Tian Chua’s SAGA #M101 Pertuduhan ….

Tian Chua’s SAGA #m101 Pertuduhan Isu Lahad Datu

*** Untuk men CARI  lain-lain TAJUK sila KLIK nama bulan di bawah ARCHIVES di  kanan SKRIN, kemudian SKROL.

** Untuk ke menu UTAMA sila KLIK:   http://ww.4wuni2c.com

Petikan (penuh) dari Harian Metro Jumaat 15Mac 2013 m.s. 34 Setempat Oleh Izlaily Nurul Ain Hussein izlaily@mediaprima.com.my

Kuala Lumpur:

Pertuduhan Isu Lahad Datu

Kafeteria Kompleks Mahkamah Jalan Duta di sini, semalam kecoh apabila lebih 20 penyokong Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Chua Tian Chang, cuba menghalang dua anggota polis daripada menahan Ahli Parlimen Batu itu untuk dibawa ke lokap.

Bagaimanapun, keadaan kembali tenang selepas seorang pegawai  penyiasat memberitahu penahanan Chua atau dikenali sebagai Tian Chua, itu hanyalah sekadar prosedur biasa tangkapan seseorang tertuduh sebelum dihadapkan ke mahkamah.

Akibat insiden itu, polis membatalkan penahanan itu dan meminta Tian Chua menyerahkan kad pengenalannya sebelum dia didakwa di mahkamah.

Tian Chua, 50, kemudian dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, dihadapan Hakim Mohamad Sekeri Mamat, atas tuduhan mengeluarkan empat kenyataan hasutan berhubung isu pencerohohan Lahad Datu, Sabah awal bulan ini.

Selepas tuduhan dibacakan, lelaki itu mengaku tidak bersalah dan berkata “ini adalah dakwaan bermotif politik, saya akan jawab fitnah ini untuk bersihkan nama saya”

Mengikut kertas pertuduhan, Tian Chua didakwa menyebut perkataan menghasut dengan membuat kenyataan bahawa ‘serangan tembak menembak di Lahad Datu dipercayai konspirasi terancang kerajaan UMNO untuk mengalih perhatian dan menakut-nakutkan rakyat’.

Kenyataan lain yang didakwa disebut oleh Tian Chua ialah ‘insiden berkenaan menimbulkan banyak persoalan dan keraguan di sebalik wayang mainan kerajaan UMNO’

Sementara itu, kenyataan ketiga dan keempat yang didakwa dibuat Tian Chua ialah ‘menyifatkan pencerohohan di Lahad Datu itu hanya sandiwara kerajaan untuk menakut-nakutkan rakyat seolah-olah wujud suasana tidak aman di Sabah’ serta ‘ada konspirasi oleh kerajaan UMNO untuk mengalih pandangan rakyat Sabah terutama dari isu pemberian kad pengenalan kepada warga asing’.

Ia dilakukan di No 62-2-A. Fraser Business Park, Jalan Off Metro Pudu, Jalan Yew di sini, jam 11 pagi, 1 Mac lalu.

Bagi perbuatan itu, Tian Chua didakwa mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 (Akta 15) dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4(1) akta sama yang membawa hukuman denda sehingga RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Yusaini Amer Abdul Karim menawarkan jaminan RM5,000 dengan seroang penjamin terhadap tertuduh.

** Untuk ke menu UTAMA sila KLIK:   http://ww.4wuni2c.com

Tajuk-tajuk lain yang RELEVAN:

https://4uni2c.com/2013/03/09/4uni2c-13310-yb-tian-chua-lebih-bahaya/ https://4uni2c.com/2013/02/25/4uni2c-13225-si-bangan-saja-layak-ditipu-bn/

 

@OPajar #13316

~ by OPajar on 2013-03-16.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: