Community Policing # 01 – Sessi Dialog Bersama Penduduk DD

Apa yang wajar dilakukan ialah, mengenakan hukuman kepada mereka yang benar-benar bersalah sahaja. Manakala mereka yang tidak melakukan apa-apa kesalahan janganlah disentuh. Malah jika mahu pihak Masjid boleh meminta kerjasama mereka untuk menyumbang sekadar yang patut bagi menampung perbelanjaan menjaga kebersihan kawasan Masjid.

Strategi Barua Jepang tidak harus digunakan sama sekali bagi membuat apa-apa keputusan atau peraturan, terutama yang melibatkan kebajikan orang ramai.

*** Untuk menCARI  lain-lain PenCERAHan sila KLIK pada bulan di bawah ARCHIVES di kanan SKRIN, kemudian SKROL.

(Pengguna smartphone (SP) sila SEARCH di sudut atas-kanan skrin SP anda)

 Community Policing

Malam tadi (2015 Mac 26) Acik berpeluang menghadiri satu sessi dialong dengan pasukan Polis Damansara Damai. Ketua Balainya (ASP Sulaiman) telah hazir sendiri berhadapan dengan penduduk-penduduk Damansara Damai. Sessi dialog malam tadi telah diadakan di Dewan Apartmen Saujana dan telah disertai oleh agak ramai penduduk DD termasuk dari berbagai Taman Perumahan. Sessi dialog yang sama bagi bulan-bulan akan datang akan diadakan di taman kediaman yang lain pula dan kehadirannya juga adalah terbuka.

Bagi Acik (Ayah/Abang+cik) dialog seperti itu adalah satu usaha yang sangat baik ke arah menjadikan Damansara Damai sebuah kawasan kediaman yang benar-benar damai sejajar dengan namanya itu. Kata peribahasa Cina, “a journey of a thousand miles starts with a step” (perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah). Oleh itu Acik mengajak semua warga Damansara Damai untuk bersama-sama memberi kerjasama kepada pasukan polis tersebut, demi mencapai apa yang menjadi aspirasi setiap rakyat (iaitu keadaan yang aman damai).

wpid-20150326_221136.jpg

Semasa sessi Q & A (soal dan jawab) Acik mengambil peluang memberikan padangan tentang “kenyataan dan kebimbangan”. Acik mencadangkan supaya faktor “kenyataan” juga diambil kira bagi membuat apa-apa juga keputusan. Sebagai contoh, Apartment Saujana berjaya membina kolam renang adalah kerana mengambil kira faktor kenyataan.

Kenyataan menyatakan bahawa dalam satu masa hanya sejumlah kecil saja penghuni Sauajana Apartmen yang akan turun berenang. Walaupun setiap penghuni Apartmen adalah berhak berenang pada bila-bila masa kolam renang tersebut dibuka, namun realitinya (atau kenyataannya) ialah situasi tersebut tidak akan berlaku. Kolam renang tersebut mungkin tak dibina sekiranya pemaju berkenaan dipengaruhi oleh kebimbangan akan sentiasa berlaku situasi dimana majoriti penghuni Apartmen Saujana akan turun beramai-ramai secara serentak untuk berenang.

Menyentuh tentang isu parker di perkarangan Masjid Damansara Damai, kenyataan yang Acik lihat ialah kesesakan tidak berlaku kecuali pada hari Jumaat. Cuma yang menjadi masalah ialah ada kereta yang diparking di tempat-tempat yang boleh menggangu laluan. Contohnya seperti di dalam gambar di bawah. Padahal banyak lagi ruang parker yang masih kosong dalam kawasan yang sama.

wpid-20150327_063249.jpgwpid-20150327_064031.jpg

Sepatutnya cara bagi mengatasi masalah kereta diparking di salah tempat, bukanlah dengan membuat satu dasar yang menjejaskan semua pihak. Contohnya dengan tidak membenarkan langsung kereta diparking semalaman di dalam kawasan masjid tersebut.  Sedangkan ramai yang parking di dalam kawasan masjid tapi tidak mendatangkan apa-apa masalah pun kepada pihak yang lain.

Suatu masa dahulu, telah timbul satu cadangan supaya kawasan Chow Kit Road tak dibenarkan motorsikal masuk, sebagai satu usaha mengatasi jenayah ragut. Tak dinafikan bahawa 100 % kes ragut dilakukan dengan menggunakan motorsikal. Tetapi puluhan ribu penunggang motorsikal yang melalui Chow Kit Road tidak terlibat pun dengan jenayah ragut.

Mengharamkan mereka dari melalui kawasan tersebut bermakna turut menghukum mereka walaupun yang melakukan jenayah ragut hanyaklah beberapa orang sahaja. Sedangkan mereka tidak ada kaitan langsung dengan perlakuan janayah ragut. Kaedah ini samasekali bercanggah dengan prinsip keadilan sejagat dan dilarang melakukannya oleh Islam.

Apa yang wajar dilakukan ialah, mengenakan hukuman kepada mereka yang benar-benar bersalah sahaja. Manakala mereka yang tidak melakukan apa-apa kesalahan janganlah disentuh. Malah jika mahu pihak Masjid boleh meminta kerjasama mereka untuk menyumbang sekadar yang patut bagi menampung perbelanjaan menjaga kebersihan kawasan Masjid.

Strategi Barua Jepang tidak harus digunakan sama sekali bagi membuat apa-apa keputusan atau peraturan, terutama yang melibatkan kebajikan orang ramai.

Wallahualam.

                                     d a u l a t    r a k y a t   !

Lain-lain PenCERAHan yang relevan :

CEREKANA #11Z12 Strategi Barua Jepang    https://4uni2c.com/2012/12/16/cerekana-11z12-strategi-barua-jepang/

Rupa Buruk, Cermin Dipersalahkan:   https://4uni2c.com/2014/09/23/4uni2c-14923-dont-blame-the-mirror-for-our-bad-image-terjemahan/

*** Untuk ke menu UTAMA sila KLIK:   www.4uni2c.com

@ OPajar (# 15327)

~ by OPajar on 2015-03-27.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: