PRU14 : Mengundi jangan fanatik …

… kpd parti atau pemimpin

.

Acik sangat bersetuju dengan nasihat Datuk Dr MAZA ini supaya kita tidak fanatik. Fanatik atau taksub, akan membuat minda kita tertutup. Kita akan percaya 100% kepada pihak yang kita taksubi itu, tanpa sedikit keraguan pun akan kebenarannya.

Contohnya, jika kita taksub kepada Mr. M, maka apa yang Mr. N dakwa tentang kesalahan atau kesilapan Mr. M kita tak akan terima. Begitulah juga jika sebaliknya. Sedangkan hakikatnya, kedua-dua mereka sama-sama tertakluk kepada kemungkinan melakukan kesalahan dan kesilapan, kerana kedua-dua mereka adalah insan. Tidak ada insan yang bebas 100% dari silap dan salah, hatta Nabi sendiri.

Acik cuba tidak taksub kepada sesiapa. Kerana itu Acik cuba menilai dengan fikiran yang serasional mungkin. Namun fakta-fakta yang Acik jadikan asas penilaian mungkin ada yang tak tulen ataupun falsu. Ini mungkin telah menyebabkan keputusan yang dibuat tidak betul.

Kata peribahasa Inggeris, “garbage in, garbage out”. Maksudnya, sekira data yang dijadikan “input” ialah sampah, maka keputusan yang dihasilkan juga adalah sampah. Ini yang susah nak dielakkan oleh semua kita, kerana bukan senang nak memastikan data yang kita perolehi itu semuanya tulen, tiada yang palsu.

Dari pengumpulan pelbagai data dari pelbagai sumber, maka dapatlah Acik membentuk persepsi. Dari pesepsi itu, maka Acik membuat pendirian untuk pihak mana yang wajar Acik sokong. Pendirian atau pendapat Acik adalah sepertimana yang Acik zahirkan dalam PenCERAHAan berikut :

https://4uni2c.com/2018/01/17/punca-pas-bersendirian/

Seorang kawan kirim WA kpd Acik menuduh PM pencuri. Senada dengan tuduhan Tun DM. Ini jawapan Acik kepada beliau :

.🇲🇾 Kalau Najib pencuri, maka yang menuduh dia pencuri (Tun DM) adalah “bapa pencuri”. Buktinya ialah kekayaan luarbiasa yang ada pada semua anaknya. Kita rakyat biasa, ada tak RM10,000 tiap seorang ?

Saya bukan kata Najib tu baik sangat. Tapi yang saya tak faham, kenapa ramai orang terlalu taksub kepada Tun DM ? Hinggakan segala kesalahan beliau sanggup dihapus dan dilupakan 100%.

Sebaliknya kesalahan Najib (yg bagi saya adalah lebih kecil dari kesalahan Tun DM dahulu), tak boleh pula dimaafkan walaupun demi untuk kejayaan projek-projek pembangunan negara yang sedang dilaksanakan sekarang.

Dulu masa Tun DM nak buat KLCC, KLIA dan Putrajaya mereka tentang. Tapi sekarang kumpulan yang sama juga menentang Projek ECRL dan MRT. Sebabnya ialah semata-mata kerana Tun DM tak suka kpd Najib.

Secara rasional, adilkah kita bersikap double standard begitu. ?

Wallahualam 🌱

.

Lain-lain PenCERAHan yang relevan :

https://4uni2c.com/2018/04/15/pru14-pencerahan2-yg-relevan/

.

Utk ke PenCERAHan terkini sila tap alamat berikut ⬇️ :

http://www.4uni2c.com

.

~ by OPajar on 2018-04-13.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: