Janji Telco: boleh percayakah ?

Cuba call 1300820120 dan minta kepastian tentang tawaran tersebut

2020 Ogos 05 (Rabu)

🇲🇾 Tadi Acik menemani isteri ke Econsave. Berpandukan harga yang dipamirkan bagi sejenis epal, RM7.80 ialah untuk 10 biji. Tapi bila dibawa ke kaunter timbang, harga yang ditampal pada karung epal itu ialah RM7.90. Iaitu lebih 10 sen dari harga yang dipamirkan.

Kalau dari segi harga apalah sangat beza 10 sen dengan harga yang dipamirkan itu. Tapi dari segi moral atau etika perniagaan, ia sangatlah penting. Ini membuat tergerak hati Acik untuk membuat tegoran positif kepada pihak Econsave.

Acik pun membawa karung epal itu balik kepada kaunter timbangan. Semak punya semak, akhirnya juru timbang itu kata harga epal itu tak ada dalam senarai harga. Bagi menyelesaikan kontroversi tentang harga itu maka ditampalnya harga bagi epal itu sebagai RM6.50 saja. Ini mencetuskan tanda tanya dalam hati kecil Acik mengenai otoriti (kuasa) juru timbang itu.

Perbezaan harga yang dibayar dengan harga yang dipamirkan, bukanlah sesuatu yang pelik atau jarang berlaku. Ia berlaku bukan di Econsave saja, malah di lain-lain pasaraya besar termasuk Tesco. Itu yang pernah Acik sendiri alami. Harga yang dipamirkan adalah ibarat tawaran yang dijanjikan. Bila dah buat bayaran barulah terbukti bahawa itu adalah janji capati.

Selama ini apakah tindakan yang jujur dan berkesan oleh pihak pengurusan pasaraya-pasaraya besar bagi mengatasi kontroversi harga seperti yang Acik alami tadi ? Kalau seseorang pelanggan itu hanya membeli satu dua jenis barang, beliau mungkin perasan tentang berlakunya perbezaan harga yang pamir dengan harga yang dibayarnya. Tapi bagi pelanggan yang membeli berpuluh-puluh jenis barang, agak mustahil beliau akan perasan tentang berlaku perbezaan tersebut bagi satu dua daripada puluhan barang yang dibelinya.

Bagaimana pula dengan pihak agensi penguatkuasaan kerajaan yang diamanahkan bagi mengawal harga barang-barang ? Acik percaya jika mereka menjalankan tugas mereka dengan penuh dedikasi dan professional, kontroversi harga tak akan menjadi fenomina di mana-mana pasaraya di seluruh negara. Kalau agensi berkenaan tak cukup kakitangan tambah saja bilangan mereka. Ini sejajar dengan dasar jaminan perkerjaan yang patut dilaksanakan oleh kerajaan.

Tertarik dengan ikhlan Telco

Setelah keluar dari Econsave Acik teruja dengan sebuah iklan suatu produk telco (telecommunication company). Berdasarkan apa yang Acik faham tentang ikhlan itu, Acik agak susah nak percaya dengan apa yang dijanjikan oleh telco berkenaan. Namun bila Acik fikirkan secara kritikal, telco itu tak bohong kerana ia tidak ada menetapkan had minimum maupun had maximum. Yang disebut hanya tanpa had saja.

Tanpa had boleh bermaksud tanpa had maximum. Ia juga boleh bermaksud tanpa had minimum. Jadi, jika sekiranya kita berada disuatu lokasi dan di situ signal bagi talian tersebut adalah kosong atau terlalu lemah, maka kita tak boleh tuduh telco tersebut telah menipu kita.

Sebagai contoh, isteri Acik ada membeli talian data (data line) yang ditawarkan oleh Celcom berharga Rm12 untuk tempoh penggunaan seminggu. Kononnya penggunaannya adalah unlimited (tanpa had). Tapi di beberapa lokasi yang kami pergi, signal talian tersebut kosong atau sangat lemah. Mesej WhatsApp pun tak masuk. Apa lagi FB dan YouTube.

Pada hal data line yang Acik beli daripada Digi ada pula signalnya, walaupun is bukanlah unlimited macam dataline Celcom. Berdasar pengalaman ini, maka itulah maksud tanpa had (unlimited) yang dapat Acik fahami. Maximum pun tiada had, minimum pun tiada had. Ia boleh bermula dari signal kosong hingga full atau infiniti.

Oleh sebab Acik musykil tentang janji yang ditawarkan kepada bakal pelanggan itu, maka Acik berhasrat membuat semakan dengan telco berkenaan. Pulang ke rumah, Acik pun membuat panggilan kepada bahagian khidmat pelanggan. Dalam website telco tersebut nombor yang Acik jumpa ialah 1300 820 120.

Panggilan kali pertama keciwa. Apabila Acik memilih untuk bercakap dengan wakil khidmat pelanggan Acik dijanji akan dilayan sebentar lagi. Namun hubungan dalam talian terasa macam diputuskan. Dalam talian sunyi sepi.

Beberapa ketika kemudian sekali lagi Acik membuat panggilan kepada nombor yang sama (1300 820 120). Kalau tadi Acik memilih bahasa Inggeris sebagai bahasa percakapan, tapi kali ini Acik pilih bahasa Melayu pula. Rupa-rupanya bila memilih bahasa Melayu sebagai bahasa percakapan,

Acik terpaksa menunggu lebih lama sebelum dapat memilih hendak bercakap dengan wakil khidmat pelanggan. Sekali lagi Acik merasa keciwa apabila pengalaman yang sama macam tadi berulang. Acik menunggu lebih daripada 10 minit namun tiada siapa pun yang melayan panggilan Acik itu.

Dalam talian sunyi sepi macam tadi juga sampai lebih daripada 10 minit. Akhirnya Acik letak saja telefon itu ke ganggangnya dengan rasa serik dan keciwa terhadap janji telco tersebut. Kalau janji dalam talian nak layan Acik ASAP pun tak ditunai, macam mana Acik nak percaya bahawa telco itu jujur dengan janji-janjinya yang lain.

Mujur Acik call nomber 1300 820 120 itu dengan menggunakan talian tetap (fixed line) di rumah Acik. Kalau menggunakan talian prabayar, Acik tak taulah berapa RM yang dah rugi. Telco yang untungnya ratusan juta setahun itu tak sensitif langsung terhadap kerugian yang ditanggung oleh mana-mana pelanggannya. Harap-harap pihak MCMC lah yang peka sikit tentang masalah rakyat akibat ketidakcekapan (inefficiency) pihak Telco yang berkenaan.

Wallahua’lam 🌹

PenCERAHan yg relevan ⬇️

Pencuri sen sen berlesen https://4uni2c.com/2013/11/24/4uni2c-13y24-pencuri-sen-sen-berlesen/

Peragut sen sen berlesen https://4uni2c.com/2012/12/11/4uni2c-12z11-peragut-sen-sen-berlesen/

PenCERAHan terbaru ⬇️ http://www.4uni2c.com

~ by OPajar on 2020-08-05.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: