Himpunan Penyatuan Ummah

2019 Sept 14 (Sab)

Setelah menanti sejak sekian lama, akhirnya mimpi Acik untuk melihat PAS dan UMNO bersatu menjadi realiti hari ini 2019 Sept 14 (Sabtu). Bagi Acik faktor yang menjadi penghalang bagi UMNO dari bersatu dengan PAS ialah bekas presiden ke-4nya iaitu Tun M. Jadi, setelah beliau sudah tiada lagi di dalam UMNO, maka barulah UMNO dan PAS boleh berbaik-baik.

Kata peribahasa Melayu, “kuah tumpah ke nasi”. Semasa arwah Tun Abdul Razak menjadi Presiden UMNO dahulu, PAS telah pun berkawan dengan UMNO di dalam BN. Malangnya perkawanan tersebut bukan semakin erat tetapi sebaliknya bertukar menjadi musuh ketat di era Tun M sebagai Presiden UMNO. Namun semasa anak Tun Abdul Razak pula menjadi Presiden UMNO, maka perkawanan tersebut berputik semula. Presiden UMNO ke-6 (DSNR) itu juga mengambil langkah yang sama dengan arwah ayahandanya iaitu berkawan balik dengan PAS.

Acik percaya bahawa perkawanan UMNO dengan PAS itu tidak mungkin menjadi realiti sekiranya Tun M masih kekal di dalam UMNO walaupun sebagai ahli biasa.

.

Error
This video doesn’t exist

.

Acik adalah antara jutaan rakyat Malaysia yang menyokong kerjasama UMNO dengan PAS. Ini kerana Acik juga percaya bahawa kerjasama tersebut bukan saja baik bagi Islam dan orang Melayu, bahkan baik untuk seluruh rakyat Malaysia yang berbilang bangsa dan agama.

Lagi pun, sebagai seorang Melayu yangmana Islam adalah agamanya, maka sudah tentulah Acik rasa bertanggungjawab untuk menyokong segala usaha ke arah penyatuan ummah.

.

.

Mulianya bangsa Melayu

Melayu sebenarnya adalah satu bangsa yang sangat mulia dan tinggi tahap toleransinya. Orang Melayu juga sangat apresiatif terhadap sumbangan baik orang lain. Mereka juga mudah memberi kepercayaan kepada orang lain walaupun berlainan bangsa dan agama. Itu sebabnya maka orang Melayu sedia menerima sesiapa juga yang ingin membantu mereka menjayakan agenda orang Melayu. Mereka bersangka baik kepada orang lain kerana menyangka bahawa hati orang lain pun seperti hati mereka juga.

Jika ada sesiapa yang sanggup membantu menjayakan agenda Melayu, beliau akan pasti diterima oleh orang Melayu. Politik Melayu diwarnai oleh berbagai keturunan yang bukan Melayu (tempatan) sejati. Perdana Menteri pertama (PM-1), ibunya seorang Siam. PM ke-2 adalah anak kepada seorang bangsawa Bugis. PM ke-3 adalah dari keturunan Turki. Bapa PM ke-4 pula berasal dari India. Ibu kepada PM ke-5 adalah seorang keturunan China. Berbanding dengan PM-PM sebelumnya, ternyata bahawa PM ke-6lah yang darah Melayunya paling pekat.

UMNO ibarat bahtera milik Melayu

UMNO adalah ibarat sebuah bahtera sakti milik orang Melayu. Tugasnya ialah membawa orang-orang Melayu bersama-sama dengan agendanya sekali ke suatu destinasi yang dituju. Agenda Melayu ialah untuk menjadikan Melayu sebagai satu bangsa yang maju. Kalau tidak lebih maju dari bangsa-bangsa lain, sekurang-kurangnya pun setanding dengan bangsa-bangsa lain.
.
Dengan keghairan untuk menjayakan agenda bangsanya, maka orang Melayu sanggup melantik sesiapa juga asalkan layak, menjadi nakhoda bahtera sakti mereka itu. Walaupun individu berkenaan memiliki darah Melayu kurang dari 50% pun orang Melayu masih redha melantik beliau menjadi keptan (nakhoda) kapal mereka itu. Orang Melayu senantiasa menyimpan sangkaan baik terhadap individu yang mereka lantik menjadi kepten baktera mereka.
.
Malangnya di kalangan individu-individu yang diberi kepercayaan untuk menjayakan agenda Melayu ada juga yang khianat. Selepas tidak lagi menjadi nakhoda bahtera Melayu itu, bahtera tersebut hendak ditenggelamkannya pula. Namun kerana tingginya kemuliaan hati orang-orang Melayu, pengkhianat sedemikian rupa pun masih boleh tidur nyenyak di atas bumi orang Melayu. Bahkan ramai dari orang Melayu yang masih menghargai jasa-jasa beliau ketika menjadi nakhoda kapal mereka dahulu.
.

.

Perhimpunan menentang ICERD ⬇️

ICERD : Acik bukan rasis

https://4uni2c.com/2018/11/03/acik-bukan-racist/

.

ICERD: Menentang agenda M&B

https://4uni2c.com/2018/11/11/icerd-menentang-ajenda-mb/
.

B e r s a m b u n g …… … .

.

.

Lain-lain PenCERAHan yg relevan:

.

Biduk lalu kiambang bertaut

https://4uni2c.com/2017/10/21/biduk-lalu-kiambang-bertaut/

.

Jom “emulate” Paklah

https://4uni2c.com/2018/05/08/pru14-jom-emulate-pak-lah/

.

PenCERAHan terbaru

http://www.4uni2c.com

.

~ by OPajar on 2019-09-14.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: