Dr. MM: Menteri berjiwa rakyat

Perletakan jawatan Dr. MM atas nasihat PM

2020 Januari 03 (Jum)

🇲🇾 Berita perletakan jawatan Dr. MM (Maszlee Malik) sebagai Menteri Pendidikan Malaysia amat mengejutkan. Perletakan jawatan yang berkuatkuasa mulai 2020 Januari 03 itu, malah menggemparkan rakyat di seluruh negara. Sebagai Menteri Pendidikan tentulah klien beliau ramai. Semua guru, pensyarah, ibu bapa, murid dan pelajar adalah klien beliau belaka.

Rupa-rupanya begitu ramai netizen yang merasakan bahawa perletakan jawatan Dr. MM itu adalah tidak wajar. Maka bermulalah satu petisyen. Petisyen ini dihantar kepada pihak berkenaan melalui media sosial. Ia bertujuan menuntut supaya Dr MM kekal sebagai Menteri Pendidikan.

Bagi Acik, petisyen tersebut adalah manifestasi bahawa ramai netizen tidak setuju dengan nasihat PM kepada Dr MM. Jika sekiranya PM tidak menasihati Dr. MM supaya meletak jawatannya itu tak kan dengan tiba-tiba saja beliau mengistihar meletak jawatan.

Petisyen yang dimaksudkan:
Sila sentuh ⬇️
http://chng.it/jhr7PtJZ

Setakat PenCERAHan ini Acik tulis, bilangan netizen yang menghantar petisyen sudah melebihi
376 ribu orang. Namun Acik tetap skeptical tentang keberkesanan petisyen tersebut. Tapi mencuba bukanlah suatu yang sia-sia. Kata ahli sains, bagi setiap aksi akan tetap menghasilkan reaksi. Samada reaksi itu positif mahupun negatif itu bab lain, belum cuba belum tahu.

Namun, semua netizen kena faham dan menerima hakikat bahawa, untung nasib seseorang menteri itu adalah di dalam genggaman PM sekarang. Kalau PM sekarang dah menasihati Dr MM supaya meletak jawatannya itu, maka apa lagi pilihan yang ada buat Dr MM selain dari “wa sami’na, wa atuqna ! – dan kami dengar lalu kami taati !
.

Setelah memahami realiti dalam kes Dr MM ini, maka soalan “kenapa Dr MM letak jawatan?” sudah tidak relevan lagi. Soalan yang relevan sekarang ialah “kenapa PM tergamak menasihati Dr. MM supaya letak jawatan❓”

Jika mengikut spekulasi politik Acik, PM sebenarnya merancang supaya jawatan PM beliau itu diwarithkan kepada anak kandungnya sendiri. Tapi mengikut tradisi politik di Malaysia, seorang PM wajar pernah menyandang jawatan Menteri Pendidikan. Maka inilah peluangnya untuk anak PM dilantik sebagai Menteri Pendidikan. Namun, spekulasi bukanlah suatu realiti yang wajib dipercayai.

Walaubagaimana pun, berdasarkan sebuah laporan tak rasmi yang Acik terima melalui WhatsApp, Dr MM sebenarnya disyaki telah melakukan suatu kesilapan besar. Beliau telah tidak melayan sebuah syarikat milik seorang kroni, dengan baik.

Siapakah kroni yang dimaksudkan itu dan bagaimanakah layanan yang tak baik itu ❓

Bagi menjawab soalan di atas, maka biarlah Acik C&P saja laporan tersebut dalam PenCERAHan ini supaya ianya dapat dikongsi oleh semua peminat blog Acik ni.

Selamat membaca dan menganalisis laporan berikut.
.

PUTRAJAYA: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini memberi lima sebab tidak menerima tawaran daripada YTL Communications Sdn Bhd (YTLC) untuk menyambung kontrak perkhidmatan internet percuma menerusi 1BestariNet.

Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan, Datuk Dr Mohd Gazali Abas, berkata sebab pertama ialah kos tersembunyi, iaitu bermula kontrak perkhidmatan 1BestariNet Fasa 2 hingga kini, YTLC tidak pernah membayar caj elektrik struktur menara telekomunikasi yang dipasang syarikat itu di sekolah dan premis kerajaan.

Katanya, anggaran caj elektrik membabitkan 2,715 tapak bagi struktur berkenaan adalah RM41.881 juta dan ia terpaksa ditanggung kerajaan.

“Laporan Ketua Audit Negara menegur berkaitan caj elektrik supaya kos ditanggung YTLC kerana menara telekomunikasi yang dipasang juga untuk tujuan komersial, selain kegunaan sekolah.

“Kedua, kerajaan berpotensi kehilangan pendapatan penyewaan komersial menara telekomunikasi di mana bagi enam bulan tawaran interim oleh YTLC, kerajaan berpotensi kehilangan penyewaan sebanyak RM32.5 juta.

“Ketiga, kelemahan dihadapi dalam pelaksanaan Projek 1BestariNet Fasa 2 akan berulang; (sebab keempat) tidak dapat meneroka teknologi terkini dan bersesuaian; dan (sebab kelima) dapatan hasil Kajian Impak dan Hala Tuju Pendidikan Digital Negara mendapati kualiti capaian internet yang dibekalkan tidak memuaskan,” katanya dalam sidang media di sini.

Semalam, YTLC menerusi kenyataan berkata, syarikat itu terkejut apabila tawaran mereka untuk memberi internet secara percuma kepada 10,000 sekolah ditolak KPM.

Dalam kenyataan itu, YTLC turut mendakwa KPM memungkiri janji untuk melaksanakan tender terbuka, sebaliknya bersetuju untuk membayar kepada tiga penyedia perkhidmatan internet walaupun ditawarkan perkhidmatan secara percuma.

Mereka juga menegaskan tindakan yang diambil berkaitan 1BestariNet adalah demi kepentingan guru, murid dan sekolah.

Dr Mohd Gazali berkata, keputusan KPM berkaitan 1BestariNet dibuat bagi membolehkan kerajaan menyediakan sistem pengajaran dan pembelajaran berkualiti dan terbaik, serta mengoptimumkan sumber kewangan negara.

Beliau berkata, KPM tidak pernah meminggirkan mana-mana syarikat telekomunikasi yang layak, termasuk YTL dalam proses tender.

Malah, katanya, YTLC masih boleh mengambil bahagian dalam proses tender untuk perkhidmatan talian internet ke sekolah bagi tempoh mulai 1 Januari 2020 dan seterusnya apabila proses tender secara terbuka dikeluarkan kelak.

“Dakwaan YTLC bahawa KPM melanggar obligasi kontrak dan tidak bertindak dengan niat baik adalah tidak berasas sama sekali dan ia tuduhan tidak adil ke atas kementerian dan kerajaan.

“Perlu ditegaskan KPM tidak melanggar kontrak dengan YTLC. Kontrak 1BestariNet sudah tamat pada 30 Jun 2019 dan bukan ditamatkan,” katanya.

Beliau berkata, bagi menyediakan perkhidmatan sepanjang enam bulan mulai 1 Julai hingga 31 Disember 2019, KPM memanggil syarikat telekomunikasi utama, termasuk YTLC untuk diberi penerangan mengenai perkhidmatan yang diperlukan, iaitu tempoh sementara sebelum tender baharu dibuka.

“Ada syarikat memberi maklum balas dan ada yang tidak. Susulan itu, KPM melantik tiga syarikat iaitu TM One, Maxis dan Celcom Axiata yang sudah mengemukakan tawaran berdasarkan liputan terbaik oleh syarikat mereka,” katanya.

Dr Mohd Gazali juga menyifatkan dakwaan YTLC tidak berasas apabila menyatakan pihaknya ada menawarkan penyelesaian lengkap perkhidmatan internet percuma dan Frog VLE bagi tempoh sementara sehingga tender baharu dibuat, namun ditolak.

“Pihak kementerian juga sudah memberi maklum balas kepada permintaan YTLC yang dipanjangkan kepada Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik dengan syarat yang diputuskan kementerian,” katanya
Thanks
t.me/Wawasan2020

Selingan ⬇️

Jawatan Menteri Pendidikan masih kosong ke ❓

B e r s a m b u n g …….

Lain-lain PenCERAHan yg relevan

Mekah kah sedekah ❓ https://4uni2c.com/2019/12/20/agama-mekah-kah-sedakah-%e2%9d%93/

Jangan suburkan nepotism https://4uni2c.com/2015/04/28/politik-15428-jangan-suburkan-nepotisma/

PenCERAHan yg popular

Jawatan PM hak siapa ❓ https://4uni2c.com/2019/09/30/jawatan-pm-hak-siapa/

~ by OPajar on 2020-01-03.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: