4uni2c # 13y24 PENCURI sen-sen BerLESEN

2013 Nov 24.

PENCURI sen-sen Berlesen

Akhir-akhir ini Acik kecurian lagi baki kredit dari akaun prabayar nombor CELCOM.yang Acik gunakan. Petang tadi (18hb Nov 2013) kredit Acik kehilangan lagi RM2. Sebelum itu pun dah kecurian belasan ringgit. Itu yang Acik sedar, yang tak sedar ? Entah berapa banyak yang dah terlepas kepada PENCURI-PENCURI atas talian yang berlesen berkenaan.

Bila Acik telefon nombor 1111 (Celcom Care) operator yang melayan Acik lebih berminat nak tahu butir-butir pemanggil (diri Acik) bukan lebih berminat untuk menolong. Oleh sebab Acik malas nak memberi butir-butir yang diminta, maka operator berkenaan pun enggan membantu. Sebenarnya strategi yang digunakan itu lebih untuk mengelat, bukan untuk membantu pelanggan yang teraniaya.

Biarlah Acik akui bahawa nombor berkenaan memang telah didaftarkan atas nama anak Acik. Sebabnya ialah, nombor itu diberi oleh seorang rakan sekolah anak Acik itu beberapa tahun dahulu. Rakan sekolah anak Acik itu ialah anak kepada seorang pekerja Celcom. Tujuan memberi nombor berkenaan kepada anak Acik itu ialah untuk menolong bapanya mempromosikan perekhidmatan talian Celcom kepada pelajar-pelajar sekolah. Bukan anak Acik sahaja yang ditawarkannya, malah kepada ramai lagi kawan-kawan sekolahnya yang lain.

Acik bukan berminat sangat ketika itu untuk membekalkan telefon bimbit kepada anak Acik yang baru masuk sekolah menengah itu. Maklumlah, ia akan menambahkan lagi perbelanjaan harian anak Acik itu. Tetapi oleh kerana ingin membantu bapa rakan anak Acik yang kerja dengan Celcom, maka Acik pun setujulah membenarkan anak Acik itu menggunakan talian Celcom berkenaan. Malangnya apabila anak Acik itu mendapat nombor lain, beliau memberi nombor itu kepada Acik. Walaupun Acik sendiri pun jarang-jarang menggunanya, namun sayanglah pula untuk melupuskannya kerana telah menjadi satu nostalgia terhadap era persekolahan anak Acik itu.

Istimewanya talian tersebut ialah tempoh luputnya jatuh pada tarikh anak Acik itu merayakan harijadinya yang ke-25 iaitu dalam tahun 2020. Maksudnya, andai kata baki kredit dalam nombor prabayar tersebut RM10 sekarang, maka ia akan kekal RM10 sehinggalah umur anak Acik itu genap 25 tahun jika tidak digunanya langsung. Sedangkan bagi pekej prabayar biasa, tarikh luputnya amat sengkat. Anak Acik pernah kerugian lebih RM30 kerana tidak tambah baki selepas 50 hari.

Tambahan pula kadar panggilannya ialah 15 sen/minit saja jika sesama talian Celcom atau 18 sen/minit jika dengan talian-talian yang bukan Celcom. Kadar ini adalah lebih murah dari pakej-pakej lain..Begitulah yang Acik difahamkan. Maka itu sebabnya Acik sanggup membenarkan anak Acik itu menerima nombor telefon bimbit yang ditawarkan rakannya itu, walaupun dengan agak keberatan pada ketika itu.

Sejak anak Acik menerima nombor tersebut, Acik dan keluarga telah beberapa kali pindah alamat. Jadi tak ingatlah alamat yang mana yang anak Acik itu gunakan bagi membuat pendaftaran nombor berkenaan. Malah ada juga kemungkinan bahawa nombor itu didaftarkan oleh bapa rakannya itu dengan menggunakan alamatnya sendiri. Ini yang menimbulkan masalah bagi anak Acik bila membuat apa-apa laporan kepada pihak Celcom berkaitan nombor tersebut. Setiap kali ada masalah dengan nombor tersebut, pihak operator yang melayan panggilan anak Acik enggan membantu dengan alasan bahawa alamat yang diberi tidak tepat. Padahal nama dan nombor kad penganalan yang diberi oleh anak Acik itu adalah tepat. Jadi nampak sangat bahawa tujuannya semata-mata untuk mengelat, bukan untuk membantu anak Acik (untuk mengatasi masalah kecurian yang dihadapi itu) dengan jujur dan bertanggungjawab..

Bila seseorang pelanggan Celcom menambah baki ke dalam akaun prabayarnya, sudah tentulah pihak yang mendapat bayaran tersebut ialah Celcom. Oleh itu pihak Celcom wajib bertanggungjawab memastikan tidak ada pihak ketiga menCURI baki dari akaun tersebut. Malangnya Celcom nampaknya telah tidak amanah dalam hal ini. Kerana tidak amanah inilah maka pihak ketiga dibiarnya menCURI baki kredit prabayar pelanggan tersebut. Bila Acik meminta agar pihak Celcom melindungi akaun prabayar Acik dari diCURI lagi selepas ini, malangnya operator berkenaan telah menyuruh Acik berurusan sendiri dengan PENCURI berkenaan.

Kata operator itu lagi, Celcom tidak berhak untuk masuk campur dalam urusan Acik dengan pihak ketiga berkenaan. Jawapan tersebut amat tidak rasional dan tidak bertanggungjawab. Sebagai pelanggan yang berdaftar dengan Celcom (bukan dengan PENCURI yang tak dikenali itu), sepatutnya Acik berhak diberi perlindungan oleh Celcom agar tidak ada mana-mana pihak ketiga yang berjaya menCURI baki kredit prabayar Acik yang disimpan oleh Celcom. Tindakan Acik mengadu tentang kecurian tersebut sudah cukup sebagai bukti bahawa ianya adalah satu transaksi yang tidak sah atau penipuan. Lagipun yang mempunyai maklumat tentang PENCURI berlesen tersebut hanyalah Celcom. Anak Acik tidak tahu siapa sebenarnya pemilik nombor 29999 dan 39622 yang kami syaki sebagai PENCURI baki kredit prabayar anak Acik itu.

Acik penuh yakin bahawa selain anak Acik sendiri, beribu lagi pelanggan Celcom yang menjadi mangsa kecurian oleh pihak ketiga yang sama. Cuma masing-masing tidak sedar atau tidak membuat apa-apa bantahan. Sebenarnya pelanggan-pelanggan telefon mudah alih juga terdedah kepada kecurian oleh pihak Celcom dan Maxis sendiri.

Bila Acik cerita pengalaman tersebut kepada seorang doctor, beliau pun pernah mengalami penipuan yang sama. Malah jumlah adalah ratusan ringgit. Jawapan yang diberi oleh pihak Celcom kepadanya adalah juga sama iaitu menyuruh beliau berurusan sendiri dengan pihak ketiga yang menjadi PENCURInya itu.

Kira-kira sebulan yang lalu Acik beli sebuah smart phone yang menggunakan dua kad SIM. Jumlah kredit yang masih berbaki di dalam kedua-dua akaun prabayar adalah melebihi RM30. Sedar-sedar Acik, baki kredit tersebut tinggal kosong walaupun tidak menggunakannya dengan sepenuhnya. Bila bertanya kepada pihak Celcom baru tahu bahawa Acik salah set smartphone tersebut iaitu mengaktifkan komunikasi data. Akibatnya, setiap minit Acik discharge dengan kadar lebih tinggi berbanding dengan kadar keatas pelanggan internet. Sedangkan Acik tidak menerima apa-apa munafaat pun dari charge yang dikenakan itu.

Ini adalah satu lagi bentuk atau kaedah PENCURIAN (atau perompakan) oleh syarikat Celcom dan Maxis terhadap pelanggan mereka. Sepatutnya jika pengguna telefon bibit tidak menlanggan perkhidmatan internet janganlah membiarkan langsung taliannya memasuki laluan internet samada dengan sengaja, lebih-lebih dengan tidak sengaja.

Suatu ketika dahulu Syarikat Telekom Malaysia menggunakan strategi yang serupa bagi memerangkap pelanggan telefon tetap (fix line) dengan menyediakan kemudahan mendail nombor 600. Nombor tersebut disediakan untuk mereka yang suka berhibur dan berjudi. Kadar panggilannya adalah tersangat mahal. Kemudahan tersebut dipasangkan secara otomatik (by default) setiap kali pelanggan baru melanggan telefon tetap. Ramai pelanggan baru yang tidak tahu implikasinya telah mendail nombor 600 tersebut. Akibatnya, mereka dikenakan charge ratusan malah ribuan ringgit kerana panggilan ke nombor tersebut. Ada kanak-kanak yang dibelasah oleh bapanya kerana mendailkan nombor tersebut tanpa kebenaran bapanya itu.

Sepatutnya kemudahan mendail nombor 600 tersebut jangan dipasangkan dahulu. Jika dipohon barulah dipasang. Bukan dipasang dahulu sebagai “perangkap”. Kemudian baru dihentikan iaitu setelah pelanggan tertipu dan memohon kemudahan tersebut dihentikan. Kerajaan yang bermaruah tidak akan membenarkan sebarang bentuk perniagaan yang tidak beretika seumpama itu dijalankan. Lebih-lebih lagi oleh sebuah GLC seperti Telekom Malaysia Berhad.

Satu lagi pengalaman yang agak menarik telah Acik lalui baru-baru ini.( 21 Nov, 2013). Ini cara Maxis tipu pengguna. Pagi hari tersebut Acik keluar rumah pergi membeli sarapan. Tiba-tiba teringat kepada api dapur yang terlupa Acik padamkan. Dengan serta merta Acik dail isteri dengan line Maxis Acik ke talian Maxis Isteri Acik. Malangnya isteri Acik tak jawap tetapi komputer yang menjawab. Atas sebab faktor keselamatan maka Acik pun bergegas pulang. Mujur isteri dah padamkan api tersebut.

Yang anihnya, setelah berada di rumah beberapa minit kemudian tibalah dua SMS dari pihak Maxis. Yang satu memberitahu Acik bahawa ada miscall dari telefon isteri Acik. SMS yang lagi satu pula memberitahu bahawa baki kredit prabayar Acik telah dipotong kerana telah membuat panggilan kepada nombor isteri Acik selama 299 saat. Bila Acik semak dengan isteri Acik, rupa-rupanya beliau tidak ada menerima apa-apa panggilan pun dari Acik tadi dan juga tidak pula membuat apa-apa panggilan terhadap Acik. Apa lagi istilah yang sesuai digunakan bagi kes tersebut kalau bukan kes TIPU ?

Dengan perkataan mudah, Maxis telah menipu Acik. Pertama dengan mendakawa Acik telah bercakap dengan isteri Acik selama 299 saat oleh itu dikenakan caj. Kedua dengan menipu kononnya isteri telah mendail Acik tapi tak respon. Sedangkan Acik tak menerima apa-apa panggilan pun dari isteri Acik. Tambahan pula, beliau sediri pun menafikan ada membuat panggilan terhadap Acik.

Strategi menipu yang digunakan oleh syarikat telekomunikasi (Telco) bukan saja merugikan pelanggan, malah merbahayakan. Apa kata, jika dalam kes tersebut di atas, Acik berada puluhan kilo dari rumah. Sedangkan isteri Acik pula keluar meninggalkan rumah tanpa menyedari bahawa api dapur masih menyala. Semata-mata kerana tamak, nak mengutip keuntungan beberapa sen melalui penipuan sedemikian ia boleh menyebabkan pelanggan kerugian sebuah rumah. Apakah faktor keselamatan seumpama di atas pun kerajaan kita masih tidak peka sebaliknya pekak ?

Bagi Acik, ketidakprihatinan terhadap kes-kes seumpama itu boleh menyumbang kepada bertambah kerap lagi berlakunya insiden-insiden pencurian dan penipuan atas talian. Oleh itu, dengan ini Acik menyeru semua pengguna telefon bimbit agar melakukan sesuatu yang boleh menyumbang kepada penghapusan pencurian dan penipuan atas talian. Acik juga berharap pihak kerajaan akan prihatin tentang amalan buruk tersebut dan akan membaiki dasar-dasar perniagaan agar tidak membenarkan pencurian dan penipuan seumpama ini dilakukan oleh mana-mana pihak.khususnya terhadap pelanggan-pelanggan syarikat telekomunikasi, terutama Celcom dan Maxis.

PenCERAhan yg relevan:

PeRAGUT sen-sen BerLESEN https://4uni2c.com/2012/12/11/4uni2c-12z11-peragut-sen-sen-berlesen/

Kredit Prabayar diRAGUT ! https://4uni2c.com/2013/01/19/297/

PenCERAHan terbaru ⬇️ www.4uni2c.com

⬇️ www.4uni2c.com

@OP ajar # 13y24

~ by OPajar on 2013-11-24.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: