Politik: gila kerana kuasa

2020 Okt 13 (Selasa)

🇲🇾 201013 C

Acik percaya netizen di seluruh dunia kenal akan sosok penting dalam video di atas. Ya, beliau adalah Presiden negara Amerika Syarikat sekarang ini. Penggal pertama beliau sebagai Presiden AS hampir tammat. Tak lama lagi rakyat AS akan mengundi bagi menentukan siapa yang akan menjadi Presiden AS bagi penggal berikutnya.

Lazimnya seorang Presiden AS akan cuba mengekalkan jawatannya bagi penggal kedua. Kalau di Malaysia, PM boleh pegang jawatannya tanpa had tempoh. Tetapi Presiden AS hanya boleh pegang jawatannya bagi tempoh dua penggal saja. Samada Donald Trump (Presiden sekarang) akan terus menjadikan Presiden AS atau tidak dalam penggal hadapan, ia bergantung kepada undi rakyat AS.

🇲🇾 201013

Presiden AS dalam video itu beraksi macam orang yang tidak siuman. Mudah cakap, macam orang gila. Samada beliau belakon buat-buat gila atau memang real, Acik pun takde maklumat. Tapi kanak-kanak di sekeliling beliau macam tak ambil peduli langsung terhadap Presiden AS tu. Mungkin mereka semua pun turut berlakon dan masing-masing beraksi demikian adalah kerana mengikut skrip yang dah dihafal.

Bagi Acik, kalau aksi Presiden AS itu real (bukan belakon) sekalipun Acik tak hairan. Mungkin akibat terlalu takut akan hilang kuasa (jawatan Presiden), maka beliau menjadi gila. Ada ibu yang menjadi gila apabila anaknya yang tersangat disayanginya hilang atau meninggal. Malah ada juga isteri yang menjadi gila apabila suaminya yang sangat disayanginya berkahwin lain.

Punca yang menyebabkan seseorang itu menjadi gila ialah akibat berpisah dengan sesuatu yang sangat disayangi. Sebelum mendapat objek yang disayangi itu beliau diistilahkan gilakan objek tersebut. Kemudian apabila tak cukup kesabaran bagi menghadapi perasaan negatif yang bersangatan akibat terpisah dengan objek kesayangannya itu, maka ia menjadi gila kerana objek tersebut.

Presiden AS tentulah tersangat sayang kepada kuasa (Presiden AS) yang dipegangi beliau sejak beberapa tahun dahulu. Malangnya tempoh penggal pertama beliau menduduki kerusi Presiden itu dah hampir tamat. Tapi dengan beribu macam kutukan yang dilempar oleh rakyatnya setiap hari terhadap beliau, maka beliau mungkin telah putus harapan akan dapat melanjutkan tempohnya sebagai Presiden AS bagi penggal hadapan.

Gara gara akan berpisah dengan kuasa maka Presiden AS pun dah mula menunjuki simpton gila. Jadi wajar sangatlah Acik menasihati diri sendiri supaya tidak gilakan kuasa. Bukan apa, Acik cuma bimbang takut akhirnya Acik juga akan gila kerana kuasa macam Donald Trump.

Kalau ada siapa-siapa yang rapat dengan DSAI tolonglah nasihati beliau agar tidak terlalu gilakan kuasa hingga begitu ghairah dan kemaruk nak jadi PM. Takut nanti beliau pun menjadi seperti Presiden AS tu. Iaitu berakhir dengan gila kerana kuasa. Bukankah Orang Putih kata “prevention is better than cure” ❓

W a l l a h u ‘a l a m 🌹

.

Selingan ⬇️

⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
Berita sebaik saja selepas DSAI selesai mangadap DYMM SPB YDPA.

Press Conf DSAI selepas jumpa YDPA ⬇️

DSAI kata dah bagi dokumen
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4481996278541814&id=100001944575222

Berita awal, “tak bagi senarai ..”

.
⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️

PenCERAHan yg relevan ⬇️

Covid19: Angkara gila kuasa https://4uni2c.com/2020/10/03/covid19-angkara-gila-kuasa/

Politik: betulkah DSAI pembohong ❓ https://4uni2c.com/2020/10/09/politik-betulkah-dsai-pembohong-%e2%9d%93/

Politik: DSAI tak layak jadi PM https://4uni2c.com/2020/10/02/politik-dsai-tak-layak-jadi-pm/
.

~ by OPajar on 2020-10-13.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: