Ali’s SAGA # 07 Kenapa TAK Sertai PAS ?

*** Untuk men CARI  lain-lain PenCERAHan  sila KLIK pada bulan di bawah ARCHIVES di kanan SKRIN, kemudian SKROL.

(Pengguna martphone ( SP ) sila SEARCH di sudut atas-kanan skrin SP anda)

Kenapa tak sertai PAS ?

Acik ni merupakan generasi kedua penyokong tegar PAS selepas arwah ayahanda Acik. Jadi Ali dan anak-anak Acik (Ayah/Abang+cik) yang lain adalah generasi ketiga jika mereka turut sama menjadi penyokong PAS. Malangnya setakat ini, belum seorang pun daripada 10 orang anak Acik yang berminat untuk menyertai PAS. Padahal Acik dah ajak dan nasihati mereka supaya berbuat demikian.

Walaupun Acik adalah ayah kepada Ali dan anak-anak yang lain, namun Acik tiada kuasa untuk memastikan anak-anak Acik semua menjadi penyokong PAS. Jika semua ahli PAS nak melabelkan Acik sebagai ahli PAS yang “gagal” pun memang tepatlah. Ini kerana, yang dikatakan ahli PAS yang berjaya ialah yang mampu menarik orang lain supaya turut menyertai PAS. Namun, bagi Acik bukan kata nak tarik orang lain masuk PAS, nak tarik anak-anak sendiri pun tak mampu.

Sebenarnya, setiap kegagalan atau kejayaan bagi mencapai sesuatu objektif itu tentulah ada sebab dan musababnya. Begitulah juga dengan kegagalan Acik untuk menarik anak-anak Acik supaya menyertai PAS. Dalam PenCERAHan ini, Acik ingin fokus kepada Ali saja sebagai individu yang Acik gagal menarik masuk menyertai PAS. Anak-anak lain mungkin ada faktor-faktor lain yang menyebabkan mereka belum berminat menyertai PAS.

Kata peribahasa Melayu, “tak kenal maka tak cinta”. Namun kadang-kala tak pula begitu jadinya. Sebaliknya apa yang belaku ialah, “tak kenal tak cinta. Tapi bila dah kenal jadi meluat pula”. Acik kira itulah agaknya yang berlaku kepada Ali dan rakan-rakan seperjuangannya terhadap PAS.

Mungkin sebab Acik seorang ahli dan penyokong tegar PAS maka PAS itu bukan lagi asing buat anak-anak Acik termasuklah Ali. Ini memberi peluang kepada Ali untuk menilai apakah PAS sesuai maupun tidak dengan selera perjuangan beliau. Apakah PAS berpotensi untuk mencapai matlamat perjuangan yang dihasratkan oleh Ali jika beliau turut sama berjuang dalam PAS, ataupun jauh panggang dari api.

Acik tidak boleh bentuk persepsi sesiapa juga supaya sama dengan persepsi Acik terhadap PAS. Begitu jugalah dengan persepsi Ali dan rakan-rakannya. Mereka merupakan anak-anak muda era “smartphone” yang mampu membentuk persepsi sendiri terhadap apa-apa juga objek dan isu. Pendek kata bagi sesuatu objek dan isu mereka adalah cerminnya.

Tidak guna nak mengiklankan kepada anak-anak muda sekarang tentang kehebatan PAS sebagai sebuah parti Islam sekiranya mengikut persepsi mereka PAS tidak sebegitu rupa. Mungkin lebih baik cuba mengkaji apakah bentuk persepsi mereka terhadap PAS. Tujuannya bukanlah supaya persepsi mereka dapat dibetulkan. Sebaliknya supaya setiap kelemahan PAS dapat diatasi hingga imejnya menjadi lebih menarik.

Sebagai sebuah parti politik berteraskan Islam, PAS tentulah diterajui oleh mereka yang tinggi ilmu keislamannya dan kuat pegangan agamanya. Inilah wajah PAS yang diharapkan, yang boleh dilihat oleh Ali dan rakan-rakannya. Contohnya ialah, YB-YB PAS adalah terdiri dari individu-individu yang memiliki ciri-ciri tertentu yang menunjukkan mereka berjiwa rakyat. Mereka adalah individu-individu yang bersifat rendah diri, bijaksana dan sabar menghadapi kerenah rakyat.

Malangnya bagi Ali dan rakan-rakannya, YB-YB PAS yang mereka pernah kenali tidak pula demikian sifatnya. Masing-masing dengan kereta mewahnya dan berpakaian hebat, yang lebih menunjukkan sikap sombong kepada rakyat biasa. YB-YB yang dimaksudkan itu mungkin merujuk kepada yang muda-muda yang baru merasa nikmat kuasa dan kereta.

Apa pun, persepsi yang dibentuk oleh Ali dan rakan-rakan perjuangannya terhadap individu-individu berkenaan bukan menarik mereka untuk lebih mendekati PAS. Malah sebaliknya telah membuat mereka lebih meluat kepada PAS. Acik tak kata bahawa PAS rugi jika pemuda-pemuda seperti Ali tidak turut sama menyertai perjuangan PAS. Yang nak Acik tekankan hanyalah faktor-faktor yang menyebabkan anak-anak muda macam Ali menjauhi diri dari PAS bukan impaknya terhadap PAS.

Acik rasa ada dua peristiwa penting dalam sejarah hidup Ali yang mempengaruhi mindanya dalam membentuk persepsi negatif terhadap PAS. Pertama peristiwa yang telah berlaku terhadap saudara kembar beliau (Ahmad) beberapa tahun dahulu. Dalam peristiwa tersebut, Ahmad telah dilanggari dari belakang oleh sebuah kereta milik seorang YB PAS. Ahmad ketika itu sedang menunggang motor di hadapan sebuah sekolah.

Motor yang ditunggangi Ahmad rosak teruk. Mujur Ahmad selamat dengan hanya cedera ringan saja. Namun, bukan ganti rugi yang Ahmad perolehi dari YB PAS berkenaan, Sebaliknya Ahmad pula yang dipaksa membayar RM500 kepada YB tersebut. Tak lama selepas peristiwa tersebut YB tersebut bertanding lagi dalam PRU sebagai calon PAS. Peristiwa itu memberi persepsi bahawa PAS lebih utamakan kepentingan pemimpinnya dari keadilan terhadap rakyat biasa.

Peristiwa yang lebih berkesan terhadap Ali yang membuat beliau lebih meluat kepada PAS ialah yang berlaku pada awal bulan Mei 2014 lepas. Ali telah dipukul oleb beberapa orang pemuda yang beliau yakini anggota Unit Amal PAS. Tetapi bila beliau menceritakan kejadian beliau dipukul itu di dalam facebooknya, beliau dituduh cuba mencemarkan nama baik Unit Amal PAS dengan menyebarkan fitnah.

Seterusnya Ali dicabar supaya membuat laporan Polis tentang kejadian tersebut sekiranya beliau benar-benar dipukul oleh anggota Unit Amal PAS. Setelah laporan Polis dibuat barulah timbul inisiatif dari pihak PAS untuk menyelesaikan perkara yang telah berlaku itu secara damai. Kononnya ada orang kuat PAS ingin berjumpa dengan keluarga Ali untuk berunding. Malangnya hingga sekarang ini, sebatang hidung orang kuat PAS pun Acik belum nampak.

Acik tidak kata bahawa Ali budak yang sangat baik macam majoriti anggota Unit Amal PAS. Cuma yang Acik wajar tegaskan ialah bahawa bukan semua anggota Unit Amal itu baik. Kata orang Melayu, “dalam setandan kelapa pun, tak semua buahnya berisi”. Apa lagi dalam sesuatu pertubuhan atau pasukan yangmana anggotanya terdiri dari manusia. Faham sajalah bahawa maknusia terdiri dari berbagai perangai dan latar belakang pendidikan yang berbeza.

Menyedari hakikat tersebut, tentulah tidak adil menyalahkan Unit Amal PAS jika yang telibat memukul Ali itu hanya segelintir ahlinya saja. Cuma yang agak terkilan di hati Acik ialah bila pihak yang berjawatan penting dalam PAS langsung menafikan kejadian tersebut. Sambil memuji khidmat baik yang diberi oleh Unit Amal PAS pada hari kejadian tersebut, dalam masa yang sama menafikan langsung hak mangsa (Ali) untuk menuntut pengadilan.

Peristiwa tersebut menggambar kepada Ali bahawa PAS gagal melaksanakan apa yang diwar-warkannya. PAS cuma pandai mendakwa mengambil sebagai panduan satu hadith rasul yang bermaksud, “jika sekiranya anakku Fatimah sekalipun mencuri, nescaya akan ku potong tangannya”.

Apa yang dialami Ali itu nyata telah membuktikan bahawa PAS sebenarnya tidak “walk the talk” kata Mad Saleh. Kata Mat Melayu, “cakap tak serupa bikin”. Jika demikianlah tahap kredibiliti kepemimpinan parti yang mendakwa memperjuangan Islam itu, bagaimana nak suruh Ali percaya bahawa PAS mampu melaksanakan keadilan Islam.

Faktor yang sangat penting yang menyebabkan Ali dan rakan-rakannya tidak menyertai PAS ialah dasar PAS terhadap sistem monarki. Bagi Ali, selagi PAS merestui Sultan sebagai Ketua Agama Islam, maka selagi itulah PAS tidak layak mendakwa sebagai parti yang memperjuangkan Islam. Bagi Ali, individu yang layak menjadi Ketua Agama Islam adalah individu yang tinggi ilmu serta tahap ketakwaannya. Bukan macam individu-individu yang pernah dilihat Ali masa beliau bekerja di hotel mewah dahulu.

Acik percaya kepemimpinan PAS pasti ada hujah-hujah yang kuat berasaskan Quran dan Hadith sahih, bagi menyangkal pendapat Ali itu. Cuma Acik saja yang belum pernah dengar hujah-hujah mereka yang akan menyakinkan Acik bahawa pendapat Ali itu tak ada asas kebenarannya sebijik habok pun. Namun mengikut logik akal Acik sendiri setakat ini pun, seseorang yang nak dijadikan ketua atau kepala, biarlah yang lebih berkualiti dari orang yang nak jadi ekor. Lebih-lebih lagilah yang nak dijadikan seorang ketua agama.

Oleh itu, terhadap pandangan Ali khusus dalam aspek ini, Acik mengaku kalah sebab tak pandai nak menyangkal logik akalnya itu. Nak nafikan bahawa PAS merestui Sultan sebagai Ketua Agama pun nanti nampak sangat kebodohan Acik kepada anak sendiri. Tak kan Ali tak tahu bahawa pemimpin-pemimpin PAS pun masing-masing sedang menanti gilaran saja untuk menerima pangkat “Datuk” dari Ketua-ketua Agama berkenaan.

Apa ertinya menerima gelaran Datuk jika tidak mengiktiraf kemuliaan pihak yang bakal menganugerahkan gelaran tersebut kepadanya. Individu seperti arwah Tun Ghafar Baba mungkin bolehlah dikatakan agak berbeza dengan yang lain kerana setahu Acik beliau tidak mahu menerima gelaran Datuk sepanjang hayatnya. Begitu juga dengan Professor Engku Aziz. Yang lain-lain itu, biarlah masing-masing menilainya sendiri.

Kemelut yang belaku dalam kerajaan negeri Selangor tidak berapa lama dahulu juga menyumbang kepada kehilangan minat Ali dan rakan-rakannya menyertai PAS. Mungkin juga mereka percaya bahawa PAS tidak ada sikap setiakawan yang tinggi dalam pakatan yang desertainya. Dengan perkataan lain PAS telah menunjukkan sikap talam dua muka dalam isu perlantikan MB Selangor itu. Bagi Ali dan rakan-rakannya sikap tersebut adalah bercanggah dengan prinsip Islam.

Acik sendiri pun nampak macam wujud unsur-unsur serba tak kena dalam pengurusan PAS. Jika Ali dan rakan-rakannya yang bukan ahli pun sudah boleh merasa begitu, apalah lagi ahli-ahli PAS yang dah berakar umbi dalam PAS. Natijahnya, maka tercetuslah satu kumpulan baru yang digelar PASMA di kalangan ahli-ahli PAS sendiri. Cara kumpulan tersebut ditangani, membuat ramai ahli mempertikaikan pula kredibiliti kepemimpinan atasan PAS.

Agamawan dalam PAS pula, ada yang sangat gemar mempertikaikan status ke Islaman seseorang Muslim lain. Seolah-olah martabat mereka telah menyamai sahabat Rasul s.a.w. yang bernama Huzaifah r.a. itu.  Huzaifah r.a. telah dianugerahi kelebihan oleh Allah s.n.w. dimana beliau mampu mengenalpasti siapa yang munafik dan sebaliknya.

Ali dan anak-anak muda lain yang sefikrah dengan beliau mungkin sudah boleh menghidu bahawa status keislaman mereka juga telah dipertikaikan . Oleh itu mana mungkin mereka akan diterima sebagai ahli PAS sekiranya mereka berminat dengan PAS sekali pun. Namun, Acik percaya sekurang-kurang hingga ketika ini PAS bukanlah parti yang dikagumi Ali dan rakan-rakan sepejuangannya.

Wallahualam.

Selingan

Skendal terbesar dalam sejarah ekonomi Malaysia

https://www.youtube.com/watch?v=Pa85wGwFD1A

d a u l a t    r a k y a t  !

Lain-lain PenCERAHan yang relevan :

Ali’s SAGA # Index : http://4uni2c.wordpress.com/2014/12/04/alis-saga-index/

Ali’s SAGA # 06 Individu Yang Berfikir  https://4uni2c.com/2014/10/30/alis-saga-06-individu-yang-berfikir/

Ali’s SAGA # 05 Berhijrah ke Sweden https://4uni2c.com/2014/10/25/alis-saga-05-berhijrah-ke-sweden/

Mampukah PAS melaksanakan Hudud ? – PenCERAHan : https://4uni2cdotcom1.wordpress.com/2014/05/27/hudud-001-manifestati-atau-penyebab-kejayaan-sesebuah-negara-umat-islam/?preview=true&preview_id=1561&preview_nonce=9eb5873e1d

*** Untuk ke menu UTAMA sila KLIK:   www.4uni2c.com

@ OPajar (# 14Y13)

~ by OPajar on 2014-11-13.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: