keberanian sembarangan. Akan tetapi ia adalah keberanian menegakkan yang hak dan meruntuhkan yang batil. Bak kata pujangga Melayu, “berani kerana benar, takut kerana salah”.

Jika bilangan yang ditipu itu adalah ribuan malah jutaan orang, tiba-tiba yang sanggup menzahirkan bantahan terhadap penipuan tersebut hanya beberapa kerat sahaja, bukankah mereka ini tergolong orang yang berani kerana benar ? Nampaknya Mejar (P) Zaidi adalah termasuk orang yang berada di dalam golongan ini. Malu rasanya Acik jika sekiranya tidak turut sama berada dalam golongan tersebut.

Ya, Acik juga terasa agak malu kerana tidak termasuk golongan “berani kerana benar” tersebut. Cuma yang mampu mengurangkan sedikit rasa malu tersebut ialah satu reaksi yang Acik zahirkan selepas PRU13 itu. Ia adalah juga satu bantahan terhadap penipuan yang sama, Namun, ia hanyalah dalam bentuk sebuah PenCERAHan dalam blok Acik bertajuk “SPR : Penipu atau Tertipu. Sila klik, https://4uni2c.com/2013/05/05/4uni2c-13505-spr-penipu-atau-tertipu

Keberanian yang ditunjukkan oleh Mejar (P) Zaidi itu sangat mengkagumkan banyak pihak. Bagi Acik, dalam ketamadunan manusia, individu-individu tertentu yang menempah sejarah bolehlah diumpamakan sebagai icon (disebut aikon). Contohnya, Hang Tuah adalah icon dalam aspek ketaat-setiaan yang tidak berbelah bagi seorang rakyat kepada rajanya. Bendahara Tun Perak pula adalah icon seorang pentadbir negara yang bijaksana.

Dalam kisah “Singapura Dilanggar Todak”, Hang Nadim adalah icon kanak-kanak pintar. Dengan kepintaran beliau itu maka nyawa ramai perajurit telah dapat diselamatkan. Selain dari itu beliau bolehlah juga dianggap icon mangsa kezaliman pemimpin-pemimpin yang bodoh lagi sombong. Demi menjaga kuasa, akibat takut direbut oleh kanak-kanak pintar itu maka sanggup dibunuh kanak-kanak tersebut.

Jika di zaman dahulu sudah ada icon mangsa kepada pemerintah yang takut kehilangan kuasa, di zaman IT sekarang pun ini pun apa kurangnya. Mungkin juga DSAI bakal menjadi icon mangsa kepada pemerintah sekarang yang juga takut akan kehilangan kuasa. Sama-sama kita tunggu dan lihat keputusan Mahkamah Persekutuan di hujung bulan Oktober nanti.

Mejar (P) Zaidi juga mungkin icon kedua selepas DSAI, secara tidak langsung. Cuma beliau tidaklah sehebat DSAI. Namun kedua-dua mereka adalah dianggap icon individu-individu yang menggugat parti yang sedang memegang kuasa memerintah negara. Oleh sebab itu “by hook or by crook” mereka mestilah awal-awal lagi ditendang keluar dari pestas politik tanah air.

Semasa Acik berbual dengan Mejar  (P) Zaidi pada malam itu, Acik sempat bertanya beliau tentang kesnya. Mengikut beliau, pihak pendakwaan nampaknya akan tetap mengenakan juga hukuman ke atas beliau, walau dengan apa cara sekali pun. Oleh kerana itu, beliau terpaksalah bersedia untuk menerima apa saja bentuk hukuman yang akan ditimpakan terhadapnya. Begitulah hakikatnya berlawan dengan pihak yang lebih gagah yang diibaratkan sebagai durian. “ Digelek luka, menggelek pun luka”

Acik boleh faham kenapa Mejar (P) Zaidi berasa demikian. Pengalaman yang dilalui oleh Ahmad Abd Jalil (anak ke-5 Acik) sebelum ini membuat Acik turut terasa apa yang sedang dirasai oleh Mejar (P) Zaidi itu. Ahmad dahulu telah dituduh menghina Sultan Johor dalam laman sosial Facebook yang dipercayai miliknya. Sesiapa juga yang mengikuti perbicaraan ke atas Ahmad dari awal hingga akhir akan berpendapat bahawa bukti yang dikemukakan pihak pendakwaan tidak cukup untuk menghukum Ahmad sebagai bersalah. Namun Ahmad tetap juga dihukum denda RM20 ribu.. .

Acik tidak akan hairan jika Mejar (P) Zaidi dihukum sebagai bersalah di akhir perbicaraan ke atasnya itu nanti. Namun Acik tetap berdoa agar beliau dimaafkan dan dibebaskan dari dakwaan terhadapnya itu. Pendirian Acik bahawa Mejar (P) Zaidi tak wajar disabitkan dengan kesalahan tersebut adalah berdasarkan beberapa faktor.

Faktor pertama ialah, bantahan yang dizahirnya itu adalah sesuatu yang sangat munasabah lagi wajar. Apa yang dibantahkan oleh Mejar (P) Zaidi itu adalah perkara yang tak sepatutnya dilakukan terhadap rakyat. Bagi rakyat yang lemah serta takut seperti Acik ini, tentu ia mengalu-alukan tindakan berani beliau itu. Mudah-mudahan dengan tindakan tersebut, kerajaan akan sedar bahawa tak semua rakyat redha ditipu oleh pemerintah.

Faktor kedua ialah factor kemanusiaan sejagat. Sebagai seorang ayah yang masih bertanggungjawab menyara hidup ahli keluarga, Mejar (P) Zaidi masih lagi perlu kepada pekerjaannya sekarang. Beliau masih lagi bergantung hidup kepada kerjayanya sebagai seorang pegawai TUDM yang bergaji tetap dan berpencen.

Fakktor ketiga adalah kerugian kepada negara amnya dan kepada TUDM khususnya. Kemahiran Mejar (P) Zaidi sebagai juruterbang jet pejuang sangatlah penting untuk negara kita. Bukan mudah untuk mencari individu yang ditakdirkan Allah memiliki segala ciri-ciri dan tahap kesihatan yang melayakkan beliau menjadi seorang juruterbang jet pejuang.

Bagi pesawat komersial Acik masih percaya bahawa calon bakal-bakal pilot adalah jauh lebih mudah dijumpai. Malah ramai yang ada lesen memandu pun masih juga menganggur. Tetapi bagi pilot jet pejuang, individu yang layak sangatlah kurang. Jadi bukan senang untuk mendapatkan pengganti bagi Mejar (P) Zaidi, jika beliau dipecat (P) nanti.

Oleh yang demikian sekadar sebagai seorang rakyat Malaysia yang dhaif, inginlah Acik mendoakan buat Mejar (P) Zaidi. Doa Acik ialah agar Allah akan melembutkan hati-hati individu dan institusi pengadilan agar melepaskan beliau. Sekiranya beliau disabitkan juga dengan kesalahan, biarlah hukuman tersebut tidak zalim terhadap beliau, hingga nasib masa hadapannya dan keluarganya punah ranah.

Sesungguhnya semua rakyat yang membuang undi pada PRU 13 itu ada menyaksikan bahawa dakwat yang digunakan bagi PRU 13 adalah “dakwat tanggal”. Ia bukannya “dakwat kekal” sebagaimana yang diwar-warkan SPR menjelang PRU 13 dahulu. Acik percaya ramai dari pengundi-pengundi tersebut bersedia menjadi saksi bagi perbicaraan Mejar (P) Zaidi jika dipanggil bagi membantu perbicaraan.

Untuk kebaikan sistem pengadilan, saksi wajiblah jujur ketika memberi kesaksian. Menberi kesaksian yang salah merupakan satu kesalahan besar di sisi agama. Begitulah juga di sisi undang-undang yangmana ia diistilahkan “perjury”

Tindakan SPR menipu pengundi itu adalah merupakan satu provokasi yang wajar menerima hukuman yang setimpal. Sebagai sebuah negara demokrasi yang bermaruah, penipuan seperti itu memang di luar imaginasi seluruh pengundi di seluruh dunia. Oleh itu apa yang telah berlaku pada PRU 13 itu adalah sesuatu yang amat memalukan negara di kacamata dunia.

Bagi Acik, kejadian tersebut adalah manifestasi tahap pemikiran rakyat yang masih terlalu rendah. Jika tidak, masakan mereka berjaya ditipu hidup-hidup, secara terang-terangan di siang hari. Jika beginilah tahap pemikiran rata-rata rakyat Malaysia, bolehkah kita mencapai tahap kemajuan sepertimana yang diaspirasikan dalam Wawasan 2020 ?

Selingan :

Akibat bercakap benar

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/mejar-zaidi-terpaksa-bayar-harga-mahal-kerana-bercakap-benar

Wallahualam.

d  a  u  l  a  t       r  a  k  y  a  t     !

 

Lain-lain PenCERAHan yang relevan :

 

Major Zaidi # 03 : Membiakkan Kura-Kura Dalam Semak https://4uni2c.com/2015/01/15/major-zaidi-03-membiakkan-kura-kura-dalam-semak/

Major Zaidi # 02 Mangsa POLITIK Yang Berhak Dibela :   https://4uni2c.com/2014/11/03/major-zaidi-02-mangsa-politik-yang-berhak-dibela/

Yang Dihukum Tidak Mestinya Bersalah : https://4uni2c.com/2013/10/22/ahmads-saga-027-yang-dihukum-tidak-mestinya-bersalah/

Apa Yang Adam Adli Mahu ?  https://4uni2c.com/2013/05/24/adam-adlis-saga-101-apakah-yang-adam-adli-mahu/

 

*** Untuk ke menu UTAMA sila KLIK:   www.4uni2c.com

 

 

@ OPajar (# 14X18)

~ by OPajar on 2014-10-18.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: