UPSR: Cabaran buat ibubapa

Hari ni keputusan UPSR (Ujian Penilaian Sekolah Rendah) diumumkan. Sudah pasti berbagai reaksi telah tercetus dikalangan ibubapa yang ada anak menerima keputusan ujian tersebut. Dikalangan ibubapa, pasti ada yang gembira. Pasti ada pula yang sedih. Namun tidak kurang juga yang biasa saja, macam tak ada apa-apa peristiwa penting berlaku hari ini.

Bagi Acik, menerima keputusan UPSR anak adalah suatu bentuk cabaran terhadap ibubapa yang terlibat. Rata-rata, ibubapalah yang lebih sensitif terhadap keputusan UPSR anaknya berbanding dengan anaknya sendiri. Dakwaan Acik ini adalah berdasarkan pengalaman Acik sendiri, bukanlah mengikut mana-mana teori popular yang Acik pernah baca.

Acik rasa terpanggil untuk membuat sedikit ulasan dalam blog Acik ini selepas mendapat berita mengenai keputusan seorang cucu Acik. Setakat ini 3 dari 17 orang cucu Acik telah memiliki sijil UPSR. Yang menerima keputusannya hari ini (2017.11.23) adalah yang kedua mencapai semua A dalam UPSR. Manakala seorang lagi cucu Acik tu hanya kurang satu A saja untuk mencapai semua A dalam UPSRnya.

Setiap Tokwan, tentulah akan rasa gembira atas keputusan cucu yang cemerlang. Acik juga tidak terkecuali dari berperasaan begitu. Apa tah lagi ibubapa kepada cucu Acik itu.

Namun sensitiviti Acik terhadap keputusan UPSR sekarang telah agak jauh berbeza dengan sensitiviti Acik ketika anak-anak masih di bangku sekolah dahulu. Kalau dahulu, memang terasa amat gembira sekali bila anak berjaya meraih kecemerlangan dalam UPSRnya.

Kalau Acik sebagai ayah pun dah cukup gembira dengan kecemerlangan anak, isteri Acik sebagai ibu dan guru kepada anak-anak Acik tentulah tak kepalang gembiranya. Kononnya kecemerlangan anak dalam UPSR adalah manifestasi bahwa anak itu berpotensi besar untuk mencapai kejayaan yang lebih hebat di masa-masa mendatang.

Sebenarnya bagi Acik, UPSR adalah terlalu awal untuk mengukur potensi sebenar anak kita. Dari 10 orang anak Acik 3 orang talah gagal meraih semua A dalam UPSR. Mereka yang sama juga telah gagal meraih semua A dalam peperiksaan PMR (Penilaian Menengah Rendah).

Akan tetapi selepas masuk universiti, rupa-rupanya salah seorang dari tiga orang yang paling corot dalam UPSR dan PMR itulah yang telah mampu belajar sehingga peringkat PhD. Mudah-mudahan beliau akan bergelar doktor tidak lama lagi.

Oleh sebab itu Acik ingin pesan kepada ibubapa semua supaya tak terlalu sensitif terhadap keputusan UPSR anak. Bagi yang anaknya cemerlang Acik tak risau sangat sebab mereka anak beranak tentu tersangat gembira. Yang Acik agak bimbang ialah ibubapa yang keputusan anaknya agak corot.

Bagi kategori kedua itu, cabarannya agak perit. Mungkin anda menaruh rasa keciwa, rasa marah dan lain-lain rasa negatif terhadap si anak. Itu adalah lumrah dalam kehidupan berkeluarga dan beranak.

Namun Acik harap segala perasaan negatif tersebut tidaklah pula disimbahkan kepada si anak. Anggaplah bahwa si anak itu kini sedang menanggung rasa negatif dalam dirinya akibat gagal mendapat keputusan yang cemerlang seperti kawan-kawannya yang lain. Jika dicurahkan juga perasan negatif kita itu keatasnya, maka jadilah ia ibarat sudah jatuh ditimpa tangga. Nauzubillah ! Kesianlah kepada si anak itu.

Itu bukanlah cara yang berkesan bagi membaiki keadaan. Cara yang berkesan ialah berusaha mencetuskan rasa kelegaan dalam hati si anak dari rasa bersalah kerana gagal mengembirakan hati ibubapa.

Yakinkan anak kita itu bahwa dia masih bernilai di hati kita (ibubapa) dan di hati semua siblingnya. Bahwa dia masih ada peluang untuk menebus kegagalannya dengan kejayaan di masa akan datang. Sesuatu kegagalan itu adalah merupakan titik permulaan kepada suatu kejayaan.

Semoga PenCERAHan Acik ini dapat memberi munafaat kepada masing-masing ibubapa dan penjaga kepada anak yang menerima keputusan UPSR hari ini. Semoga Allah merahmati dan memberkati anda atas segala usaha anda mendidik anak anda itu.

Wallahualam.
.

.

.

Lain-lain PenCERAHan yg relevan :

.

Maahad Tahfiz Utk Penuhi Citarasa Siapa ?

https://4uni2c.com/2017/04/26/maahad-tahfiz-utk-penuhi-citarasa-siapa/

.

~ by OPajar on 2017-11-23.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: