PRU14 : Tiada langsungkah jasa Najib ?

2018 Mac 08

🇲🇾 Kelmarin (2018Mac06), Acik ada terbaca sebuah mesej dalam whatsapp kumpulan. Ia merupakan satu komen yang agak panjang terhadap DS Najib. Apa yang menarik bagi Acik ialah penulis komen tersebut melihat PM Najib dari sudut positif, iaitu yang bertentangan dari apa yang dilihat oleh musuh-musuh politik beliau.
.
Bagi membolehkan pengikut blog Acik turut sama membaca komen tersebut, maka biarlah Acik muatkan komen tersebut ke dalam PenCERAHan blog Acik ini. Mudah-mudahan dengan membaca komen tentang PM Najib itu, pembaca-pembaca akan dapat membuat penilaian yang lebih adil terhadap PM Najib. Ini penting sebagai persediaan untuk menghadapi PRU14 yang menjelang tiba.

Selamat mentelaah ⬇️

🇲🇾 Pandangan dari sudut yang bertentangan terhadap PM yang sama :Luahan hati Syed Mokhtar Bukhary berkenaan Najib RazakAssalamualaikum dan salam sejahtera,

1. Selama ini saya menulis kepada ahli UMNO dan rakyat Malaysia n islam (izin edit sikit jer) izinkan saya buat kali pertama menulis kepada rakyat Malaysia.

Hari ini, Perdana Menteri Mohd Najib Razak sudah menjadi seperti sampah dan kain buruk kepada sebahagian rakyat Malaysia yang mempunyai kepentingan politik dan yang sekadar ikut-ikutan. Seolah-olah Mohd Najib tidak pernah berbuat apa-apa kepada kita.

2. Hampir menitis air mata saya apabila melihat keadaan di media sosial, rangkaian perbualan WhatsApp dan perbualan politik di kalangan sebahagian besar rakyat Malaysia yang mencerca, menghina, memfitnah dan menipu untuk memburukkan Mohd Najib.

3. Memang dalam masa lapan bulan ini Mohd Najib berhadapan dengan kemelut 1 Malaysia Development Berhad (1MDB). Mohd Najib dalam usaha memulihkan 1MDB kerana beliau percaya syarikat ini sungguhpun bermasalah, ia adalah masalah yang perlu diselesaikan.

4. Tidak cukup itu Mohd Najib dituduh merompak wang 1MDB sebanyak RM 2.6 Bilion. Siasatan SPRM mendapati ia tidak benar. SPRM juga mengesahkan ia merupakan sumbangan dana politik yang tiada kena mengena dengan sebarang keputusan atau hasil kerajaan mahu pun 1MDB.

5. Dengan kata lain tiada unsur rasuah atau korupsi. Rakyat biasa memang tidak faham dan tidak akan faham permainan politik ini. Baiklah kita anggaplah ini sisi buruk Mohd Najib. Soal salah atau tidak, biarkan Undang-undang menentukan. Namun, apakah sejak mengambil alih pentadbiran Mohd Najib tidak melakukan apa-apa kebaikan kepada kita semua rakyat Malaysia sehingga beliau layak dijadikan bahan jenaka, cercaan, umpatan dan lebih teruk difitnah?

6. Selama lima tahun Mohd Najib memacu pertumbuhan ekonomi negara yang begitu cemerlang. Sudah lupakah rakyat Malaysia bahawa sejak pentadbiran Mohd Najib, jumlah pelaburan asing langsung meningkat dari RM 5.1 Bilion pada 2009 (tahun beliau mengangkat sumpah) meningkat kepada RM 29.183 B (2010), RM 37, 325 B (2011), RM 31,118 B (2012), RM 38.8 B (2013) dan RM 39.6B pada 2014.

7. Apakah kerana kita tidak mendapat dan secara langsung, maka kita tidak langsung menghargai pentadbiran Mohd Najib? Pertumbuhan dan pelaburan besar inilah yang membolehkan ramai dari kita meningkatkan taraf hidup. Dulu makan di KFC atau McDonald adalah acara bila dapat gaji, hari ini sebahagian besar sudah menjadi acara mingguan dan harian.

8. Mohd Najib juga dimaki hamun oleh sebahagian rakyat yang tidak mahu membaca dan mengkaji apabila ringgit jatuh kepada RM 4 per USD 1. Kejatuhan nilai ringgit terburuk dalam tempoh 17 tahun adalah fenomena antarabangsa berikutan hampir semua matawang negara pesat membangun mengalami kejatuhan berbanding dolar.

9. Adakah rakyat Malaysia tahu daripada 174 matawang dunia, hanya 18 matawang yang tidak terjejas berikutan pengukuhan US Dollar? Malaysia sebagai negara pengeksport minyak dan minyak kelapa sawit sama seperti beberapa negara yang komoditi utama jatuh.

10. Bencinya mereka kepada Mohd Najib, sanggup menipu mengatakan keadaan sekarang lebih teruk dari 1998.

11. Ramai tidak suka tapi saya mahu sebut juga bahawa di bawah Mohd Najib, pembangunan luar bandar digandakan, Sabah dan Sarawak serta kawasan pedalaman mendapat perhatian khusus. Polisi pro-rakyat seperti BR1M, Klinik 1 Malaysia, Pusat Tranformasi Bandar (UTC), Permata, bantuan pembinaan rumah rakyat miskin, pembinaan rumah mampu milik untuk rakyat dan ratusan pembaharuan lain; dilaksanakan dengan pantas bagi mengurangkan beban hidup rakyat dan karenah birokrasi.

12. Malangnya ini dilupakan oleh sebahagian rakyat kerana mereka suka melihat keburukan dari kebaikan. Kita lebih suka mendengar keburukan dari kebaikan. Budaya apa, ajaran apa dan budi apa yang kita ada hari ini?

13. Sangat mengelirukan,

yang banyak memaki hamun dan mencerca Mohd Najib di laman sosial ialah manusia Melayu, Islam dan ada yang bertudung. Mereka seolah-olah lupa sumbangan dan usaha Mohd Najib menyediakan begitu banyak peluang dan modal kepada bumiputera dan pembangunan syiar Islam.

14. Sepanjang lima tahun pentadbiran ini sudah berbilion Mohd Najib beri bantuan dan peruntukan kepada kaum bumiputera. Namun Melayu tidak pernah sepatah mengucap terima kasih. Sebaliknya apabila Mohd Najib mengumumkan bantuan 50 juta kepada usahawan Cina, itulah dijadikan modal memaki Mohd Najib.

15. Melayu apa, Islam apa kita ini? Hanya kerana diuji sedikit dalam kegetiran ekonomi kini, kita mula menghina dan mencerca pemimpin Islam. Sebahagian kita menghina pemimpin Islam hanya kerana prasangka buruk dan kecewa dengan kehidupan kita sendiri?

16. Perdana Menteri yang kita hina ini, seperti kata Profesor Ridhuan Tee Abdullah, merupakan penggerak pendamaian Islam di seluruh dunia, dari mengatur pertemuan Fatah dan Hamas di Kuala Lumpur, sehinggalah turun sendiri ke Gaza bagi mendamaikan umat Islam di sana.

17. Mohd Najib juga turun sendiri ke Selatan Filipina bagi membantu umat Islam, menamatkan konflik 70 tahun bangsa Moro dengan kerajaan Filipina; dan sekarang sedang berusaha menyelesaikan konflik umat Islam Selatan Thailand yang telah berlarutan selama 50 tahun.

18. Malangnya ada antara kita bukan sekadar mahu menjatuhkan beliau, malah sanggup memfitnah, memaki hamun dan tidak mahu menerima sebarang penjelasan langsung kerana kepentingan politik. Tidak cukup itu, isteri Perdana Menteri juga dicerca, dihina dan dituduh bermacam-macam, seolah-olah kita semua hidup berjiran dengannya dan tahu segala perilaku beliau.

19. Mohd Najib sebagai manusia biasa tidak dapat lari dari kesilapan dan kelemahan. Namun apakah sekian banyak usaha baik yang dibuat beliau ini tak ubah seperti mencurah air di atas daun keladi? Atau kita sudah menjadi bangsa yang tidak mengenang budi ?

20. Hari ini Allah uji kita sedikit, kita sudah berpecah belah, lupa kepada jasa dan usaha pemimpin hari ini dan menafikan nikmat hidup di negara ini yang jauh lebih baik dari sebahagian negara.

21. Sedar atau tidak mereka yang memperlekehkan kerajaan hari ini melalui gosip, taksub dan taklid buta kepada usaha menjatuhkan Mohd Najib telah mewujudkan krisis keyakinan kepada negara ini di kalangan pelabur asing. Jadi siapa yang sedang memusnahkan negara ini, Najib atau kita sendiri?Akhirul kalam, jangan kita kufur (nafikan) nikmat Allah kerana saya khuatir suatu hari nanti Allah tarik nikmat ini.Wassalam,

Tan sri syed mokhtar al-bukhary
Sayangkan Islam dan Negara
Nauzubillah
C & P🌱🌱

Kononnya … .. .

.Kononnya komen terhadap PM Najib di atas itu tidak ditulis oleh TS Syed Mokhtar Bukhary. Dakwaan ini mungkin benar, mungkin juga tak benar. Tapi yang penting bukanlah pembuat komen. Yang penting ialah adakah komen tersebut berasas atau tidak dan munasabah ataupun mengarut.
.
Bagi Acik, Isue yang ditonjolkan itu memang boleh diterima akal. Sejak sekian lama PM Najib menyandang jawatan PM, takkan tak ada apa-apa langsung kebaikan yang telah beliau lakukan. Tak kan selama ini beliau asyik dengan projek 1MDB saja.
.
1MDB mungkin satu dari berpuluh projek yang dilaksanakan sejak PM Najib mengambil alih jawatan PM dari Pak Lah. Malangnya, kerana projek itu gagal maka ianya menjadi modal politik pihak pembangkang.
.
Nampaknya kegagalan 1MDB telah dieksploitasi oleh pihak pembangkang secara gila-gila. Tujuannya bukan untuk membantu mengurangkan kesan negatif akibat kegagalan tersebut. Sebaliknya sebagai peluang keemasan untuk merampas jawatan PM dari tangan Najib.

Selingan :

.Dari video di atas, Acik amat setuju dengan Datuk Samsuri itu. Sifat manusia memang macam tu. Kita tak akan mampu membuat sesuatu yang 100% manusia setuju dengan perbuatan kita itu.Begitulah juga dengan apa yang sedang dilakukan oleh PM Najib.

Ada saja yang tak kena, terutama dari penilaian musuh politik beliau (PH). Yang anihnya ialah, ada beberapa dasar pentadbiran beliau yang menjadi sasaran kutukan pemimpin utama PH. Sedangkan dasar tersebut adalah warithan dari pentadbiran di bawah PM dahulu.

Contohnya kewujudan undang-undang tertentu, seperti ISA. Kenapa baru sekarang ianya dianggap sebagai undang-undang zalim. Dahulu, di bawah pemerintahan PM-PM sebelum ini, ianya tidak dianggap zalim. Malah dianggap sebagai alat yang penting lagi perlu demi menjamin keamanan negara.Banyak lagi contoh-contoh lain yang boleh disebut di sini. Namun biarlah pembaca sendiri yang mengenalpasti dasar-dasar berkenaan.

Wallahualam.💎💎💎

PenCERAHan yg relevan ⬇️

Politik: jangan jadi sadis https://shalleducate.wordpress.com/2022/08/25/politik-jangan-jadi-sadis/

Antara ECRL dan Proton
https://4uni2c.com/2018/06/01/pru14-pasca-antara-ecrl-proton/

PRU14: PenCERAHan² yg relevan https://4uni2c.com/2018/04/15/pru14-pencerahan2-yg-relevan/

PenCERAHan terbaru ⬇️ http://www.4uni2c.com

.

.

~ by OPajar on 2018-03-08.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: