Politik: biarlah beradab !

🇲🇾 MP kata Parlimen sampah ❓

2020 Mei 19 (Selasa)

🇲🇾 200519 C

Sebagai seorang CoM (citizen of Malaysia) Acik mempunyai rasa cinta kepada negara Malaysia. Acik percaya bahawa CoM yang lain pun sama. Rasa cinta tersebut ada yang tebal dan ada yang nipis bagi citizen yang berbeza. Namun, ianya tetap wujud di dalam jiwa setiap individu yang mengiktiraf dirinya sebagai CoM.

Walaupun Acik hanya CoM yang biasa-biasa saja, namun Acik agak sensitif dengan apa apa saja yang (mengikut pertimbangan akal budi Acik) berunsur negatif terhadap negara. Bagi Acik, CoM yang bergelar YB (Yang Berhormat) adalah individu-individu yang memiliki rasa cinta yang tebal terhadap negara ini. Bukan saja jauh lebih tebal daripada Acik, bahkan daripada majoriti rakyat Malaysia yang lain.

Gelaran YB yang disandang mereka itu, adalah manifestasi bahawa persepsi ramai CoM terhadap mereka, sangat positif. Mereka dipercayai sebagai CoM yang bukan saja mesra rakyat, bahkan CoM yang banyak memahami tentang faktor-faktor yang boleh menjamin kemajuan dan keamanan negara.

🇲🇾 200519 D

Di dalam sistem pentadbiran negara, YB-YB adalah CoM yang sangat penting peranannya. Sepasukan YB yang hebat akan mampu mencetuskan perubahan positif yang ketara kepada negara. Dalam masa yang tidak lama saja, rakyat sudah boleh merasai nikmat daripada perubahan yang dicetuskan itu. Contoh pasukan YB-YB hebat mentadbir negara ialah PN sekarang. Kejayaan menangani pandamik Covid19 adalah hasilnya sebagai bukti ketara.

Sebaliknya, jika pasukan YBYB yang mentadbir negara bukan CoM yang hebat, maka dalam masa yang sengkat saja rakyat akan merempat. Contoh ialah semasa di bawah pentadbiran PH dahulu dimana yang memerintah ialah pasukan YB-YB yang tak hebat. Bermacam-macam kesusahan yang rakyat terpaksa tanggung sebagai akibat.

Jika dalam sukan, peranan pembuat peraturan bagi jenis sukan tersebut sangatlah penting. Sukan bolasepak contohnya. Mereka yang mencipta segala peraturan bagi sukan tersebut adalah tersangat penting sumbangannya. Jika tidak masakan sukan bolasepak boleh menjadi begitu popular sekarang ini.
.

Komen dari netizen ⬇️

⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️

1. ⬇️

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3256307904413245&id=100001022016761

2 ⬇️

🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷

Seorang Ahli Parlimen dan seorang mantan Menteri. “Bagaikan meludah ke langit” 🌷

B e r s a m b u n g …..

PenCERAHan yg relevan ⬇️

Taatilah perintah YDPA https://4uni2c.com/2020/03/01/politik-taatilah-perintah-ydpa/

Angkara lompat parti https://4uni2c.com/2020/02/27/politik-angkara-lompat-parti/

Lompat parti haruskah https://4uni2c.com/2018/05/15/pru14-lompat-parti-haruskah/

Kutuk mengutuk bukan budaya Melayu https://4uni2c.com/2017/09/06/kutuk-mengutuk-bukan-budaya-melayu/

PenCERAHan terbaru ⬇️ http://www.4uni2c.com

PN

~ by OPajar on 2020-05-19.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: