Ali’s SAGA # 06 Individu “Yang Berfikir”

*** Untuk menCARI  lain-lain PenCERAHan  sila KLIK pada bulan di bawah ARCHIVES di kanan SKRIN, kemudian SKROL.

**(Pengguna smartphone (SP) sila SEARCH di sudut atas-kanan skrin SP anda)

Individu “yang berfikir”

Ali adalah anak Acik (Ayah/Abang+cik) yang ke-6. Ahmad merupakan anak yang ke-5 dan beliau adalah saudara kembar kepada Ali .Kedua-dua mereka ini dilahirkan ke dunia sementara ini tidak berapa lama selepas Acik sekeluarga pulang ke Malaysia dari Makkah.

Berbanding dengan saudara-saudara kandung yang lebih tua dari mereka, Ali dan Ahmad agak perlahan dalam pelajaran. Jika keempat-empat saudara tua mereka berjaya mencapai gred A bagi semua mata pelajaran dalam UPSR, Ali dan Ahmad hanya mampu meraih 4A 1B saja.

Begitu juga bagi PMR. Walaupun kesemua saudara tua mereka berjaya menempah gred A bagi semua mata pelajaran, namun Ali dan Ahmad tidaklah cemerlang macam mereka. Agaknya itu sebabnya kedua-dua mereka tidak sanggup untuk terus belajar di Sekolah Menengah Agama Madhad Muhammadi Kota Bharu, Kelantan hingga ke tingkatan lima.

Selepas PMR, Ali dan Ahmad bertukar ke sekolah lain. Ahmad masuk ke Sek Menengah Teknik, Pengkalan Chepa, Kelantan. Manakala Ali pula memilih Sekolah Menengah St. Mark’s, Butterworth. Sekolah pilihan Ali itu adalah sekolah di mana Acik menuntut dahulu, iaitu dari tingkatan peralihan hingga ke tingkatan tiga. Di sekolah inilah Acik dan Ali mula belajar bergaul dengan pelajar-pelajar bukan Melayu.

Sementara menunggu keputusan SPM, Ali bekerja dengan sebuah restoren di Lapangan Terbang Kota Bharu. Ali tidak beroleh pendapatan yang lumayan. Namun itu tidak berapa penting baginya. Yang lebih penting bagi Ali ialah pengalaman berkerja dan peluang berkenalan dengan berbagai jenis manusia.

Sepanjang tempoh bekerja di restoren itulah Ali berpeluang berkenalan dengan rakyat terutama dari kelas atasan dan pertengahan. Mereka inilah yang kerap berulang alik ke Kuala Lumpur melalui lapangan terbang tersebut. Ali berpeluang memerhati siapakah yang dikata individu-individu penting dalam masyarakat. Siapa datuk dan siapa cucu-cucunya.

Bila mendapat keputusan SPM, Ali ditawarkan tempat belajar di Politeknik Sabah. Ali pun ke Sabah. Tetapi belum sempat mendaftarkan diri di Poli tersebut, Ali diberitahu bahawa Kolej Profesional MARA Sri Iskandar, Perak pun menawarkan tempat kepadanya.. Ali segera kembali dari Sabah lalu mendaftarkan dirinya di kolej tersebut.

Pengalaman belajar di kolej tersebut bukanlah sesuatu yang manis buat Ali. Ali macam tidak boleh terima hakikat bahawa beliau boleh gagal subjek Agama Islam. Sedangkan beliau adalah keluaran sekolah menengah agama yang sangat tersohor di Kelantan.

Kononnya, akibat dari kegagalan itulah maka Ali mulai hilang minat untuk belajar. Mungkin Ali merasa ada sesuatu yang tak kena dengan pengurusan kolej tersebut dan beliau adalah mangsanya. Akhirnya Ali mengalah. Dalam diam-diam Ali meninggalkan kolej tersebut.

Acik tidak tahu bahawa Ali telah berkerja di sebuah hotel mewah di Kuala Lumpur hinggalah selepas beberapa bulan kemudian. Pengalaman bekerja di hotel tersebut amat bermakna untuk Ali. Ia mendedahkan Ali kepada realiti kehidupan golongan elite negara yang mungkin tidak pernah terlintas di dalam imiginasi kebanyakan kita.

Rezeki yang diperolehi Ali ketika bekerja di hotel berkenaan agak lumayan walaupun tanpa kelulusan tinggi. Namun apa yang penting bukanlah pendapatan lumayan itu. Yang penting ialah tentang pendedahan Ali terhadap aktiviti-aktiviti sosial golongan atasan itu, yang sering diadakan di hotel mewah tersebut.

Apa yang Ali saksikan itu tentulah perkara-perkara yang agak sensitif bagi kebanyakan orang yang berpendidikan sekolah agama seperti beliau. Misalnya, memerhatikan perlakuan yang tidak senonoh oleh individu-individu yang sepatutnya memelihara kesucian agama. Semua itu mungkin telah membuat Ali rasa betapa bodohnya memperhambakan diri kepada golongan maknusia seperti mereka itu.

Selingan 1 :

Dahlah kaya, dikecualikan dari GST pula

http://www.themalaymailonline.com/money/article/sultans-spared-gst-while-najib-goes-after-student-loan-defaulters

 

Ali pernah bertanya, “apakah sumbangan golongan itu ke arah pembangunan negara amnya, dan terhadap kemajuan bangsa Melayu sendiri khususnya ?”

Bagi Acik, Ali tidak berhak mengemukakan soalan sedemikian. Manakala Acik pula tidak layak untuk memberinya sebarang jawapan. Yang berhak bertanya serta layak memberi jawapannya ialah PM, AP, Jemaah Menteri, MB, Mufti, eksko-eksko negeri, ADUN dan pemimpin-pemimpin penting lain dalam politik. Sebabnya ialah kerana segala kuasa adalah di dalam gengaman mereka. Jadi merekalah yang bertnggungjawab membetulkan segala yang salah, menambah segala yang kurang.

Rakyt biasa seperti Ali dan Acik hanyalah layak berdiam diri semata-mata. Jenerasi Acik sudah lama memahami persoalan tersebut. Hanya Ali dan jenerasinya saja yang mungkin kurang mengerti tentang hak dan tanggungjawap masing-masing. Inilah yang membuat beliau tidak berpuashati dengan realiti yang terjadi di hadapannya..

Apabila saudara kembarnya (Ahmad) disabitkan dengan keslahan menghina pihak istana lalu dihukum denda RM20 ribu, Ali makin ketara membantah terhadap pihak berkenaan. Sebagai ibu bapanya, Acik dan ibu Ali memang tidak suka Ali mempertikai isu tersebut. Namun kami tidak mampu menyekat apa yang Ali nak tulis di atas laman sosialnya (facebook) dalam internet. Malah, apa yang beliau tulis pun banyak yang kami tidak maklumi.

Bila Ali dituduh dan didakwa, maka Acik dan ibu Ali hanya mampu membuat tanggapan buta (blind presumption) saja bahawa beliau memang wajar didakwa. Tentang detail kesalahannya dan seberat mana kesalahan yang menyebabkan Ali berhak didakwa, wallahualam kami pun tak tahu.

Samalah seperti masa Ahmad diheret ke Johor Bahru oleh Polis Johor dahulu. Apa kesalahan yang Ahmad dituduh lakukan pun kami tak tahu. Selepas mengikuti proses perbicaraan ke atasnya di mahkamah, maka barulah kami mulai faham tentang kesalahan yang Ahmad dituduh telah melakukannya itu.

Apa pun, sebagai seorang ayah dan ibu kandung kepada Ali, kami sekarang wajar berdoa yang terbaik untuk Ali. Mudah-mudahan nasib Ali tidaklah seburuk nasib Ahmad dahulu. Ahmad dikira bernasib baik sebab ketika dia didenda RM20 ribu, keluarga Acik masih mampu melunaskan denda tersebut. Jika tidak, maka 6 bulanlah Ahmad terpaksa merengkuk di dalam penjara. Tetapi untuk Ali nasibnya belum tentu lagi bagaimana,

Apa yang berlaku terhadap Ali sekarang sebenarnya agak memeranjatkan juga Acik. Selama ini Ali mempamirkan kepada Acik sifat yang lemah berbanding dengan saudara-saudaranya yang lain. Hingga Acik pun pernah bimbang, takut-takut Ali mengalami perasaan hina diri (inferiority complex). Ini kerana beliau agak ketinggalan dalam pelajaran, tidak seperti saudara-saudara kandungnya yang lain.

Kini barulah terbukti bahawa Ali tidaklah selemah yang disangkakan. Rupa-rupanya Ali juga adalah seorang individu “yang berfikir”. Apa yang difikirkan Ali bukan untuk kepentingan dirinya semata-mata. Sebaliknya beliau berfikir bagaimana hendak mecetuskan angin perubahan yang mampu memberi kelegaan kepada semua rakyat Malaysia. Untuk itu maka beliau sangat peka dengan apa yang sedang belaku di keliling pinggangnya.

Penglibatan Ali dalam pelbagai aktiviti sosial secara sukarela mungkin telah membuat Ali bertambah peka dan lebih berfikir. Penderitaan rakyat marhain yang Ali dan gengnya sering tolongi mungkin juga penyebab beliau merasa kecewa dengan situasi semasa. Ali befikir bukan sekadar menggunakan otak sahaja, malah beliau turut menggunakan hati dan perasaannya sekali.

Selingan 2 :

Kemewahan Istana Malaysia.

Natijahnya, apa yang Ali fahami dan rasai, mungkin tidak ramai rakyat Malaysia yang mampu menghayatinya. Jadi, tidak hairanlah jika tidak ramai rakyat Malaysia (termasuk Acik sendiri) yang pandai menilai dan menghargai apa sebenarnya yang Ali dan kawan-kawannya sedang perjuangkan.

Yang pandai menilai dan menghargai tindakan Ali dan gengnya itu hanyalah rakyat “yang berfikir” seperti mereka. Persepsi kebanyakan rakyat “yang berfikir” ini saja yang mungkin masih positif terhadap tindakan Ali . Cuma masing-masing mungkin belum berani menzahirkan sokongannya secara terbuka, sekurang-kurangnya buat masa ini.

Demi menempah kemajuan dan kejayaan, negara memerlukan rakyat “yang berfikir”. Walaupun golongan “yang berfikir” ini agak susah untuk ditangani, namun di kalangan merekalah yang akan lahir bakal-bakal pemimpin masa hadapan negara. Sejarah telah membuktikan bahawa ramai individu yang pada peringkat awalnya dianggap sebagai penentang, tetapi akhirnya menjadi penyokong, malah pendokong kuat kepada pihak atau institusi yang ditentanginya dahulu.

Antaranya sebagai contoh ialah Saidina Omar al Khattab r.a., Khalid Inu Walid, Nelson Mandela, DSAI dan ramai lagi. Mudahan-mudahan Ali, Adam Adli, Safwan Anang, Khalid Ismath, Ahmad Abd Jalil, Fahmi Zainol dan rakan-rakan rapat mereka yang lain akan mencontohi tokoh-tokoh tersebut.

Wallahualam.

Selingan 3 :

The Thinking Muslim

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/malaysia-needs-thinking-muslims-says-activist-ahmad-farouk-musa

d a u l a t    r a k y a t   !

Lain-lain PenCERAHan yang relevan :

Ali’s SAGA # Index : http://4uni2c.wordpress.com/2014/12/04/alis-saga-index/

Ali’s SAGA # 05 Berhijrah ke Sweden https://4uni2c.com/2014/10/25/alis-saga-05-berhijrah-ke-sweden/

Ali’s SAGA # 01 Ali adalah manifestasi jenarasinya  https://4uni2c.com/2014/09/11/alis-saga-01-ali-adalah-manifestasi-jenerasinya/

Adam Adli’s SAGA #101 Apakkah Yang Adam Adli Mahu ? https://4uni2c.com/2013/05/24/adam-adlis-saga-101-apakah-yang-adam-adli-mahu/

Mejar (P) Zaidi # 01 Icon PRU 13   https://4uni2c.com/2014/10/18/major-p-zaidi-01-icon-pru-13/

 

*** Untuk ke menu UTAMA sila KLIK:   www.4uni2c.com

@ OPajar (# 14X31)

~ by OPajar on 2014-10-30.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: