Covic19: front liners semakin stress

Semua pihak wajib bekerjasama kearah meringankan bebanan front liners supaya prestasi mereka tidak merosot 🌹

2020 Mei 04 (Isnin)

C & P ⬇️⬇️⬇️

DR NOR AIN MOHD GHAZALI

Tahukah anda kenapa staff KKM risau minggu depan.?

Kami bukan risau PKPB tu..kita pun tahu ekonomi pun perlu dimulakan dan diteruskan..kita tak mampu nak hilang berbillion ringgit lagi

Yang kami RISAU sebenarnya SIKAP rakyat Malaysia post PKPB

Anda nak tahu perangai segelintir rakyat Malaysia semasa PKP 1,2,3 dan 4?

  1. Tak bercakap benar dengan staff kesihatan. Kata tiada risiko sekali haaa satu gang staff kesihatan kene kuarantin
  2. Kita dok terpacakla bawah matahari berbalut PPE bermandi peluh nak screening tanya soalan sebelum masuk pagar klinik.soalan pun tak habis tanya..dia dah cakap ” takde takde”. Apa benda tu,soalan tak habis tanya kau dah cakap takde?
  3. Kita dok buat pangkah la kat tempat duduk tu jangan bagi duduk sbb nak social distance. Last last dia duduk jugak sebab takde tempat duduk..ini faham konsep ke tak ni?
  4. Yang kluster kayangan, kluster tak berapa nak kayangan tu yang tak bagi kerjasama semasa kami bekerja..ini kategori ape ni?

5 yang kalo pergi pasar ke tesco ke .. penat la orang tesco tu buat garisan suruh korang berdiri ikut garisan untuk social distance, last last berdiri rapat rapat jugak kan?

  1. Ada orang compare pasal jumpa orang semasa pergi kerja vs balik kampung? Ini faham tak konsep kalau tak kerja nanti duit pun tak ada? Nak makan ape ? Pasir? Semua orang nak balik kampung tapi terdesak sgt ke nak berhari raya sekarang ni?ini keperluan atau kemahuan ni..tolong bezakan

So sebenarnya yang merisaukan bukan PKPB tu, yang merisaukan ialah sikap masyarakat yang just ignorant, pentingkan diri sendiri

Masalahnya penyakit covid ni, anda perlu SEORANG je individu yang positive dan kurang bijak ignorant dan pentingkan diri sendiri..

Bayangkan miss hulala ni dia nak jugak pergi shopping di seksyenn7 shah alam, raya punya pasal..

Dia menyembunyikan hal yang dia ada contact dengn covid positif, dan dia pun ignorant sangat. Sepatutnya dia pergi cek di klinik, tapi dia tak buat..covidiot agaknya.. Nafsu shopping dia lagi membuak buak maka dia terjah ariani, jakel pusing sugarscarf belakang tu pastu sambung beli jubah kat bella amara

3 hari selepas itu dia demam batuk,dia pergi check dah disahkan positif covid

Anda rasa berapa contact dia semasa bershopping sana sini?tak beratus? Beribu? Itu tak masuk kalau tetibe die sambung tawaf bangi sentral plak

Anda tak rasa ke banyak lagi kedai kene tutup

Hanya kerana kesalahan SATU INDIVIDU sahaja

So kerisauan KKM bukan pada PKPB,kita pun tahu ramai yang dah senak tiada duit..kesian orang orang ni..

Tapi yang akan masalah kalau SIKAP kita yang just ignorant dan pentingkan diri sendiri..

Anda boleh pilih untuk wave ketiga atau continue flatten the curve

Kali ini tak perlu pilihanraya

Malaysia memilih

Anda sharelah benda ni kalau anda rasa benda ni perlu drill dalam otak setiap rakyat Malaysia

Salam Ramadhan

Copy & paste.

Terlalu berat beban melawan Covid19 jika ditanggung sebuah agensi (KKM) saja🌹

Wallahua’lam

PenCERAHan yg relevan ⬇️

Covid19: Mereka adalah jihadis https://4uni2c.com/2020/03/25/covid19-mereka-adalah-jihadis/

Covid19: is opening up timely ? https://4uni2c.com/2020/05/03/covid19-is-opening-up-timely/

PenCERAHan terbaru ⬇️ http://www.4uni2c.com

PN.

~ by OPajar on 2020-05-04.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: