MH17 # 02 : Mangsa Yang Dimuliakan.

*** Untuk men CARI  lain-lain PenCERAHan sila KLIK pada bulan di bawah ARCHIVES di kanan SKRIN, kemudian SKROL.

(Pengguna smartphone (SP) sila SEARCH di sudut atas-kanan skrin SP anda)

MH17  mangsa yang dimuliakan

Berikut adalah suatu berita yang agak menakjubkan kita semua. Berita ini Acik (Ayah/Abang+cik) perolehi dari isteri Acik. Beliau menerimanya dari bekas rakan-rakan sekolahnya yang berkongsi whatsapp sesama mereka.

Rasanya tidak ada sebab untuk tidak percaya apa yang diberitakan itu. Kejadian jenazah dalam keadaan seperti yang diberitakan itu dah pernah Acik dengar beberapa kali sebelum ini. Contohnya, dari Peristiwa Mamali yang menggemparkan seluruh Malaysia dalam tahun 1985 dahulu. Khabarnya bahwa ada jenazah mangsa yang terbunuh dalam peristiwa tersebut yang sama seperti jenazah Kepten Wan Amran (pilot MH17) itu.

Kejadian-kejadian pelik Itu semuanya adalah tanda kebesaran Allah. Ia tidak akan dinafikan oleh setiap hambaNya yang beriman. Allah boleh menunjukkan pemuliaanNya keatas sesiapa jua hambaNya yang Dia suka. Begitu juga, Dia juga boleh menunjukkan penghinaanNya kepada sesiapa juga yang Dia mahu.

Kepten Wan Amran adalah di antara hamba-hamba Allah yang dimuliakan Allah. Berita tentang jenazah beliau adalah petunjuk kepada kita ciri-ciri yang ada pada hamba Allah yang mendapat pemuliaanNya. Mudah-mudahan petunjuk Allah itu menjadi iktibar kepada kita semua supaya kita berkejar-kejar untuk menjadi hamba Allah yang paling baik di sepanjang hayat kita.

Tanpa melengahkan lagi silalah baca berita berikut. Kemudian jangan lupa pula untuk menghadiahkan al Fatihah kepada Kepten Wan Amran (khususnya) dan semua mangsa yang beragama Islam (amnya) setelah tamat membacanya nanti. Selamat membaca !

Selingan 1

Jenazah Ahmad Hakimi (Pembantu Pilot) Dalam Keadaan Sempurna Segala Sifat

Flight MH17 :

Peristiwa yang menakjubkan

….

Satu cerita yg nk d kongsikan bersama…jenazah allahyarham kapten wan amran adalah paling sempurna tidak busuk dan tidak reput sama sekali malah jasadnya flexible n mudah d uruskan selepas jasadnya d keluarkn dri kem tentera pada 28 hb ogos yg lepas..swaktu balu n ank2 melihat jenazahnya dua orang ustaz dri jakim n seorang dri forensik bertanya kpd balu apakah amalan beliau…jwb isteri allahyarham dia adalah insan yg sgt baik….ustaz tu kata sebenarnya pihak jakim terkejut fenomena ini kerana jarang berllaku dan tanda2 syahid tu allah dah tunjuk pada kita.sya menumpang keberkatan beliau menguruskan urusannyall…satu lagi yg aneh ialah sewaktu jenazah turun dri dri kapal langit yg cerah tiba2 mendung hujan turun dri langit n hujan berhenti apabila jenazah naik ke dlm van jenazah…n satu perkara lgi yg aneh ialah sekumpulan burung terbang berpusing seperti tawaf d atas jenazah n di saksi oleh org ramai…apabila sampai d tanah perkuburan n jenazah d letakkn atas liang lahad hembusan angin sejuk yg kuat mghembus kawasan liang lahad…ini dpt d rasai oleh waris n org2 yg berada d sekitar….sya bersyukur kerana allah tunjukkan segala keberkatannya sehinggalah allahyarham selesai d kebumikan

A   l            F   a   t   i   h   a   h        !

selingan 2 :

Mengapa begitu sekali penghormatannya ? 

Wasallam.

Lain-lain PenCERAHan yang relevan :

MH17 #01- “ A Blessing in Disguise”   https://4uni2c.com/2014/08/26/mh17-01-a-blessing-in-disguise/

** Untuk ke menu UTAMA sila KLIK :   http://www.4uni2c.com

OPajar  # 14906

~ by OPajar on 2014-09-06.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: