CEREKANA # 13y02 Lembu Yang Berkata-kata

*** Untuk men CARI lain-lain PenCERAHan sila KLIK nama bulan di bawah ARCHIVE di kanan SKRIN, Kemudian SKROL

(bagi pengguna smartphone (SP) sila gunakan  SEARCH di sudut atas-kanan skrin SP anda)

Lembu Yang Berkata-kata

Bila Acik terpandang pada wajah PM-PM Malaysia, masing-masing mengingatkan Acik beberapa peristiwa penting yang berlaku di era pemerintahan masing-masing. Kata pepatah Melayu, “gajah mati meninggalkan tulang, harimau mati meninggalkan belang, manusia meninggalkan …… ? ”

Melihat gambar Al marhum Tunku Abdul Rahman teringat Acik akan PERKIM, musabaqah Al Quran, penubuhan Malaysia dan perpisahan Singapura dari Malaysia. Yang sangat menyayatkan hati seluruh rakyat Malaysia ialah peristiwa 13 Mei, 1969.

Melihat gambar Al marhum Tun Abdul Razak, teringat Acik akan penubuhan Felda dan penubuhan BN yang turut disertai oleh PAS.

Melihat gambar Al marhum Tun Hussein On, teringat Acik akan ketegasan beliau terhadap perlakuan rasuah oleh seorang menteri hingga menteri berkenaan dipenjarakan. Dalam era beliau juga pusat perlindungan pelarian bencana perang diwujudkan di Pulau Bidung iaitu setelah arahan “shoot on sight” dari seorang menteri kanan beliau mendapat reaksi segera dari pihak PBB.

Melihat wajah Pak Lah, teringat Acik akan KAGAT dimana YB Dato Jamil Khir pernah menjadi ketuanya. Teringat juga kepada guru-guru KAFA yang diwujudkan beliau. Teringat juga akan isteri-isteri pesara-pesara kerajaan yang menikmati pencen penuh selepas kematian suami masing-masing.

Juga tidak lupa bahawa kerana beliau maka sekatan bantuan perkapita kepada sekolah-sekolah agama rakyat diteruskan dan berbagai-bagai lagi jasa-jasa beliau. Dan yang paling bermakna kepada semua rakyat Malaysia ialah semasa beliau sebagai PMlah maka DSAI dibebaskan.

Sebaliknya melihat wajah Tun Dr M, terkenang Acik tentang kesusahan sekolah-sekolah agama rakyat akibat bantuan perkapita dihentikan suatu ketika dahulu; kesusahan guru-guru dan murid-murid sekolah-sekolah kampung akibat dasar PPSMI; perubahan jam di Semenanjung supaya sama dengan waktu Sabah dan Sarawak dimana telah menyebabkan ramai orang Islam meninggalkan solat subuh.

Peristiwa yang dianggap sangat penting yang turut berlaku semasa Tun M menjadi PM ialah pemecatan Ketua Hakim Negara. Malah yang maha penting lagi bersejarah ialah pemecatan seorang Timbalan Perdana menteri merangkap Menteri Kewangan. Tak cukup dengan pemecatan, ditambah pula dengan hukuman penjara enam tahun.

Manakala peristiwa yang paling tragis pula ialah pembunuhan Ustaz Ibrahim Libya bersama-sama anak murid beliau di kampung Memali di Baling, Kedah oleh pasukan keselamatan negara dalam tahun 1985 (Kisah Memali:   https://www.facebook.com/adhuhai/posts/770390259638196:3)

Untuk mengetahui banyak lagi “jasa-jasa” beliau kepada rakyat Malaysia, bacalah dalam PenCERAHan berikut: https://4uni2c.com/2013/02/02/4uni2c-13202-tun-dr-m-jasamu-dikenang/

Melihat wajah PM sekarang terbayang pula Acik gambar kapal selam Scorpene dan wanita Mongolia yang bergelar Altantuya; terkenang cincin permata bernilai RM puluhan juta, dakwat kekal bagi PRU 13 yang lenyap sebaik saja dibasuh serta pilihan raya termahal di dunia, dan yang agak kelakar ialah pengurangan subsidi atas gula supaya penyakit kencing manis dapat dicegah. Terkini pula isu sayur kangkung ( http://www.roketkini.com/2014/01/20/tm-dan-skmm-saling-menuding/ )

Namun yang paling menarik ialah bila melihat wajah Ketua Wanita UMNO yang baru dipilih semula itu. Beliau mencetus dalam peringatan Acik kepada satu cerita yang berjodol, “Lembu Yang Berkata-kata”.

Cerita tersebut Acik baca semasa di bangku sekolah rendah dahulu lagi. Sehingga kini, jarak masanya telah mencecah lebih dari setengah abad. Jadi faham-faham sajalah jika ingatan Acik yang dah tua ini gagal mengingati semula cerita tersebut dalam bentuk orinya. Ceritanya adalah kira-kira seperti berikut:

SELINGAN:

Zikir barat “Lembu siapa dia”: http://www.youtube.com/watch?v=eAf_2xwnLe0

Pada zaman pemerintahan Sultan Harun Amir Al Rashid, kononnya ada seorang rakyat bergelar Abu Nawas. Beliau terkenal sebagai seorang yang sangat pintar lagi berilmu pengetahuan yang banyak pada zamannya itu.

Walaubagaimanapun beliau tidak sanggup menerima jawatan kadhi yang ditawarkan oleh Sultan kepadanya. Ini membuat Sultan amat murka lalu menjatuhkan suatu hukuman yang sangat berat ke atas beliau. Namun, sebelum menjalani hukum tersebut beliau memohon sesuatu kepada Sultan. Pemohonan tersebut diperkenankan baginda.

Berdasarkan permohonan tersebut beliau (Abu Nawas) akan menyampaikan kepada baginda sebuah cerita pada tiap-tiap malam. Kononnya, cerita-cerita tersebut berjumlah 1001 semuanya. Dan kononnya cerita “Lambu Yang Berkata-kata” itu adalah cerita yang terakhir sebelum beliau menjalani hukuman berkenaan.

Maka berkatalah Abu Nawas kepada baginda Sultan Harun Amir Al Rashid, “ampun Tuanku beribu-ribu ampun, sembah patik harap diampun. Malam ni patik tidak ada lagi apa-apa cerita untuk dipersembahkan kepada Tuanku. Cuma ada satu perkara penting saja lagi yang ingin patik maklumkan kepada Tuanku”

“Ya tuanku, patik cuma nak maklumkan kepada Tuanku bahawa di dalam Kota Baghdad ini rupa-rupanya wujud lembu yang boleh berkata-kata”.

Sultan amat terkejut lagi hairan terhadap apa yang diberitahu oleh Abu Nawas itu. Lalu baginda pun mencabar Abu Nawas agar membawa lembu berkenaan ke istana mengadap baginda.

Abu Nawas pun berjanji akan membawa makluk luar biasa tersebut beberapa hari lagi. Cuma beliau memohon suatu surat tauliah dari baginda. Tauliah tersebut memberi kuasa kepada beliau untuk menangkap dan membawa makluk yang luar biasa itu ke istana tanpa dihalang oleh mana-mana pihak.

Tiba hari Jumaat Abu Nawas pun ke masjid seperti lazimnya. Tetapi kali ini beliau tidak berebut masuk untuk mendapat tempat di dalam saf pertama seperti selalunya. Sebaliknya beliau memilih untuk duduk di dalam saf paling belakang. Bersama-sama beliau ialah beberapa utas tali dan topeng merupai muka lembu.

Sebaik saja imam memberi salam tanda selesainya solat Jumaat, Abu Nawab terus membaca doa rengkas tanpa menunggu doa imam. Kemudian beliau bergegas meninggalkan masjid lalu menghala ke pasar.

Di pasar kedapatan beberapa orang lelaki yang diyakini beliau tidak turut bersolat fardu Jumaat di masjid. Beliau pun mendekati seorang demi seorang. Kepada setiap orang beliau bertanya seolah-olah ingin mengetahui darinya hari apakah pada ketika itu.

Mana-mana lelaki yang tidak memberi jawapan yang betul iaitu hari itu adalah hari Jumaat, maka beliau akan terus menunjukkan surat tauliah berkenaan kepadanya. Kemudian beliau mengarah ia supaya mengikuti beliau. Setelah mendapat beberapa orang “pengikut”, beliau pun meninggalkan pasar tersebut dengan diikuti mereka dari belakang.

Abu Nawas pun berjalan menuju ke istana Sultan dengan diekori pengikut-pengikutnya itu. Bila hampir dengan pintu istana maka Abu Nawas pun mengarahkan semua mereka duduk merangkak seperti binatang berkaki empat. Di leher setiap mereka diserelum dengan gelung tali yang telah dibawa bersama-samanya.

Kemudian dipakainya mereka topeng yang berwajah lembu itu. Ini membuat semua mereka kelihatan seperti lembu jika seimbas pandang. Dengan mengarahkan mereka supaya merangkak, beliau pun mengheret mereka masuk ke dalam istana.

Surat tauliah yang ada padanya itu membolehkan Abu Nawas mendapat kerjasama yang sangat baik dari setiap pengawal istana. Ini membolehkan beliau masuk ke dalam istana dan terus menuju ke tempat di mana Sultan sedang bersemayam.

Khabarnya, Sultan memang ternanti-nanti kedatangan Abu Nawas sepertimana yang beliau janji. Dari jauh lagi baginda merasa kagum melihat Abu Nawas sedang mendatangi baginda dengan diikuti beberapa ekor makluk yang nenyerupai lembu, tetapi agak kecil dari kebanyakan lembu. Setibanya beliau di hadapan Sultan, beliaupun mempersembahkan kepada baginda semua “lembu-lembu” tersebut.

Maka kata Abu Nawas kepada Sultan, “ampun tuanku beribu-ribu ampun. Sembah patik harap diampun. Inilah tuanku lima ekor lembu yang boleh berkata-kata yang patik janjikan tempoh hari. Silalah tuanku periksa setiap dari mereka. Tanyailah mereka adakah mereka manusia ataupun lembu. Ampun tuanku”

Dengan penuh kehairanan, baginda pun mendekati lembu-lembu tersebut. Bila baginda menghampiri “lembu pertama”, baginda agak tersentap. Lembu tersebut tiba-tiba bersuara, “ampun tuanku ribu-ribu ampun. Patik adalah seekor lembu. Nama patik Bengap. Ampun tuanku !”.

Kemudian baginda mendekati pula “lembu kedua”. Sekali lagi baginda tersentak oleh suara yang agak garang berbunyi, “ampun tuanku ribu-ribu ampun. Patik adalah seekor lembu. Nama patik Bahlul. Ampun tuanku !”

Seterusnya baginda mendekati pula “lembu ketiga”. Begitu juga aksi dari lembu tersebut yang berbunyi, “ampun tuanku ribu-ribu ampun. Patik adalah seekor lembu. Nama patik Bodoh. Ampun tuanku !”.

Kata pula “lembu keempat, “ampun tuanku ribu-ribu ampun. Patik adalah seekor lembu. Nama patik Bongok. Ampun tuanku !”. Begitu juga dengan kata-kata “lembu kelima”, “ampun tuanku ribu-ribu ampun. Patik adalah seekor lembu. Nama patik Bangang. Ampun tuanku !”

Rupa-rupanya Abu Nawas telah bejaya mengajar kelima-lima “lembu” tersebut menghafal ayat-ayat sedemikian sebelum membawa mereka mengadap Sultan. Di kalangan mereka yang paling teruk tahap kelembuannya ialah yang bernama “Bangang”.

Sultan agak keliru dengan apa yang dipersembahkan oleh Abu Nawas kepadanya itu. Dengan tegas tetapi jujur baginda membuka mulut, “ini semua rakyat beta. Apakah anta samakan rakyat-rakyat beta ini dengan lembu ?”

Maka jawab Abu Nawas dengan spontan, “ampun tuanku beribu-ribu ampun. Sembah patik harap diampun. Memanglah dari segi fisikalnya sifat-sifat mereka adalah manusia. Namun hakikatnya mereka ini lebih teruk dari lembu. Sekiranya mereka ini manusia sekurang-kurangnya mereka tahu juga bahawa hari ini adalah hari Jumaat”.

“Bagi setiap umat Islam, ia tentu tahu tanggungjawab terhadap dirinya untuk ke masjid menunaikan solat fardu jumaat. Hanya lembu sahaja yang tidak diwajibkan bersolat Jumaat”.

“Sebenarnya tuanku, sebelum ini Patik tidak menganggap mereka lembu. Sebaliknya mereka sendiri yang mengakui kepada Tuanku bahawa mereka adalah lembu. Agaknya dengan mengakui demikian, mudah-mudahan mereka terlepas dari tanggungjawab menghadir solat Jumaat. Ampun tuanku !”

Mendengar hujah-hujah Abu Nawas demikian, maka Sultan tidak terkata apa-apa. Sebagai seorang Sultan yang berdaulat, baginda dapat menerima dan memahami maksud tersirat Abu Nawas. Baginda lalu memerintahkan supaya kelima-lima “lembu” tersebut dihantar ke Pusat Pemulihan Minda.

Di madrasah tersebut mereka akan ditarbiah hingga kembali menjadi manusia. Baginda tidak marah terhadap telatah Abu Nawas tersebut. Sebaliknya baginda bersyukur kerana wujudnya di kalangan rakyat jelata baginda, individu yang hebat seperti Abu Nawas. Walaubagaimanapun beliau agak kesal kerana di kalangan rakyat baginda, rupa-rupanya masih ada juga segelintir “lembu yang berkata-kata”.

Nilai Moral dari CEREKANA di atas:

Kisah dalam CEREKANA tersebut memberi satu sindiran tajam kepada individu-individu yang tidak faham tentang tanggungjawabnya sebagai seorang manusia. Dahlah jahil, tidak pula menuntut ilmu dan tidak tahu/mau pula berfikir.

Untuk mengambil jalan mudah, mereka lebih suka mengikut saja arahan secara buta tuli, hingga mudah ditipu dan dieksploitasi. Mereka ini dianalogikan sebagai lembu. Tahap kelembuan mereka pula ditentukan oleh sejauh mana sifat-sifat kemanusiaan yang hilang dari diri masing-masing. Contohnya, tahap kelembuan paling rendah ialah “bengap” manakala tahap kelembuan paling tinggi ialah “bangang”.

Bangsa Melayu tulen dididik agar sering bermuhasabah diri. Mereka dilarang dari menyamakan sifat diri mereka dengan sifat lembu. Contohnya, kita biasa saja mendengar ungkapan melarang dari menjadi  “bodoh macam lembu !”.

Satu lagi ungkapan, “bagai lembu dicucuk hidung” melarang kita dari terlalu patuh tanpa berani melawan atau membantah. Peribahasa, “Lembu punya susu, sapi dapat nama” pula menggambarkan sifat tidak pandai memanfaatkan hasil dari pengorbanan diri atau kaum sendiri.

Pendek kata, setiap yang dikaitkan dengan lembu akan mengandungi mesej yang negatif. Oleh itu, jalan yang paling selamat ialah menjauhi diri dari semua pihak yang ada kaitannya dengan isu lembu. Sekurang-kurangnya sehingga isu projek lembu NFC itu tutup buku. Lainlah dengan lembu-lembu yang bakal disembelih sebagai korban tak lama lagi.
Wallahualam.

.

d   a   u   l   a   t        r   a   k    y   a   t   !

.

Lain-lain PenCERAHan yang relevan:

CEREKANA # 13914 Strategi Abu Nawas: https://4uni2c.com/2013/09/14/cerekana-13914-strategi-abu-nawas/

CEREKANA #12X21 Kisah Pemandu Yang BANGANG (The confused driver) https://4uni2c.com/2012/10/21/kisah-pemandu-yang-bangang-the-confused-driver/

*** Untuk ke menu UTAMA sila KLIK: http://www.4uni2c.com

 

@OPajar
# 13y02

~ by OPajar on 2013-11-03.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: