Politik: Taatilah perintah YDPA

demi kesejahteraan semua

2020 Mac 01 (Ahad)

Malaysia akan aman dan makmur sekiranya Perlembagaan difahami dan dipatuhi dgn sewajarnya

🇲🇾 Acik rasa amat lega sekali apabila seorang ABAI (Asalkan Bukan Anwar Ibrahim) telah terlantik sebagai PM ke-8. Sebenarnya Acik bukan suka sangat jika DSAI menyandang jawatan PM. Tapi kerana prinsip Janji Ditepati maka Acik terpaksa suka jika DSAI dinobatkan sebagai PM oleh geng PH beliau, terutamanya boss besar PHnya (Tun M).

Acik bukannya tak suka dengan DSAI. Suka ❗Tapi Acik lebih sukakan keamanan yang berkekalan dan kemakmuran negara yang tercinta. Acik percaya andaikata yang jadi PM8 adalah DSAI, maka kemelut politik akan terus berpanjangan. Kalau sesama ahli partinya sendiri pun dah ramai yang kurang setuju dengan perlantikan beliau, apa lagi yang di luar PH.

Alhamdulillah, kini seorang ABAI telah pun diperkenankan oleh KDYMM SPB YDPA untuk menyandang jawatan PM Malaysia yang ke-8 (PM8) semalam 2020 Feb 29 (Sabtu)

Setinggi-tinggi tahniah Acik ucapkan kepada yang dilantik. Mudah-mudahan mampu menyampaikan (deliver) yang terbaik kepada seluruh rakyat jelata dengan bantuan Allah melalui sokongan dan kerjasama kawan dan lawan.

Semoga dengan perlantikan tersebut kemelut politik akan tamat. Keadaan ekonomi akan mulai pulih walaupun dengan kadar perlahan-perlahan. Dengannya, maka kesejahteraan akan meningkat. Untuk itu Acik harap perlantikan PM8 yang baru ini tidak dicemburui kawan dan lawan. Sebaliknya, mendapat sokongan yang padu dan kerjasama yang jujur lagi ikhlas dari mejoriti besar MP2 yang telah matang hasil dari kemelut politik yang baru dihadapi bersama.

Berikut Acik muatkan C&P sebuah padangan yang Acik percaya dari seorang yang berotoriti, yang jujur lagi ikhlas berhubung dengan perlantikan PM8. Mudah-mudah ia akan memberi munafaat kepada semua pengikut2 dan peminat2 blog Acik ini.

Selamat membaca dan memahami segala yang tersurat dan tersirat dalam penulisan berikut

⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

Oleh:
Abdul Muein Abadi
Pensyarah Program Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

FAKTA: GAME OVER, PAKATAN HARAPAN

 • 1. Sah, tindakan terdesak saat akhir Pakatan untuk menjadi kerajaan semula adalah sia-sia walau pun dakwaan mereka memiliki 114 kerusi itu mungkin benar.
 • 2. Perlembagaan Persekutuan Perkara 43(4) jelas mengatakan bahawa ‘Jika Perdana Menteri tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat, maka Perdana Menteri hendaklah meletakkan jawatan Jemaah Menteri melainkan jika atas permintaannya Parlimen dibubarkan oleh Yang di-Pertuan Agong’.
 • 3. Perlembagaan jelas menyatakan bahawa kuasa melantik Perdana Menteri dan membubarkan Dewan Rakyat adalah di tangan Yang di-Pertuan Agong, bukannya di tangan ahli majoriti Dewan Rakyat.
 • 4. Kini Yang di-Pertuan Agong telah melantik Tan Sri Muhyiddin Yassin secara sah, dan selepas mengangkat sumpah pada 1 Mac 2020, hanya beliau yang boleh memilih sama ada untuk menasihati baginda untuk membubarkan Dewan Rakyat atau meletak jawatan.
 • 5. Tiada istilah pelantikan Perdana Menteri bergantung 100% jumlah sokongan Ahli Dewan Rakyat.
 • 6. Berdasarkan situasi semasa, baginda telah menjalankan kesemua langkah secara tertib dan bijaksana seperti mana menurut Perlembagaan Persekutuan, dan pelantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin adalah sah.
 • 7. Tindakan sesetengah ahli parlimen melompat selepas pengisytiharan Yang di-Pertuan Agong tidak boleh dijadikan asas kononnya secara automatik pelantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin terbatal kerana ia tidak termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan sama sekali.
 • 8. Hal ini bermakna kesemua ahli Parlimen boleh memilih sama ada untuk mematuhi keputusan baginda – dengan menyokong Tan Sri Muhyiddin sebagai Perdana Menteri – atau bertindak sebagai pembangkang di Dewan Rakyat. Bukannya menganggap diri mereka sebagai penentu posisi Perdana Menteri kerana segala prosedur telah dijalankan sebaiknya oleh Yang di-Pertuan Agong.
 • 9. Satu lagi pilihan ahli parlimen yang tidak bersetuju dengan pelantikan Tan Sri Muhyiddin adalah dengan mendesak beliau agar membubarkan Dewan Rakyat. Tentulah mereka boleh mengemukakan undi tidak percaya, tetapi bukan dengan menganggap bahawa secara automatik calon yang mereka usulkan akan terus dilantik sebagai Perdana Menteri.
 • 10. Harus diingat, langkah Pakatan mendesak peletakan jawatan Tan Sri Muhyiddin samalah ertinya mendesak beliau membubarkan dewan rakyat. Hakikatnya, keputusan telah dicapai menurut kaedah yang tertib. Tidak seharusnya ada cubaan oleh Pakatan untuk terus memanjangkan krisis politik di negara kita saat ini.
 • 11. Sesungguhnya, hari ini krisis politik negara adalah berpunca daripada perebutan kuasa dalaman Pakatan Harapan. Ia telah dileraikan dengan sebaiknya oleh baginda Yang di-Pertuan Agong – dibantu kerjasama sebahagian ahli politik yang bertindak demi kestabilan negara, bukannya demi kepentingan individu. Maka Pakatan seharusnya insaf, tidak bertindak memanjangkan krisis ini dengan adegan lompat-melompat yang mengimpak kestabilan yang telah diputuskan Baginda.

Semoga Allah peliharakan kestabilan negara kita.

Allah Maha Besar,
Daulat Tuanku,
Tahniah Tan Sri Muhyiddin.
Terima kasih PAS, UMNO, Bersatu, GPS, dan PBRS.

Wallahua’lam 🌷

PenCERAHan2 yg relevan ⬇️

DSAI tak layak jadi PM ? https://4uni2c.com/2020/10/02/politik-dsai-tak-layak-jadi-pm/

Hak istimewa Melayu https://4uni2c.com/2019/12/12/politik-hak-istimewa-melayu/

Kontrak Sosial https://4uni2c.com/2019/12/08/politik-kontrek-sosial/

Jawatan PM hak siapa ❓ https://4uni2c.com/2019/09/30/jawatan-pm-hak-siapa/

Angkara perebutan kuasa https://4uni2c.com/2020/02/29/politik-angkara-perebutan-kuasa/

Mad politics (politik gila) https://4uni2c.com/2018/05/05/pru14-mad-politics/

Jom emulate Pak Lah https://4uni2c.com/2018/05/08/pru14-jom-emulate-pak-lah/

Mn

PenCERAHan terbaru ⬇️ http://www.4uni2c.com

Peristiwa 1969 Mei 13 tidak harus diungkit lagi. Rakyat ketika itu tidak sama dgn yg sekarang 🇲🇾

~ by OPajar on 2020-03-01.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: